Ce sunt criptomonedele?

5 iunie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Inainte de toate, este important sa cunoastem faptul ca criptomoneda nu este ceva pe care il poti tine in mana, lucru care ar alunga inca din primele secunde foarte multi oameni. Deci, sa mentionam ceva inca de la inceput: iti aduci aminte de hartiile de dolari, euro sau lei pe care le ti in mana si care de fapt nu valoreaza nimic, care de fapt nici nu sunt reali? Acele hartii pe care le ti in mana sunt doar reprezentatii ale unor lucruri de valoare, iar aceasta valoare depinde de dezechilibrul monedei fiat, dezechilibru ce se bazeaza pe increderea oarba pe care o au oamenii in aceasta moneda fiat si in importanta circulatiei acesteia.

Da, banii sunt printati, scosi pe banda, iar oricum ai numi-o, acestia nu reprezinta nimic mai mult decat niste cifre pe un calculator, pentru ca marea majoritate a banilor pe care ii folosim astazi sunt digitali. Mai mult de atat, tine minte ca banii pe care ii ai in buzunar nu sunt cu adevarat ai tai – toti banii tai apartin bancilor, acestia fiind imprumutati guvernului. Deci, din aceste puncte de vedere, ideea de a detine ceva tangibil este absurd, este doar o credinta bazata pe fluctuatia monedei fiat, controlata de organizatii private cu interese individuale.

44259_620

Atunci cand vorbim despre criptomoneda, vorbim despre o moneda pur digitala. Este creata utilizand criptografia, ceea ce face aproape imposibila contrafacerea acesteia si felul in care criptomoneda a inceput sa existe este foarte interesant deoarece a fost si este un element rebel in sistemul monetar actual pe care oameni il observa ca fiind corupt, insa necesar.

Criptomoneda reprezinta practica de a crea algoritmi dezvoltati in jurul ipotezelor computerizate. In esenta, reprezinta blocuri ( te poti gandi la munti ) cu informatie in interiorul lor ( te poti gandi la aurul aflat in muntii respectivi ), iar securitatea criptografica il inconjoara pentru a pastra informatia la loc sigur ( gandeste-te la un zid imens ce inconjoara muntele, din beton armat, cu lansatoare de rachete ). Este o modalitate de a encripta informatia cu blocuri securizate care sunt aproape imposibile de „spart” chiar si de cei mai bine platiti hackeri.

Ideea miscarii cyberphunk a fost incredibil de inovativa si nu foarte diferit de idea pe care americanii au avut-o atunci cand au vrut sa poarte un razboi impotriva revolutiei – cum ar fi daca am putea crea o alternativa la moneda traditionala care nu ar necesita o autoritate centrala pentru administrarea acesteia, care ar fi usor de transferat, care ar functiona dincolo de limitarile politice si care ar apartine oamenilor de pretutindeni?

Aceasta idee a fost atat de puternica incat a inceput sa fie materializata inca din anul 1995 cand Seth Godin scria in cartea sa „Presenting Digital Cash” despre Jon Matonis ( un contribuitor popular la monedele alternative pentru Forbes Magazine ). „Matonis contrazice faptul ca ceea ce urmeaza sa se intample in lumea banilor este nimic mai mult decat nasterea unei noi ere a cunostintelor despre industrie: dezvoltarea, asigurarea si managementul monedelor private.”

Toti acestia care au avut si au idee despre monede alternative si-au imaginat marketing-ul online pentru informatii, un loc unde cumparatorii si vanzatorii puteam tranzactiona anonim, folosind bani digitali nedetectabili, totul de la secrete de stat pana la diferite rapoarte putand fi cumparat pentru cantitatea corecta de bani.

Incepand cu acele timpuri, cateva incercari au avut loc pentru crearea acestei criptomonede. Cu toate acestea, toate monedele virtuale, pana acum 4 ani, s-au bazat pe intermediari precum bancile. Si spunem pana acum 4 ani, pentru ca in 2009 au aparut primele semne Bitcoin, o moneda digitala 100% descentralizata.

One comment

  1. […] sursa: bitcoinromania.ro […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *