Bitcoin: “urmatorul pas natural in finante”

13 iulie 2018 altcoins, bitcoin

Articol scris de Cristina Dinica

Conform unui nou studiu, cyptomonedele au potentialul de a deveni un mijloc de plata zilnic, mainstream. Raportul numit “Cryptomonede: Depasind bariere pentru incredere si adoptare” a fost realizat de catre profesorul William Knottenbelt de la Colegiul Imperial din Londra si Dr. Zeynep Gurguc de la Imperial College Business School. Acestia afirma ca Bitcoin si celelalte cryptomonede sunt “urmatorul pas natural in finante” si pot deveni un mijloc de plata folosit in mod curent in decursul urmatorilor zece ani.

pas natural

Autorii studiului sunt de parere ca unul dintre cele trei principii fundamentale ale monedelor fiat este deja indeplinit de catre cryptomonede, si anume faptul ca acestea functioneaza ca depozitar. Mai precis, cryptomonedele stocheaza valoare si permit indivizilor sa faca alegeri cu privire la momentul in care isi exercita puterea de cumparare. Cryptomonedele nu indeplinesc alte doua principii, si anume nu actioneaza ca mijloc de schimb (facilitand schimbul de bunuri si servicii prin eliminarea ineficientelor asociate unei economii de tip barter) si nu servesc ca unitate monetara (actionand ca o masura a sistemului economic).

In conditiile in care se vor atinge si celelalte doua principii, cryptomonedele vor reprezenta cu adevarat o evolutie viabila a modului in care cheltuim bani. Conform autorilor, exista sase cerinte pe care cryptomonedele trebuie sa le rezolve in acest sens:  scalabilitate, accesabilitate, reglementare, volatilitate, stimulente si confidentialitate.

Potrivit studiului, in cei 8 ani care au trecut de la prima tranzactie Bitcoin se poate observa ca atat BTC, cat si altcoins au inceput sa raspunda cerintelor monedelor conventionale. Asa cum a fost si cazul altor noi tehnologii sau sisteme de plata, schimbarea nu se produce peste noapte. Autorii dau exemplul emailului, a carui interfata a devenit user-friendly la cativa ani dupa trimiterea primului email, in 1971.

Factorul care va facilita patrunderea cryptomonedelor in mainstream este capacitatea acestora de a fluidiza platile transfrontaliere, prin transferuri sigure si rapide. Profesorul Knottenbelt crede in potentialul cryptomonedelor de a influenta “tot ceea ce credeam ca stim despre natura sistemelor financiare si a activelor financiare”, gratie caracterului lor descentralizat, reprezentand urmatorul pas natural al banilor.

 

Sursa: https://cointelegraph.com/news/study-crypto-could-become-mainstream-means-of-payment-within-next-decade

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *