Centrul pentru Inovare Guvernamentala sugereaza G20 sa isi creeze un consortiu blockchain

22 martie 2017 blockchain

Articol scris de Mirona Noru

In ultimul sau raport, Centrul pentru Inovare Guvernare Internationala recomanda puterilor economice importante ale lumii, respectiv G20, sa intensifice cercetarea pe baza tehnologiei revolutionare blockchain.

G20-1

Potrivit unui think-tank din Canada, tehnologia registrul distribuit ar putea restabili credinta publica in cooperarea economica transfrontaliera si va consolida rezistenta economica. „Tehnologiile Blockchain detin cheia pentru construirea unei economii digitale la nivel mondial, care este incluziva, transparenta si responsabila in fata cetatenilor lumii“, se arata in raport.

Documentul evidentiaza domeniul de aplicare al cererilor privind tehnologiile inovatoare, inclusiv domenii cum ar fi serviciile financiare si bancare, fiscalitate, comert si investitii, ocuparea fortei de munca, clima, sanatate, dezvoltare durabila si abilitarea femeilor. Potrivit CIGI, blockchain ar putea raspunde la doua provocari geopolitice majore de azi – neincrederea publicului in institutiile globale si „riscul unei fragmentari tot mai mari a ordinii economice internationale“, cauzate de sentimentele anti-globalizare.

Raportul admite ca tehnologiile distribuite prezinta anumite riscuri pentru economia globala. Ele ar putea deplasa intermediarii „asupra carora guvernele au mizat istoric.“ Astfel, nu este inca clar modul in care mecanismele existente de prevenire a evaziunii fiscale, spalarii banilor, finantarii terorismului si a altor activitati ilegale ar functiona intr-o „lume alimentata de tehnologia blockchain“. Acesta este motivul pentru care tarile din G20 au nevoie de cercetari suplimentare pentru a minimiza riscurile noilor tehnologii.

Utilizarea Blockchain tinde spre o ordine mai descentralizata si democratica, care imputerniceste statele sa participe la economia globala, direct prin transparenta integrata sistemic, responsabilitate si mecanisme de incluziune.G20Expertii sugereaza ca guvernele mentionate considera ca transferul de sisteme bazate pe blockchain la unele dintre cadrele de reglementare internationale existente, cum ar fi acordurile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si Basel, ar sprijini inovatiile blockchain din sectorul privat.

Una dintre recomandarile principale CIGI privind G20 este de a stabili un centru bancar Blockchain Consortium. Organizatia ar trebui sa studieze implicatiile politicii monetare si fiscale ale criptomonedelor si alte tehnologii bazate pe blockchain. Raportul aminteste ca multe autoritati de reglementare cheie, inclusiv Bundesbank, Bank of China, Bank of England, US Federal Reserve, au lansat deja astfel de initiative la nivel local.

Aceste eforturi de cercetare ar trebui sa fie aduse impreuna, pentru a evita suprapunerea si pentru a maximiza utilizarea eficienta a resurselor limitate.

Urmatorul summit G20 va avea loc in luna iulie, in Hamburg si speram ca atunci vor avea loc discutii constructive, care vor duce la implementarea tehnologiei revolutionare blockchain.

g20-425x250

sursa: http://www.g20-insights.org/wp-content/uploads/2017/03/g20-countries-engage-blockchain-technologies-build-inclusive-transparent-accountable-digital-economy.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *