De ce China și nu altă țară implicată la un nivel major în Bitcoin?

7 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Există foarte multe speculări și evidențe în legătură cu motivul pentru care utilizatorii chinezi sunt atât de implicați în piața Bitcoin la nivel global. În Statele Unite ale Americii, unde deținătorii de Bitcoin pot tranzacționa cu mai mult de 1500 de vânzători, câțiva entuziaști trăiesc cu adevărat din Bitcoin. În contrast, comoditatea virtuala nu prea are vânzători în China. Zece sau un număr apropiat ce reprezenta totalul de vânzători din China au încetat să mai accepte Bitcoin după ce Banca Oamenilor din China a pus niște bariere. În cazul în care s-a întâmplat așa, ce ar explica dominația Chinei asupra tranzacțiilor Bitcoin.

Evoluția e-commerce

Piața Chinei este deja familiară cu utilizarea monedelor virtuale. În 2002, Tencent Holdings a lansat Q-coin, un sistem de plată online care oferea utilizatorilor posibilitatea să plătească pentru diferite servicii Tencent precum carduri electronice sau software-uri. În 2006, popularitatea Q-coin a captat atenția BOC atunci când utilizatorii internetului au început să tranzacționeze moneda virtuală între ei și să cumpere produse de pe alte website-uri. În 2009, Q-coin a fost în întregime închis atunci când BOC a emis o lege prin care monedele virtuale puteau fi tranzacționate pentru bunuri și servicii fără ca legea să fie încălcată.

În continuare, consumatorii chinezi au adoptat rapid e-commerce și metoda de plată online pentru servicii precum sunt acestea oferite de Baidu, Tencent și Alibaba. Centrul Informațional de Rețele ale Internetului în China a estimat faptul că 41.4% din utilizatorii de internet ai Chinei au folosit sisteme de plată în iunie 2013, fiind considerată o creștere cu 11 procente din decembrie 2012. Având în vedere niște studii făcute de o firmă de consultanță, creșterea va avea loc cu 32 de procente anul acesta, până în 2015.

Cu toate acestea, felul în care companiile din China pot aborda Bitcoin poate limita penetrarea cripto-monedelor în piețele e-commerce din China. Atunci când Taobao și Baidu au integrat Bitcoin în sistemul de plăți online al rețelei din China, prețurile Bitcoin și volumul de tranzacționare au crescut observabil. Însă din momentul în care BOC a emis câteva reglementări în ceea ce privește acceptarea Bitcoin din partea companiilor, prețurile au ajuns să scadă.

bitcoins

O nouă unealtă pentru investiții

Indiscutabil, investitorii Bitcoin în China reprezintă o foarte mică parte din populație. În timp ce minerii aderă în mod parțial la traficul Bitcoin în China, două tipuri de investitori contribuie totodată la volumurile mari de tranzacţionare, având în vedere spusele unor membri ai comunității Bitcoin din China. Pe de o parte, există aproximativ 50 de individuali care, din lipsa de interes pentru finanțe și IT, au cumpărat mari cantități de Bitcoin în 2011 atunci când prețul a fost sub 2 dolari pentru un Bitcoin. Unul din acești individuali a devenit un milionar Bitcoin.

Pe de altă parte, tranzacțiile sunt totodată conduse de investitori oportuniști care nu ai nicio legătură ideologică cu Bitcoin și a căror înțelegere tehnică asupra monedei este foarte slabă. În mod strategic, acești investitori continuă să cumpere și să vândă foarte rapid pentru a avea parte de avantaj din perspectiva ridicate a volatilității Bitcoin. Foarte mulți speculatori au sărit în trenul Bitcoin după ce CCTV a transmis un documentar despre Bitcoin în mai 2013. Un investitor amator, Xiong Bin, a explicat faptul că bitcoin este o investiție atractivă pentru tineretul Chinei care are îndeajuns de mulți bani pentru a investi în proprietăți și nu înțeleg economia atât de bine pentru a investi în piața de capital.

În Wenzhoul, un oraș din provincia Zhejiang cunoscut pentru spiritul antreprenorial, undeva între 5 și 10 procente din rezidenți au fost angrenați în cumpărarea și vânzarea de Bitcoin din aprilie 2013, procent calculat la nivelul global de activitate. Acesta este orașul din care cei mai mare investitori chinezi au pornit, acesta fiind orașul care poate pune stăpânire totodată pe o bună parte din tranzacționările Bitcoin

Pe viitor, Bitcoin poate avea parte atât de evoluții, cât și de involuții, însă implicarea Chinei și a numărului mare de utilizatori de Bitcoin din China în următorul proces de dezvoltare este un lucru cert, ce va avea loc inevitabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *