Comisar European desemnat pentru a discuta Bitcoin la audierea UE

9 octombrie 2014 bitcoin

Articol scris de Wu Mihu

1

Parlamentul European este setat să testeze mai multe nominalizări pentru posturile Comisiei Europene în această săptămână, inclusiv Marea Britanie, Lord Jonathan Hill, care este programat să apară în fața parlamentului de astăzi. În special, Lord Hill este de așteptat ca să discute despre monedele digitale în timpul apariției sale.

Lord Hill, comisar desemnat pentru Stabilitatea Financiară, servicii financiare și piețe de capital de portofoliu ale Uniunii, a participat deja la o audiere, care a avut loc săptămâna trecută. În cadrul acestei ședințe, Hill și alți desemnați au fost puși în fața unei serii de probleme de la parlamentari și comitete, înaintate de către Martin Schulz, președintele Parlamentului European.

Lord Hill a fost întrebat mai mult seturi suplimentare de întrebări pentru elaborarea poziției sale în această privință și pentru a sublinia recomandările sale pentru monedele digitale, cum este Bitcoin.

Găsirea unui echilibru

În răspunsul său, care s-a scurs de la mass-media înainte de a doua audiere, Lord Hill subliniază că Bitcoin este doar una din mai mult de 200 de monede virtuale și indică convingerea că există o nevoie de a găsi un echilibru intermediar între siguranță și inovație.

Deseori crypto monedele pot să fie „mai rapide și mai ieftine” decât mijloacele tradiționale de grupare a transferurilor bancare de plăți, spune el, dar ei suferă de o lipsă de cerințe de reglementare, de siguranță și de capital care se aplică în prezent la alți furnizori de servicii de plată, creând astfel riscuri prudențiale.

Problema se încadrează în atribuțiile noului director general pentru Afaceri Economice și Financiare, Lord Hill adaugă, promițând că va asigura dezvoltarea piețelor valutare digitale ținute „sub control de aproape„, cu scopul de a identificarea timpuriu potențialele riscuri emergente.

În cazul în care sunt identificate astfel de riscuri„, continuă el, „eu sunt gata să discut imediat cu acest Parlament ceea ce trebuie făcut în ceea ce privește protecția mai bună a utilizatoriilor – care, de fapt, a fost realizat pentru servicii de plată

Lord Hill prezintă în continuare prima sa propunere de reglementare pentru moneda digitală:

O posibilitate ar fi să propună includerea unor platforme virtuale de schimb valutar ca” entități obligate, și, prin urmare, sub rezerva cerințelor privind cunoașterea clientelei în directivă. Acest lucru ar trimite un semnal clar la statele membre și ar încuraja soluții comune la nivelul UE.”

Rolul comisiei

Comisia Europeană a jucat un rol activ în discuțiile de grup de lucru ale UE cu privire la monedele virtuale, conduse de Autoritatea Bancară Europeană (ABE). Acest efort, Lord Hill spune, a contribuit la identificarea principalelor riscuri asociate cu crypto monedele și pune mai departe o serie de recomandări, explicând:

Acest lucru a dus la un aviz ABE, care a recomandat ca legislatorii UE să ia în considerare declararea participanțiilor de pe piață la interfața directă între convențional și investitori, cum ar fi platformele de schimb valutar virtuale, pentru a deveni” entități obligate” în cadrul luptei Împotriva Spălării Banilor a Directivei UE și, prin urmare, acestea sunt cerințele subiectului anti spălării de bani (AML) și combaterea finanțării terorismului (CFT).

Conform legislației în vigoare a UE și a 3-a directivă AML, instituțiile financiare sunt considerate entități obligate, ceea ce înseamnă că trebuie să se conformeze cu cerințele CSB și CFT. Directiva oferă un anumit nivel de flexibilitate, deoarece ea permite o abordare bazată pe risc de adaptate, proporțional cu dimensiunea și natura entității obligată.

ABE a recomandat ca legislatorii UE să ia în considerare declararea schimburilor valutare digitale ca entități obligate la începutul acestui an.

Discuțiile ulterioare pe această temă sunt așteptate la sfârșitul acestei luni, în cadrul unei noi runde de negocieri cu privire la cea de-a patra directivă AML. Lord Hill indică faptul că, comisarul desemnat Věra Jourová ar fi responsabil de problemă.

 

 
Sursa: coindesk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *