De câtă încredere este nevoie pentru a folosi Bitcoin?

15 mai 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Am putea spune ca Bitcoin nu este pentru toata lumea. Trebuie sa ai cateva cunoștinte tehnice pentru a putea cumpara și utiliza Bitcoin. Acesta este, de asemenea, un market volatil, cu o fluctuatie foarte rapida a preturilor ce poate fi mai mult decat o provocare pentru investitori.

Oricum, oricat de multe ar fi informatiile pe care ar trebui sa le cunoaștem, totul poate fi rezumat la un singur cuvant și anume: incredere. A reduce increderea de care e nevoie pentru tranzactii a fost una din principalele probleme cu care s-a confruntat Bitcoin in prima faza. Acesta fiind totodata un lucru pe care și Satoshi l-a enuntat in concluziile documentelor originale: „Ne propunem sa avem un sistem pentru tranzactii electronice care sa nu implice increderea”.

Pentru a putea folosi banii in zilele noastre, ai nevoie de foarte multa incredere in multe institutii.

 • Bancile

Atunci cand folosim bancile, avem incredere ca ne vor și oferi banii inapoi atunci cand vrem sa-i scoatem de pe un card și ca nu vor avea parte niciodata de un faliment. Așa cum am vazut de foarte multe ori de-a lungul istoriei, bancile au avut momente in care au creat panica și acest lucru dovedește ca nu poti avea incredere totala in ele.

 • Bancile centrale

Statele Unite ale Americii au Rezerva Federala. Uniunea Europeana are Banca Central Europeana. Japonia are Banca Japoniei. Tarile au banci centrale care controleaza emiterea monedei nationale. Avem incredere in faptul ca bancile centrale nu vor crea prea multa moneda fiat, fapt care ar rezulta in inflatie și preturi ridicate. Din pacate, odata cu criza financiara aparuta in 2008, bancile centrale din intreaga lume au creat din ce in ce mai multa moneda fiat, ceea ce inseamna ca vom avea parte de inflatie in viitor.

 • Procesoare de plati

Avem incredere ca atunci cand primim sau cheltuim bani online, procesoarele de plati ne asigura ca nu platim mai mult decat trebuie și ca nu se va intampla nimic neobișnuit cu tranzactia. De asemenea, avem incredere ca putem sa cheltuim banii așa cum dorim, insa acest lucru nu este intotdeauna adevarat.

 • Guvernul

Evenimentele din Cipru, in martie 2013, arata cat de periculos poate fi un guvern atunci cand vine vorba de bani. Investitorii in banci au avut foarte multe active confiscate pentru a plati datoriile tarii. De asemenea, guvernul are tendinta de a reduce lucrurile care pot fi achizitionate cu bani ( jocuri de noroc de exemplu ).

 • Identitatea necesara

Pentru banci, procesoarele de plati, guvern și așa mai departe, este important ca identitatea sa-ti fie recunoscuta. Avand in vedere sistemul economic din momentul de fata, daca nu cumva oferi bani cash, trebuie sa iti identifici identitatea.

 

bitcoin_chips_alfonso-de-tomasshutterstock-crop

Ce anume face Bitcoin pentru a reduce increderea in fiecare din aceste institutii?

 • Bancile

Nicio banca nu este necesara atunci cand folosești Bitcoin. Iti organizezi singur volumul de Bitcoin și iei singur precautiile necesare pentru a te asigura ca Bitcoinii tai sunt acolo unde i-ai lasat.

 • Bancile centrale

Bitcoin nu este creat de nicio institutie centrala, Bitcoin fiind creat de retea la o rata stabila. Nu trebuie sa te ingrijoreze inflatia.

 • Procesoare de plati

Nu exista niciunul. Bitcoin este „peer-to-peer”, ceea ce inseamna ca tranzactia este directa de la un utilizator la altui. Nu exista nimeni la mijloc care sa intervina in tranzactie.

 • Guvernul

Exista foarte putine lucruri pe care guvernul le poate face pentru a avea un impact negativ asupra Bitcoin. guvernul nu poate confisca monede din banci și nu pot opri utilizatorii din a folosi Bitcoin pentru a cumpara ceea ce iși doresc. Cu toate acestea, guvernul nu este complet lipsit de putere: ei pot vedea tranzactiile, locurile in care oamenii cumpara și vand Bitcoin pentru moneda fiat. Cu toate acestea, controlul guvernului asupra Bitcoin este mult mai mic decat in cazul monedei traditionale.

 • Identitatea nu este necesara

Daca alegi sa fii anonim cu Bitcoin, atunci poti fi anonim. Și cu toate ca toate tranzactiile sunt publice, cele doua parti participante la o tranzactie nu vor fi vizibile. Daca acorzi indeajuns de multa atentie, nu poti fi identificat absolut deloc.

 

One comment

 1. […] referire la articolul anterior redactat, a folosi Bitcoin inseamna a nu avea incredere in toate acele institutii. In timp ce acest […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *