Lagarde, seful FMI: ignorarea criptomonedelor „nu este inteleapta”

2 octombrie 2017 bitcoin

Articol scris de Mirona Noru

Seful FMI (Fondului Monetar International) considera ca in acest moment monedele cripto ar putea fi o alternativa viabila in locul celor traditionale emise de guvern.

Vorbind la o conferinta ce a avut loc in Londra, seful FMI, Christine Lagarde, a spus participantilor ca ea crede ca „este posibil sa nu fie intelept sa renunte la monedele virtuale„.

725_Ly9jb2ludGVsZWdyYXBoLmNvbS9zdG9yYWdlL3VwbG9hZHMvdmlldy9iZmY5ODJiNmRhZTUzMzlkNzk1YWU1ZDcyNzIzODhiYy4=

In special, ea a subliniat posibilele scenarii in care o tara – in special cele cu „institutii slabe si valute nationale instabile” – ar putea sa beneficieze de avantajele criptomonedelor.

In loc sa adopte moneda unei alte tari – cum ar fi dolarul american – unele dintre aceste economii ar putea vedea o utilizare tot mai mare a monedelor virtuale. Se numeste dolarizare 2.0„, a spus ea.

Unul dintre factorii determinanti ai acestei evolutii potentiale ar fi o schimbare a preferintelor consumatorilor pentru noile valute care sunt „mai simple si mai sigure” decat cele existente.

Acest scenariu ar putea fi grabit in continuare daca cripto-investitiile „devin de fapt mai stabile„, a spus ea. Lagarde continua sa spuna:

Deci, in multe feluri, monedele virtuale ar putea sa ofere monedelor si politicii monetare existente o lectie pentru banii lor. Cel mai bun raspuns al bancilor centrale este de a continua sa exercite o politica monetara eficienta, fiind in acelasi timp deschisa ideilor proaspete si noilor cereri, pe masura ce economiile evolueaza.”

Acestea fiind spuse, Lagarde a mentionat in discursul sau ca un astfel de rezultat este, in opinia sa, o perspectiva indepartata, spunand ca monedele virtuale sunt „prea volatile, prea riscante, prea consumatoare de energie si tehnologiile care stau la baza lor nu sunt inca scalabile„.

Pana in prezent, FMI a pledat pentru o abordare echilibrata privind reglementarea cripto, exprimand aceasta pozitie intr-o lucrare din ianuarie 2016. Lagarde și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru aplicatiile financiare ale blockchain, un subiect pe care FMI l-a explorat si la nivel organizational.

International-Monetary-Fund-A6

sursa: https://www.imf.org/en/News/Articles/2017/09/28/sp092917-central-banking-and-fintech-a-brave-new-world

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *