Hardware necesar pentru minarea Bitcoin

12 iunie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Atunci când vine vorba de partea hardware necesară minării de Bitcoin, cel mai important lucru căruia ar trebui să-i acorzi atenție este numărul de încercări de soluționare al unui bloc într-o anumită perioadă de timp. Cu cât acest număr este mai mare, cu atât mai mulți Bitcoini vor fi minați într-o perioadă de 24 de ore.

Pentru a putea mina Bitcoin efectiv în acest moment, ai nevoie de o instalație de minerit dedicată acestui lucru. Acum, s-ar putea să ți se pară ciudat s-o numești așa, însă atunci când minezi Bitcoin literalmente creezi o bucată de hardware ce va avea un singur scop și anume să minezi cât mai mulți Bitcoini posibil într-un interval de 24 de ore. Aceste lucruri esențiale duc la conceperea unui computer cu o placă de bază simplistă care are un sistem de răcire foarte sofisticat ( foarte des aceste sisteme de minerit nu sunt închise într-o cutie pentru a se putea aerisi mai bine și astfel să nu se încingă ) și foarte multe plăci video de ultimă generație din care calculatorul extrage putere de procesare pentru a putea mina Bitcoin.

În cele mai multe cazuri, oamenii și-au creat propriile instalații de minerit, achiziționându-și partea hardware de care au nevoie și pe care să o asambleze, creând rânduri peste rânduri, la propriu, de instalații de minerit. Fiecare instalație în parte costă de la câteva sute până la câteva mii de dolari, iar partea proastă este că mănâncă foarte mult curent electric iar costurile cu întreținerea vor fi enorme. Totodată, în camera în care acestea sunt amplasate va fi mereu extraordinar de cald deoarece instalațiile de minerit vor funcționa constant.

bitcoinrigs-slide21

Cu toate acestea, anul trecut pe vremea aceasta doar ce se lansase ASIC ( Application Specific Integrated Circuit ) care până atunci fusese, pentru ani buni, în stadiul de dezvoltare. Această tehnologie reprezintă o construcție în scop de minerit, cu cipuri programate în mod permanent cu o aplicație integrată în cipurile respective. De fapt, acestea sunt instalații de minerit Bitcoin pe care le poți cumpăra gata făcute. Acestea au un număr stas de încercări de soluționare a blocurilor, folosesc mult mai puțin curent electric fapt care reduce costurile de întreținere și face ca totul să devină mult mai eficient în privința minării, decât dacă ai încerca singur.

Două companii populare ce oferă instalații de minerit tip ASIC sunt următoarele:

Avalon Asics – Această companie are un background extraordinar în ceea ce privește livrarea în timp a instalațiilor de minerit. La început era o problemă cu comenzile, mai exact numărul limitat al acestora și pentru că erau limitate, totul se vindea în maxim 30 de minute. Tot la începuturile acestei companii, oamenii cumpărau instalațiile de minerit și le vindeau la prețuri mult mai mari, exagerate chiar, pe Ebay. Dacă o instalație de minerit costa 5.000$ – 7.000$ la achiziționarea de la companie, pe Ebay acestea erau prezente cu prețuri în jurul a 20.000$. Însă ce bine este că au trecut acele momente și acum compania poate produce mult mai mult, numărul de comenzi nemaifiind limitat, cel puțin nu la fel de mult ca înainte.

Butterfly Labs – Mereu a existat și încă există foarte multe idei deloc susținute despre această companie, însă certe sunt următoarele lucruri: produsele lor arată extraordinar – un consum electric foarte mic, foarte mulți oameni și le pot permite, și foarte multe încercări de soluționare pe secundă. Problema ar fi că foarte multă lume încă comandă astfel de instalații de minerit ( uneori peste 1000 pe zi ) și companiei îi este foarte greu să facă față, ceea ce înseamnă că va trebui să aștepți până când comanda va ajunge și la tine.

Acum mai toată lumea are posibilitatea să își achiziţioneze proprii „mineri” la nivel de en-gros prin intermediul acestor instalaţii de minerit ASIC fără a avea nevoie să cunoască prea multe informații tehnice pentru a-și construi propria mașinărie de minat Bitcoin, partea negativă fiind că aceste instalații de minerit vor ajunge să ridice nivelul de dificultate foarte rapid în rețeaua Bitcoin, mai ales dacă luăm în considerare câte comenzi sunt făcute zilnic pentru ambii producători.

Acest lucru nu înseamnă că Bitcoin va deveni din ce în ce mai puțin utilizat sau lucrativ. Foarte multe dintre aceste investiții se vor amortiza în câteva luni și vor continua să facă bani odată cu trecerea timpului. Dacă vrei să minezi într-un mod serios Bitcoin și ai de gând să faci acest lucru pentru o perioadă mare de timp, atunci poți continua și este chiar recomandat să investești în echipament nou.

Desigur, cel mai bun lucru despre minat este că rulează pe baza propriilor forțe, iar managementul este foarte mic din punctul de vedere al investitorului, mai ales când este vorba de aceste instalații de minerit deja concepute. Vei fi capabil să faci bani chiar și în somn, și până la urmă, acesta ar fi visul, nu?

One comment

  1. Pacea Geo spune:

    Buna.Am si eu o întrebare,de unde as putea achiziționa aparatura pt minerit Bitcoint .Va mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *