Bitcoin introduce un nivel de incredere in fata bancilor care nu a existat pana acum

8 iulie 2016 bitcoin, bitcoin vs banks

Articol scris de Mirona Noru

Nivelul de incredere in banci e din ce in ce mai scazut si acest lucru a fost  unul dintre cele mai captivante subiecte de discutie pe panourile din ultima zi a Agendei Saptamanale Blockchain ce a avut loc saptamana trecuta in San Diego si o intrebare foarte importanta a fost legata de Bitcoin 2.0 si start-up-uri Blockchain: Ce conteaza cu adevarat? Acest panou a prezentat o varietate de fondatori ai start-up-urilor Bitcoin, iar principalul obiectiv al conversatiei a fost scoaterea din joc a intermediarilor, precum si cresterea nivelului de incredere al utilizatorilor.

digitalencryption

Fondator Bitwage si COO Jonathan Chester a fost unul dintre vorbitorii prezentati pe acest panou si el a explicat modul in care Bitcoin si Bitwage pot darama reputatia sistemul bancar prin intermediul blockchain. El a declarat:

[ O ] parte a dezintermedierii se reduce la incredere, astfel incat partea care ne perturba este sistemul bancar necorespunzator si modul in care se realizeaza transferurile dintr-o tara in alta.

Dupa cum Chester a mentionat in propria sa prezentare in ziua a doua a conferintei, platile internationale sunt un domeniu cheie de perturbare pentru Bitcoin.

Bitcoin poate perturba bancile intermediare

Unul dintre primele subiecte de discutie in timpul panoul legat de start-up-urile Bitcoin a avut de a face cu industria specifica sau problemele pe care fiecare start-up le intampina. Ca raspuns, Chester a oferit un exemplu al problemelor cu platile internationale intre anumite tari. Acesta a explicat:

O banca din Africa de Sud doreste sa faca plati catre o banca in Argentina. Ei trimit 10.000 $ la banca din Argentina. Ei bine, cum stie banca din Argentina ca acesti 10.000 $ sunt trimisi? Cum stie de fapt ca banca din Africa de Sud a avut din start cei 10.000 $ pentru a incepe transferul? E vorba de o lipsa de incredere. Cu mult timp in urma, au pus poate o gramada de aur pe o barca si l-au expediat peste ocean. Din fericire, nu avem de a face cu situatia asta, dar un e-mail nu este totusi suficient.

Deoarece Bitcoin este o moneda digitala, nu exista un  I.O.U. implicat in sistem. Atunci cand cineva trimite pentru altcineva o plata Bitcoin, putem spune ca Bitcoin este ” la fel de bun ca aurul”.

DA-Ransbotham-Blockchain-Data-Storage-Business-Model-Bitcoin-1200-1200x627

Sistemul bancar de corespondenta are costuri ridicate

Din cauza tuturor intermediarilor implicati in anumite relatii bancare, transferurile de bani intre unele tari poate fi lent si costisitor. Chester a avut grija sa accentueze problematica costurilor de reglementare asociate transferurilor internationale de bani in timpul observatiilor sale:
Au creat o multime de reguli si reglementari si oamenii trebuie sa contribuie la mentinerea acestor reguli si reglementari, care au creat o multime de costuri si intarzieri. Sistemul cel mai bun pe care l-au creat este sistemul numit corespondent bancar, ceea ce implica cinci, sase sau chiar sapte intermediari.

COO-ul Bitwage apoi s-a intors la exemplul unei banci din Africa de Sud care doreste sa trimite bani catre o banca din Argentina. Cu toate ca acesta nu este exact modul in care se are loc acest transfer in realitate, ideea este ca banca din Africa de Sud ar trimite bani la o banca din Dubai, care ar trimite bani la o banca din Europa, care ar trimite bani la o banca din Statele Unite, care apoi ar trimite in cele din urmă banii la o banca din Argentina. Este evident ca exista ceva gresit atunci cand exista prea multi intermediari implicati intr-un simplu transfer de fonduri.

Un nou nivel de incredere in fata bancilor

In opinia lui Jonathan Chester, reteaua Bitcoin poate actiona ca o alternativa la sistemul actual al bancilor intermediare. A explicat:

Acest lucru are loc pentru ca aceste banci nu dau dovada de incredere reciproca. Ele au registre private; nu sunt afisate reciproc  registrele lor. Deci, ce Bitcoin face prin faptul ca lucreaza printr-un registru public este ca introduce un nivel de incredere care pur si simplu nu a existat inainte. Si prin inserarea acestei increderi are loc eliminarea intermediarilor, respectiv a bancilor.

Prin utilizarea de Bitcoin, oricine de la un individ, pana la o institutie financiara poate confirma legitimitatea unei plati pe care o efectueaza in termen de aproximativ zece minute. In cazul in care se doreste un activ sau alta moneda decat Bitcoin, moneda virtuala poate fi schimbata pentru orice alt activ dupa ce a fost primit. Intr- un astfel de scenariu, Bitcoin actioneaza ca un strat de incredere intre cele doua parti, care nu se cunosc.

Y9CB535

sursa: http://insidebitcoins.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *