La ce sa ne asteptam cand va avea loc injumatatirea Bitcoin?

11 iulie 2016 bitcoin, halving, minerit

Articol scris de Mirona Noru

Injumatatirea monedei digitale este un eveniment care aduce in masura egala atat predictibilitate, cat si incertitudine. Pentru aproape un an, minerii Bitcoin si investitorii s-au pregatit pentru o schimbare de retea poreclita „ injumatatirea„.

Halving

La aproximativ 18:00 astazi, subventia din reteaua Bitcoin folosita pentru a compensa minerii va scadea de la 25 BTC la 12,5 BTC si nu va mai creste din nou.

Cu toate acestea, in ciuda sosirii programate, multi din industrie raman nesiguri legat de cat de important este impactul ce ar putea avea asupra Bitcoin. Pretul este inca volatila si la fel si starea de „sanatate” a validatorilor tranzactiei retelei de plata distribuite ( aka minerii ).

O caracteristica programata in cod, respectiv subventia Bitcoin controleaza furnizarea de noi Bitcoins, care sunt eliberati in piata cu fiecare bloc nou. Atunci cand un Bitcoin este lansat in primul rand, un miner ar putea castiga 50 BTC pentru sigilarea unui bloc de pe registrul blockchain. Dupa ce au fost minate 210.000 blocuri sau aproximativ dupa patru ani de minat, cu toate acestea, recompensa a fost redusa la jumatate la 25.

Atunci cand blocul 420.000 este sigilat , minerii vor ramane cu o recompensa de 12,5 Bitcoin.

Asa cum este setat in momentul actual, numai 21m BTC vor fi vreodata minati, o cifra care ar necesita consensul tuturor sau a tuturor utilizatorilor Bitcoin sa se schimbe.

 Deoarece cifra nu variaza sau devine neregulata, exista o aprovizionare constanta, previzibila de noi Bitcoins. Pentru comercianti, acest lucru a domolit o anumita incertitudine in ceea ce priveste modul in care multi Bitcoins noi ar putea sa apara dintr-o data de vanzare. Pentru mineri, acesta a oferit un stimulent constant pentru ei sa continue mentinerea lui Ledger Bitcoin.

Cu toate acestea, este adevarat faptul ca nu toti comercianții sunt altruisti si mineritul implica anumite costuri. De asemenea trebuie avut in vedere impactul  preturilor Bitcoin asupra altor zone ale ecosistemului; unii cred ca acest echilibru delicat ar putea fi modificat prin injumatatirea ce va avea loc.

Petar Zivkovski, directorul de operatiuni la WhaleClub, sustine ca pretul Bitcoin va scadea dupa reducerea la jumatate, datorita faptului ca marcheaza un eveniment de iesire probabil pentru cumparatorii speculativi. Zivkovski a spus:

Impactul pe care il va avea injumatatirea asupra preturilor a fost resimtit inca din luna septembrie a anului trecut, cand pretul a fost situat in jurul valorii de $ 200. In acest timp , utilizatorii au inceput sa cumpere Bitcoin intr-o faza de piata cunoscut sub numele de acumulare.

 Asa ca putem intreba: ce impact va avea injumatatirea asupra retelei? Ce se va intampla cu pretul Bitcoin? Ce poate investitorul mediu Bitcoin sau utilizatorul sa se asteapte sa se intample – sau nu sa se intample – odata ce are loc reducerea la jumatate?

Bitcoin-halving-drives-prices-up

Costurile minatului nu vor fi afectate

Scaderea hashrate-ului nu va fi la fel de importanta in primul rand, pentru ca singurul costul real pe care minerii il au este cel legat curent electric.

Eric Mu, ofiterul de marketing sef la HaoBTC, o firma miniera, cu aproximativ 5,5% din hashrate, a explicat ca efectul de reducere la jumatate probabil nu va fi imediat.

Cea mai mare parte a costurilor este sub forma de echipamente pentru minerit si infrastructura, cel puțin, asa este in cazul nostru„, a spus el.

In cazul in care injumatatirea a mai avut loc o data in trecut, hashrate a fost de 1,19 TH / s. In zilele următoare, acesta a scazut la 1.11 TH / s, reprezentand doar o scadere de 7%.

Charlie Lee, creatorul Litecoin si director de inginerie la Coinbase, a explicat de ce scaderea a fost atat de mica: deoarece China lucreaza pe o baza de centrale hidroelectrice, care genereaza prea multa energie electrica, a explicat el, si statul va da uneori minerilor excesul de energie electrica gratuita, pentru o parte din venituri. Minerii pot face jumatate la fel de mult din injumatatirea preconizata, dar cu energie electrica gratuita, fiind inca in profit.

Pretul va scadea

Dar, cum pretul va fi afectat, ramane de vazut. Dupa cum s-a mentionat de catre Zivkovski, banii inteligenti – institutii, comercianti profesionisti si bitcoiners cu cunostiinte dezvoltate in domeniu – au fost de natura bancara, bazandu-se pe ciclul de zvonuri si evenimente.
Este discutabil faptul ca a avut loc o corectie de aproape 10% in pretul de ieri si aceasta corectie a fost deja un semn ca injumatatirea incepe sa apara.
Zivkovski a mai declarat: „Aceasta miscare este clasica, respectiv tehnica <cumpara zvonul, vinde eveniment>”.
In acest caz, evenimentul este injumatatirea. ” Si, dupa reducerea la jumatate, acumulatorii vor incepe sa caute sa lichideze aceste exploatatii”, Zivkovski a explicat. „Post-reducerea la jumatate, cu toate acestea, va afecta entuziasmul legat de Bitcoin, care se va duce in jos. Reteaua Bitcoin insa nu s-a schimbat fundamental sau semnificativ in ultimele sase luni„, a mai completat acesta.
In timp ce Zivkovski nu a putut oferi o predictie precisa asupra pretului, el a spus ca dupa ce acumulatorii isi revendica profiturile, „se va forma un nivel mai ridicat de sprijin si ciclul se va realua incet din nou„.

bitcoin-halving1-1024x475

Ulterior, pretul va creste

In timp ce pretul ar putea scadea pe termen scurt, este inca neclar modul in care oferta si cererea se vor deplasa dupa ce injumatatirea va avea loc.
Minerii castiga 25 BTC astazi, dar nu se stie daca acestia sunt de vanzare la aceeasi rata pentru a mentine operatiunile, acum ca pretul a crescut. Cu preturi aflate in crestere, minerii ar putea fi chiar detine mai multe monede Bitcoin decat ar face-o in mod normal, fara sa le mai vanda.

Oricum, rata la care acestia ar putea vinde potentialii noi Bitcoins in piata, fara indoiala, va scadea, ceea ce ar putea insemna ca, presupunand ca cererea nu este in declin, cumparatorii vor trebui sa achizitioneze Bitcoin de pe piata, ceea ce ar impinge pretul in sus.

In cazul in care exista o incertitudine, aceasta este legata de cat de mult pretul va creste.

Pretul Bitcoin dupa reducerea la jumatate ar fi de asteptat in mod normal, sa creasca, datorita cererii in crestere de aprovizionare ce trebuie satisfacuta„, a explicat Zivkovski. „Necunoscut este modul in care cresterea preturilor de mult a fost deja gandit in pretul curent.

bitcoin-price-up-meme

Progresul va continua

In cele din urma, indiferent de rezultat, Bitcoin a fost aici si va ramane in continuare.

S-a injumatatit, unii oameni s-au oprit din minat, dar apoi lucrurile s-au potolit si activitatea din cadrul retelei a crescut, un proces care va continua sa se intample pana cand toti cei 21 de milioane de BTC vor fi exploatati.

Pe masura ce reteaua continua sa creasca si sa se solidifice, devine clar ca, chiar si un eveniment cat se poate de suparator ca si injumatatirea,nu poate decat sa reafirme existenta continua a monedei digitale Bitcoin.

sursa: http://www.coindesk.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *