Europol: Valuta digitală servește modelul de afaceri ”crime ca serviciu”

6 martie 2015 bitcoin

Articol scris de Wu Mihu

1

Valuta digitală servește din ce în ce mai mult drept platformă de spălare a banilor pentru „antreprenori independenți care operează pe un model de afaceri crime-ca-serviciu„, potrivit unui nou raport venit din partea Europol.

Agenția UE de aplicare a legii a spus că declinul rețelelor criminale ierarhice tradiționale va fi însoțit de apariția infractorilor întreprinzători individuali, care se alătură pe baza proiectelor.

Raportul, care a identificat factorii de conducere cheie care afectează peisajul penal al Uniunii Europene, a prezis că rolul de organizatori independenți ai criminalității este de așteptat să „devină mai proeminent„.

Aceasta a adăugat că persoanele cu experiență în calculatoare sunt foarte valoroase pentru organizațiile criminale și că oamenii cu astfel de aptitudini sunt de așteptat să își facă publicitate serviciilor oferite în schimbul plății în valută digitală.

Raportul a continuat:

Valuta digitală este un instrument ideal pentru spălarea de bani. În plus față de metodele tradiționale de stratificare, monedele digitale utilizează serviciile de spălare de specialitate pentru a umbri tranzacțiile, până la punctul în cazul în care aceastea necesită resurse intense pentru urmărire.”

În ciuda faptului că s-a recunoscut că monedele digitale sunt, în general, concepute pentru a fi utilizate legitim, analiza a arătat că anonimatul lor reprezintă faptul că acestea sunt „puternic abuzate de infractori„.

La fel cum valuta virtuală continuă să evolueze, este posibil ca mai multe monede din această nișă să se dezvolte, adaptate la activitatea ilicită și având o mai mare siguranță și un adevărat anonimat„, a declarat acesta, adăugând că „anonimatul acordat cumpărătorului prin utilizarea monedelor digitale are posibilitatea de a reduce barierele la intrare a membriilor publicului larg în implicarea achiziționării online de materiale ilegale „.

Publicarea raportului se înscrie în alt studiu realizat de centrul de CE3 de criminalitate informatică Europol, care a detaliat că Bitcoin a fost tot mai mult utilizat pentru a se plăti sesiuni live de sex cu copii, difuzate pe site-uri ilicite.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: coindesk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *