Ce reprezintă un ADR în lumea Bitcoin?

29 septembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Esența deținerii unui ADR este că cineva unde creează o nouă bază de date de domenii sub un TLD ( top level domain ) arbitrar. Însă pentru clienți să rezolve cu succes domeniile sub astfel de TLD-uri, ei trebuie să știe cui să se adreseze întâi. Aici este momentul în care asociații alternative precum OpenNIC pot ajuta prin păstrarea unui registru de DNS ( domain name servers ) externe ce oferă clienților capacitatea de a înțelege cine are capacitatea de a crea un nume pentru un ADR particular.

TLD-ul .bit este bazat pe filozofia bitcoin, particular pe monede virtuale foarte asemănătoare, precum Namecoin. Filozofia Bitcoin se referă la acele tipuri de baze de date colective de coeziune pe care Bitcoin le promovează cu fiecare tranzacție separată. În același fel în care un utilizator Bitcoin are acces la un cont complet de tranzacții care a avut loc vreodată, utilizatorii Namecoin au un cont cu toate domeniile care au fost achiziționate și modificate de la început. Utilizatorii au portofele Namecoin, ce pot fi minați la fel ca Bitcoinii. De fapt, ambele monede pot fi minate în același timp, ca un proces numit „merged mining”.

În cazul folosirii Bitcoin, fiecare tranzacție este înregistrată într-un lanț de blocuri. Acest registru listează fiecare nou bloc ce a fost minat. În octombrie 2013, 144.830 blocuri Namecoin au fost minate și 2.537.344 tranzacții Namecoin au fost făcute. Aceste numere nu sunt foarte mari, având în vedere numărul tranzacțiilor Bitcoin care ajunsese la 26.297.411 în aceeași perioadă.

În sistemul Namecoin, fiecare tranzacție are un parametru ce păstrează informații legate de DNS. De exemplu, o nouă tranzacție de la portofelul A la portofelul B poate include crearea unui noi domeniu, de exemplu cu numele „blah.bit”. Lanțul de blocuri este acolo unde DNS-urile înregistrează fiecare tranzacție ce a avut loc, fapt ce face posibilă determinarea statusului curent a întregului TLD .bit. O listă de astfel de DNS-uri există și sunt toate menținute de entuziaști Namecoin.

 List of DNS Servers Namecoin Enthusiasts Maintain as of November 9, 2013

Location IP Address .bit .42
France 88.190.58.119 Yes No
France 178.32.31.41 Yes Yes
Netherlands 81.169.248.220 Yes No
Netherlands 95.211.195.245 Yes No
Germany 188.40.54.140 Yes No
Germany 178.63.16.21 Yes No
Australia 113.20.6.2 Yes No
Australia 113.20.8.17 Yes No

Pentru a adăuga o nouă entitate la rețeaua peer-to-peer, un client are nevoie de o anumită informație precum domeniul achiziționat și adresa IP asociată acestuia. Clientul face tranzacții Namecoin oriunde Namecoin este cheltuit, indiferent de cel care îi primește. Acest lucru face ca procesul să conceapă un nou domeniu .bit în totalitate privat. Nu este nicio nevoie de împărtășirea informațiilor personale sau oferirea unora false.

Pentru a înregistra domenii .bit, există o singură cerință și anume folosirea unui client open-source pe un calculator ce are acces la internet. Este de asemenea folosirea unei a treia părți pentru serviciile de înregistrare, cu toate că acestea pot diminua nivelul de securitate pe care Namecoin îl oferă.

Plățile făcute cu Namecoin nu sunt la fel de anonime ca în cazul plăților făcute cu Bitcoin, iar ceea ce poate fi urmărit poate duce doar la portofelele Bitcoin, un cod complet anonim format din caractere aleatorii. Și din momentul în care doar dacă dorești îți faci public acest cod, va fi foarte dificil să conectezi o astfel de informație la o persoană reală. Acest lucru împreună cu lipsa de informații generală, pot fi un activ important pentru criminalii cibernetici sau alți creatori de viruși.

În plus la toate acestea, domeniile sunt în afara oricărei organizații sau autoritate, deci nimeni nu ar putea interveni, redirecționa sau modifica un domeniu .bit. Toate aceste lucruri pot fi făcute doar de cel care a creat inițial domeniul, în rest nimeni nu poate interveni nici măcar într-un procent de 1%.

Un alt efect pozitiv ar fi faptul că utilizarea unui sistem de nume, cel puțin pozitiv pentru criminali cibernetici, este faptul că cercetătorii și profesioniștii nu vor putea detecta adresa IP a unui C&C ( command-and-control ) decât dacă sunt modificate în setările DNS.

Până la jumătatea anului 2014, erau înregistrate foarte multe domenii .bit, și anume un număr de 106 mii de domenii .bit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *