De ce cel mai mare avataj Bitcoin este comunitatea sa

13 mai 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Nick Tomaino este in prezent in echipa de dezvoltare a business-ului Coinbase si, de asemenea, este student in primul an la management (Yale School). Inainte de aceasta, a lucrat la capitalul de risc, pentru Softbank Capital.

In timp ce protocolul care sta la baza retelei va fi intotdeauna cheia, o comunitate este mult mai importanta pentru succesul Bitcoin decat tehnologia care sta la baza. Exista o comunitate mare care se dezvolta rapid cuprinsa din dezvoltatori, comercianti, utilizatori si investitori in intreaga lume care cred in democratizarea pietei financiare si in a face banii mult mai accesibili si usor de folosit pentru toata lumea. Oamenii au tendinta de a subestima aceasta comunitate.

Union Square Ventures, una din cele mai mari firme de capital de risc din ultimul deceniu, este faimoasa pentru simpla si scurta teorie de investitii: „USV investeste in: retele mari de utilizatori, diferentiate prin experienta utilizatorului si aparate prin efecte de retea”.

bitcoin-logo-HD-wallpaper

USV a avut un succes imens investind in retele de oameni care au expertize specifice, creativitate si pasiune, precum Twitter, Tumblr si Kickstarter. Avand in vedere in special aspectele emotionale ale banilor si ale naturii open-source a proiectului Bitcoin, aceasta este expertiza, creativitatea si pasiunea comunitatii care va determina viitorul Bitcoin.

Dezvoltatorii

Nu am intalnit pe nimeni care personifica etosul comunitatii mai bine decat Gavin Andersen. El este un om de stiinta si un hacker care a inceput sa lucreze la proiectele open-source Bitcoin in 2008.

Pana luna trecuta, Andersen era dezvoltator principal pentru Bitcoin si inca este un contribuitor activ la codul Bitcoin Core. Andersen, impreuna cu Wladimir Van der Laan, Pieter Wuille, Greg Maxwell si Jeff Garzik sunt cei 5 dezvoltatori de baza care accepta de fapt schimbarile de cod si le aplica in Github.

Comerciantii

Chiar acum, Bitcoin este mult mai convingator pentru comerciantii din SUA decat pentru consumatorii din SUA deoarece comerciantii sunt capabili sa foloseasca bitcoin mult mai eficient ca un protocol de plata fara sa se ingrijoreze de volatilitatea sau implicarile fiscale cu care sunt asociate.

Overstock.com, Tiger Direct, CheapAir si Fiverr sunt cativa comercianti care folosesc Bitcoin. In total, exista peste 60.000 de comercianti care folosesc Bitcoin si acest numar se afla intr-o rapida crestere.

Utilizatori

Oamenii sunt de obicei sceptici atunci cand vine vorba de bani. Deci nu ar trebui sa fie nicio surpriza faptul ca pana in prezent cei mai controversati utilizatori de Bitcoin au fost Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin, si Dread Pirate Roberts, fondatorul Silk Road – piata online pentru produse ilegale pe care FBI a inchis-o in octombrie.

Investitorii

Capitalul de risc si investitorii institutionali si-au crescut interesul in Bitcoin pe parcursul anului trecut.

Fred Wilson, Mark Andreessen, Bill Miller, Legg Mason si Mike Novogratz au vorbit in mod public despre investitii atat in valuta digitala cat si in ecosistemul Bitcoin.

Mai mult de atat, Bloomberg a anuntat recent ca ofera cursul si stiri Bitcoin tuturor utilizatorilor sai.

Sursa: coindesk.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *