Darkleaks, o nouă piață neagră Bitcoin

12 februarie 2015 bitcoin

Articol scris de Wu Mihu

1-6UwHKZCzvo9dhIC3G4jhqA

 

O nouă piață neagră, unde informatorii pot să facă schimb de secrete comerciale pentru Bitcoin a fost anunțată în această săptămână.

Darkleaks, pusă la cale de membrii cripto-anarhiști ai colectivului unSystem, va permite utilizatorilor să vândă date cu privire la  scurgeri într-un mediu anonim, trustless și condus pe o tehnologie Bitcoin și anume pe blockchain.

Amir Taaki, dezvoltatorul sistemelor proiectului, a declarat pentru CoinDesk că el speră să „[devalorizeze] modele de afaceri bazate în jurul secretului de proprietate„, prin asigurarea unui stimulent financiar, mai degrabă decât moral, pentru a dezvălui informații din interior.

Istoria regimurilor radicale

Echipa unSystem și-a împărtășir opinia privind  proiectele radicale, cum ar fi Dark Wallet-ul anonim, care va fi lansat în curând, și Dark Market, o platformă P2P în stilul eBay, proiectată pentru a rula controlul guvernamental de afară.

Programatorul, cunoscut pentru poziția sa anti-cenzură, susține conceptul Darkleaks ca fiind unul „etic„, dacă nu neapărat legal. Cu toate acestea, detractorii sunt susceptibili, argumentând că mai degrabă decât expunerea abaterii, structura de profit a platformei poate, de fapt, să o încurajeaze.

Piața se bazează pe o altă dovadă a conceptului, PayPub a dezvăluit în luna Mai, a anului trecut, că regândește moderat modelul de feedback  folosit de site-uri precum Silk Road.

Spre deosebire de alte piețe întunecate, nu există părți terțe care să cântărească dezacordurile dintre utilizatori. De fapt, cumpărătorii și vânzătorii de pe Darkleaks nu pot comunica deloc. În schimb, piața funcționează prin intermediul tehnologiei – folosind Bitcoin pentru a cripta, stoca și elibera fișierele utilizatorilor.

Site-ul explică:

„Software-ul folosește o tehnologie Bitcoin, numită blockchain, pentru a cripta fișierele care sunt eliberate atunci când plata este revendicată de cel care a transmis informații referitoare la scurgerile sistemului Bitcoin. Fișierele sunt împărțite în segmente și criptate. Aceste segmente sunt deblocate numai când cel care transmite aceste informații dezvăluie cheia prin intermediul căreia primește Bitcoin.”

Nu există limite la conținut

Darkleaks, ca și cu alte instrumente folosite de unSystem, este „cu totul despre comunicare, cunoaștere și economie„, a spus Taaki.

Cu toate acestea, ca pagină a proiectului clar, există într-adevăr limite cu privire la tipul de informații care țin de vânzare. Utilizatorii pot monetiza orice, de la dovezi de evaziune fiscală sau de corupție, pentru mai multe elemente neplăcute, inclusiv baze de date furate și poze nud cu o listă de celebrități.

1
În timp ce acest conținut ilicit pune platforma într-o zona gri legală, Taaki a declarat că echipa nu a primit încă nicio notificare oficială din partea autorităților.

Se pare că sunt multumiti de munca noastră, altfel ar fi găsit o mulțime de scuze și mijloace pentru a face mișcări în vederea opririi proiectului„, a adăugat el.

În prezent, software-ul open-source Darkleaks se află în zona alfa, cu un cod disponibil pentru a vizualiza proiectul pe pagina GitHub.

Pentru a preveni litigii, mai multe segmente de fișiere ale fiecărui informator sunt eliberate la întâmplare, printr-un sistem criptografic demonstrabil și echitabil, la o dată specificată. În acest fel, potențialii cumpărători sunt în măsură să autentifice și valoarea documentului a informatorului înainte de a face o plată.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: coindesk

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *