IFAC: Bitcoin ar putea remodela etica financiară

12 iunie 2014 bitcoin

Articol scris de Wu Mihu

615 women men work shutterstock nmedia

Un nou comunicat venit din partea CEO-ul Federației Internaționale a Contabililor, o organizație care are mai mult de 2,5 milioane de contabili și 179 de organizații membre, printre care tehnologia Bitcoin ar putea revoluționa guvernanța fiscală și cea corporativă.

Articolul, scris de către CEO-ul IFAC (Federației Internaționale a Contabililor), Fayez Choudhury, postulează că Bitcoin prezintă atât oportunități, cât și provocări pentru contabili și susține că acești contabili sunt plasați într-un mod unic pentru a ajuta la determinarea rolului pe care Bitcoin îl va juca în domeniul financiar global.

Choudhury sugerează că Bitcoin ar putea remodela etica financiară corporativă, zicând:

Trasabilitatea tranzacților și aproape toate formele de evidență legate de acestea ar putea de fapt reduce frauda și forța pe cei cu roluri cheie în finanțe să asigure un comportament responsabil în moduri în care codul de etică nu poate.

În cele din urmă, Choudhry emite un apel către contabili pentru a deveni mai angajat în ceea ce privește Bitcoin ca să se asigure în cazul în care tehnologia reușește – ceea ce spune el nu este garantat, economia în general este echipată pentru a-și maximiza potențialul.

Revoluție în trust-ul financiar

Provocările ar putea anula monedele digitale.

Choudhury citează controale de fraudă și de tranzacție ca domenii în care tehnologia de bază Bitcoin s-ar putea dovedi a fi ineficientă ca un instrument al corporației financiare.

El scrie:

Bitcoin pune probleme care au impact asupra raportului financiar al lanțului de aprovizionare – inclusiv contabili, auditori și cei cu funcții de conducere financiare.

Cu lanțul blocat existent ca o entitate publică, companiile ar putea fi capabile de a pune cap la cap tranzacțiile financiare de la competitori.Spunând că ”oricine poate monitoriza această informație”, Choudhury afirmă că trezorierii corporativi ar avea nevoie pentru a crea controale interne suplimentare ca să se asigure că monedele Bitcoin sunt întreținute în mod corespunzător.

În plus, el spune că incertitudinea de reglementare în domeniul fiscal, precum și volatilitatea în prețul Bitcoin, poate împiedica unii jucători majori de a se implica.

Tehnologia ”aici să rămână”

Choudhury concluzionează prin a spune că tehnologia Bitcoin deja începe să aibă un impact transformațional asupra finanțelor corporative.

În acest moment, el susține că, nu contează dacă Bitcoin reușește de fapt pe termn lung, spunând:

Deja există și alte monede virtuale în creștere și concurează pentru cota de piață. Date fiind provocările și oportunitățile – și legăturile profesiei de contabil cu aceste probleme – nu ar trebui să fim implicați în dezbaterile care modelează inovarea, utlizarea și reglementarea monedelor cibernetice?

Choudhury concluzionează că, Bitcoin aduce deja o schimbare. El adaugă că dacă sunt sau nu companii și guverne care să îmbrățișeze tehnologia, ar putea depinde pe rolul pe care îl joacă contabilii în răspândirea monedelor digitale.

Sursa: coindesk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *