Bitcoin este cu adevărat descentralizat – iată de ce

12 februarie 2015 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Aceștia care fac parte din industrie înțeleg că una din cele mai importante caracteristici ale Bitcoin, și probabil cu adevărat nucleul inovației acestuia, este structura descentralizată de care are parte.

Bitcoin nu are un control central: niciun depozit central de informație, niciun centrul de management și, mai crucial de atât, niciun punct central care să se ocupe de eșecuri. Cu toate acestea, marea majoritate a serviciilor și afacerilor dezvoltate în ecosistemul Bitcoin sunt centralizate. Sunt conduse de oameni, în locații specifice, cu sisteme specifice de calculatoare și au parte de activități specifice legale.

Această situație creează tensiune și probabil puțină ironie – avem o tehnologie descentralizată și cu toate acestea tot ce are legătură cu ea este centralizat.

La un observator cazual, și chiar pentru unul cinic, poate părea că descentralizarea Bitcoin este un mit – o caracteristică menționată din nou și din nou ca un trick de marketing care să atragă cât mai mulți clienți.

Să luăm în considerare structura CoinBase, care este de departe cel mai de succes portofel Bitcoin și serviciu de plată existent. Nu este nimic descentralizat în ceea ce îl privește.

Mai mult de atât, dacă aruncăm o privire asupra politicii interne CoinBase, aceștia se aseamănă cu PayPal,  nicidecum cu ce ar avea utilizatorii de bitcoin în minte. CoinBase vrea să știe cine ești. Vrea să știe ce faci cu banii tăi și te blochează dacă nu ești de acord cu asta. Te spionează și te controlează la fel de mult ca o instituție financiară tradițională. Însă nu înseamnă neapărat că este vina lor, ci pur și simplu sunt supervizați de cineva aflat mult mai sus, care-i controlează 24/7.

Deci, următoarea întrebare se ridică: Cum pot utilizatorii de bitcoin să afirme că Bitcoin este descentralizat când cel mai utilizat serviciu Bitcoin este asemenea unei bănci?

În continuare sunt arătate cu degetul exchange-uri, portofele și procesoare de plăți pentru a condamna descentralizarea Bitcoin. Atunci când Mt. Gox a explodat, pierzând jumătate de milion de dolari ca bani ai clienților, criticii au spus că Bitcoin nu este unic deloc, pentru ei acesta fiind un nou loc unde oamenii erau spionați și furați.

Deci faptul că Bitcoin este descentralizat este o minciună?

Nu.

Uite de ce: pentru a înțelege Bitcoin trebuie să înțelegem diferențele dintre centralizarea constrânsă și centralizarea bazată pe market. Bitcoin apare ca cea din urmă însă evită definitiv pe prima, fapt care duce la o distrugere crucială.

Centralizarea constrânsă reprezintă tot ceea ce experimentăm în industria financiară. Sistemul monetar global, bazat pe monedele fiat naționale create și organizate de băncile centrale sponsorizate de guvern – tot acesta este constrâns. Este constrâns pentru că entitățile cu putea mai mare decât crearea, reglementarea și transferul de bani au dorința și puterea de a răni oamenii de rând în cazul în care aceștia se opun. Și doar atât, însă ești constrâns în primă fază, fiind forțat să plătești taxe doar prin intermediul valutei creată de guvern.

Dacă vrei să experimentezi constrângerea de primă mână, încearcă să creezi câțiva lei sau dolari și în perioada imediat următoare vei fi aruncat în închisoare, cu proprietățile luate de către stat.

Centralizarea bazată pe market este în mod fundamental diferită. Este o caracteristică cheie pentru abilitatea de a alege.

Da, Coinbase este o entitate centralizată. Însă nu ai avea neapărat nevoie de CoinBase pentru a utiliza Bitcoin. Desigur, un exchange Bitcoin sau un portofel online sunt centralizate, însă întotdeauna poți tranzacționa bitcoini cu un prieten în mod direct prin intermediul lanțului de bocuri sau să îți stochezi bitcoinii într-un portofel local, fără permisiunea unei părți terțe.

De ceea ce avem parte este cu adevărat ceva diferit, lucru care este, din fericire, compatibil cu structura marketului gratuit. Într-adevăr, un market gratuit se va îndrepta la un moment dat către ceva centralizat bazat pe market.

Cheia către judecarea legitimității unei centralizări este întotdeauna reprezentată de abilitatea utilizatorilor de a face alegeri și schimbări. Bitcoin oferă acest lucru, în timp ce băncile centrale și monedele fiat nu oferă.

Aceasta este diferența, iar în curând întreaga lume va ajunge să aprecieze acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *