Cele trei tipuri de scheme împreună cu strucura acestora

12 decembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Popularitatea lumilor virtuale a generat o cerere foarte mare de bunuri și monede virtuale, iar această creștere a rezultat într-o creștere a economiilor lichide și complexe – toate întâmplându-se în mediul online. Banca Centrală Europeană definește o monedă virtuală ca un fel de bani digitali nereglementați care sunt emiși și adesea controlați de dezvoltatorii acestor monede și pot fi cumpărați cu bani adevărați la o rată de schimb predeterminată sau câștigați de utilizatori care întreprind diferite activități pentru comunitatea monedei respective. Este important, cu toate acestea, să notăm diferențele dintre monedele virtuale și banii electronici. Banii electronici sunt conectați la banii tradiționali și au o formă legală la emitere. În contrast, nu este întotdeauna posibil să compensăm monede virtuale ca valoare nominală ( din moment ce ratele de schimb sunt pur didactice prin rezervă și cerere ). Mai mult de atât, companiile care le emit trebuie să aibă control total asupra monedelor virtuale.

Există trei categorii primare de monede virtuale: sistemele închise, scheme cu flow unidirecțional și acelea cu flow bidirecțional. Le vom descrie pe fiecare în parte:

  • Scheme Închise Ale Monedelor Virtuale

Aceste scheme nu sunt conectate la economia reală și sunt în întregime concepute într-o comunitate virtuală. Utilizatorii participă la comunitate sau joc prin achitarea unei plăți lunare ( sau la o perioadă fixă de timp ) și nu au posibilitatea să tranzacționeze moneda în afara comunității. Utilizatorii pot obține bani în urma performanțelor sau în urma completării anumitor task-uri în joc. Această schemă a fost adoptată de MMORPG-uri precum jocul popular al Blizzard Entertainment, numit World of Warcraft. Politica acestui joc spune că este ilegal să cumperi sau să vinzi gold în afara jocului. Această regulă, nu este foarte „fixă”, deoarece în joc jucătorii sunt plătiți cu bani reali de alți jucători pentru a „farma” gold.

Pentru foarte multe țări în care economia este foarte mică, farmarea de gold a devenit un lucru benefic. În 2008, economia farmării de gold a fost estimată la 500 milioane de dolari, un jucător care farma ajungea să câștige în jur de 145$ pe lună, în medie.

  • Scheme Cu Flow Unidirecțional Ale Monedelor Virtuale

Sub această schemă, banii virtuali pot fi cumpărați folosind bani reali la o rată de schimb specificată. Cu toate acestea, flow-ul este unidirecțional deoarece odată ce banii virtuali au fost cumpărați, nu mai pot fi vânduți. Putem vedea această schemă ca fiind folosită de platforme de jocuri pe rețelele sociale precum Facebook. În 2009, compania a introdus Facebook Credits, o monedă pe care toți jucătorii trebuie s-o folosească pentru a cumpăra bunuri digitale atunci când joacă jocuri pe platforma Facebook, jocuri precum Farmville sau Mafia Wars. Facebook a luat astfel un procent de 30% din vânzări, ajungând în primul sfert al anului 2013 la un total net de 213 milioane de dolari. În septembrie 2013, Facebook Credits a devenit învechit, după ce compania a decis că este mai simplu ca oamenii să plătească direct cu bani reali pentru banii online.

În unele cazuri, banii virtuali pot fi folosiți pentru a cumpăra bunuri în viața reală. De exemplu, clienții pot cumpăra Puncte Microsoft online cu cardul de credit. Ei pot folosi aceste puncte pentru a cumpăra produse din Microsoft Store sau anumite jocuri. Cu toate acestea, odată ce punctele au fost cumpărate, nu mai le pot vinde.

dukegr-bitcoin-user-arrested-for-4-5m-ponzi-scheme-01

  • Scheme Cu Flow Bidirecțional Ale Monedelor Virtuale

Monedele virtuale concepute sub această schemă operează efficient, la fel ca banii reali. Utilizatorii pot cumpăra și vinde banii virtuali la rate de schimb setate pentru monedele tradiționale. Linden Lab’s Second Life are o economie dezvoltată folosind Linden Dollars. În această lume virtuală, utilizatori crează avatare pentru a se reprezenta pe ei înșiși în lumea virtuală. Utilizatori pot primi bani în diferite metode: ei pot vinde orice sunt în stare să creeze și de asemenea pot profita de investițiile făcute anterior. Linden Labs are ca scop să devină o copie a lumii reale. Dolarii americani și dolarii linden sunt interschimbabili folosind un card de credit paypal, linden putând fi vânduți pentru dolarii americani.

Deci care este rolul Bitcoin în toată această lume a monedelor virtuale? Aceste lumi virtuale au nevoie de o monedă digitală securizată, exchange-uri care să faciliteze conversia monedelor reale și virtuale, și de asemenea o protecție anti fraudă pentru utilizatori. Deoarece monedele virtuale sunt deținute de companiile care le emit, deținătorul unei lumi virtuale poate emite mai mulți bani decât este nevoie și să devalorizeze respectiva monedă fără aprobarea utilizatorilor. Similar, dacă lumea online este hack-uită sau compromisă, utilizatorii își pot pierde toate veniturile. Dacă este implementat correct, cu măsurile adecvate împotriva fraudei, Bitcoin poate deveni următorul standard pentru monedele virtuale prin prisma naturii descentralizate a acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *