Dominația Chinei în piața Bitcoin

7 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Prin orice măsură, utilizatorii chinezi par să fie forța din spatele fluctuațiilor la nivel global în piața Bitcoin a anului 2013, contribuind la miraculoasele creșteri și declinuri. Înainte de toate, este clar faptul că, în timul lui 2013, a fost o foarte mare corelare între tot volumul tuturor exchange-urilor și prețul Bitcoin.

Trendul de creștere este explicat printr-o serie de evenimente în China unde Bitcoin a început să fie expus foarte rapid. Conceptul Bitcoin a fost introdus pentru prima dată la un nivel național în China în mai 2013 când CCTV a transmis un documentar de o jumătate de oră devotat în întregime subiectului. Urmând această expunere, China a depășit toate celelalte orașe în numărul de download-uri de clienturi Bitcoin sau programe pentru calculator care oferă utilizatorilor posibilitatea de a tranzacționa și stoca Bitcoini în portofelele digitale. Până în septembrie anul trecut, China a avut al doilea cel mai mare număr de noduri.

Câteva companii e-commerce chinezești, incluzând vânzători pe website-uri gen eBay, au început să accepte Bitcoin ca metodă de plată în Octombrie 2013. Atunci monedele virtuale au început să fie integrate în rețeaua Chinei de servicii de plată online. Efectele pieței Bitcoin erau clare: aceeași lună în care aceste servicii au început să înceapă să accepte Bitcoin, toate celelalte forțe majore de trading parcă au început să dispară treptat și prețul Bitcoin să crească.

bitcoin-economy-online-960x310

Creșterea Bitcoin în China s-a oprit brusc pe 5 decembrie 2013, când Banca Oamenilor din China a emis o notificare din partea instituțiilor financiare care aveau de-a face cu Bitcoin pentru a proteja statusul monedei naționale, să prevină spălarea de bani și să protejeze stabilitatea financiară. În data de 16 decembrie, BOC a ordonat cel mai mare a treia plată, pentru a bloca marea majoritate a tranzacțiilor în monedă digitală pe data de 31 ianuarie. Două zile mai târziu, prețul Bitcoin în china s-a răsturnat cu mai mult de 50 procente față de prețul din 1 decembrie.

BTC China și alte exchange-uri au avut posibilitatea să continue tranzacționarea prin găsirea unei portiţe care le oferea accesul la o companie procesoare de plăți ce accepta plățile făcute direct în conturile lor bancare. În data de 27 martie 2014, BOC ( Banca Oamenilor din China ) se pare că a reușit să închidă acea portiță prin cererea tuturor băncilor de a închide toate conturile la operatorii de website-uri care tranzacționează în monedă virtuală. Perceput ca un semn rău pentru China în piața globală Bitcoin, această mișcare a fost așteptată să forțeze toate website-urile de tranzacționare cu monedă virtuală să se închidă sau să își mută serverele.

Însă aceste restricții ale BOC nu s-au dovedit a fi definitive așa cum s-a crezut inițial. De fapt, niciuna din cele mai mari companii chineze de exchange nu afirmă faptul că au primit o notificare oficială asupra deciziei din partea BOC, care să reflecte înclinațiile autorităților chineze pentru a emite avertismente private verbale părților implicate cu Bitcoin fără a explica în mod public de ce sunt interzise. Cu toate acestea, pe 10 aprilie, câteva din exchange-urile chinezești au fost informate de băncile locale de care aparțineau că toate conturile le vor fi închise. Foarte rapid, prețul Bitcoin a scăzut cu 10 procente.

Zvonurile și anunțurile neoficiale spuneau că restricțiile BOC asupra Bitcoin au continuat să circule până la sfârșitul lunii Aprilie, probabil în anticiparea evenimentului Global Bitcoin Summit ce a avut loc pe 10 mai 2014 în Beijing. La sfârșit lunii aprilie a fost raportat de oficialii băncilor centrale faptul că toți cei care erau implicați în tranzacții cu Bitcoin trebuiau să-și închidă conturile.

Adevărata atitudine a reglemenetatorilor din china în privința Bitcoin este ambiguă din anumite puncte de vedere, iar în timp ce BOC face presiune asupra băncilor și companiilor Bitcoin din spatele ușilor închise, oficialii acesteia afirmă faptul că în China Bitcoin nu poate fi interzise. Antreprenori IT din China precum Zhang Weiwu crede că Bitcoin este o mică parte din întregul sistem financiar, însă este revoluționar în esență, care poate explica diferența reglementările dintre cea mai mare bancă din China și băncile centrale ale acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV