Istoria Bitcoin

14 mai 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Unde a aparut Bitcoin? Cu toate ca au trecut numai cinci ani, s-a format deja o poveste unica.

Ideea Bitcoin a venit de la un programator numit Satoshi Nakamoto, acesta fiind si „numele” documentelor originale ce contineau aspectele tehnice ale noului proiect, insa era un pseudonim. Adevaratul nume al lui Satoshi Nakamoto este inca necunoscut.

Dupa ce au fost scrise in 2008 octombrie, cele noua pagini abia daca atingeau cateva aspecte majore ale sistemului pe care Satoshi il pusese la punct, numind acest nou sistem de cash electronic intr-un fel unic si simplu: Bitcoin.

Dupa ce au fost publicate, Satoshi a creat primul program cu care sa continue procesul de creare Bitcoin. In ianuarie 2009, Satoshi a creat prima parte din Bitcoin, numind-o blocul Genesis. La putin timp dupa, acesta a prezentat proiectul la un grup de experti cryptografici.

Pana in anul 2010, Bitcoin nu a fost folosit niciodata pentru tranzactii. Insa pana in acea perioada, o mare comunitate de programatori a revizuit codul, impreuna cu Satoshi, si au scos versiunea 0.2, imbunatatind clientul. Prima tranzactie Bitcoin pentru un bun a aparut in 21 mai 2010, cand un utilizator Bitcoin numit Laszlo a cumparat o pizza in valoare de 25$ cu 10.000 Bitcoin.

satoshi-nakamoto

Comunitatea Bitcoin a inceput sa se dezvolte putin cate putin din 2010. Mt. Gox a fost fondat si a facut mult mai usoara vanzarea si cumpararea de Bitcoin. Pana in februarie 2011, un Bitcoin era echivalentul unui dolar si foarte rapid dupa a inceput sa-l depaseasca.

Aceasta crestere rapida a fost un factor primar al atentiei crescute din partea mass-mediei. Cateva site-uri noi au inceput sa abordeze subiectul Bitcoin si marea majoritate a utilizatorilor internetului au inceput sa cumpere Bitcoin. De asemenea, site-ul The Silk Road a inceput sa iasa la suprafata. Era un website ascuns care le oferea utilizatorilor posibilitatea de a face comert ilegal ( in mare parte droguri ) folosind Bitcoin pentru securitate si pentru a-si pastra anonimatul.

Toate acestea au ajutat sa creasca valoarea Bitcoin-ului la 31$ pentru un Bitcoin in iunie 2011. Insa aceasta crestere rapida avea sa scada imediat. Baza de date Mt. Gox fiind compromisa de hackeri, avand ca rezultat cateva furturi la scara larga, apreciate la cateva sute de mii de dolari, acest lucru facand ca increderea sa scada in aceasta moneda si pretul sa scada si el dramatic.

Insa Bitcoin nu era terminat si a inceput sa aiba din ce in ce mai multi utilizatori pana in anul urmator. La sfarsitul anului 2012 erau mai multi utilizatori ca niciodata si foarte multe afaceri incepusera sa accepte Bitcoin ca o metoda de plata pentru produse si servicii.

2013 a fost un an extraordinar pentru Bitcoin. Avand undeva la 13$, pretul a inceput sa creasca rapid odata cu doza de stiri ce erau scrise pe marginea acestui subiect. Branduri cunoscute ale internetului au inceput sa accepte Bitcoin, branduri precum WordPress si Reddit. Nou utilizatori au intrat pe piata rapid si pentru ca nu este usor sa obti Bitcoin, preturile crescusera foarte spontan, iar pe 10 aprilie 2013 un Bitcoin era echivalentul a 266$.

Acea valoare Bitcoin a ajus sa scada brusc atunci cand Mt. Gox a avut din nou probleme tehnice, de data aceasta din cauza comenzilor care durau prea mult. Noii cumparatori s-au speriat si in cateva zile pretul ajunsese sa scada la 55$.

Dupa aceasta ultima patanie, pretul a crescut cu putin si a ramas stabil. Pana la jumatatea anului 2013, tranzactiile Bitcoin au ajust la 18 milioane, iar un numar de utilizatori este estimat undeva la 150 de mii. Cei mai multi utilizatori Bitcoin sunt in Statele Unite ale Americii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *