Pareri pro si contra despre importanta aurului

3 iunie 2014 exchange

Articol scris de David Mitran

Pe radarul sistemului monetar actual arata ca felul in care folosim banii nu reprezinta decat o mica parte din problema la nivel mondial, spun bancile centrale. Insa noi nu consideram ca reprezinta doar o mica parte din problema, din moment ce in ultimii 100 de ani banii au fost folositi pe lucruri total irelevante si cheltuiti mai mult aiurea.

Si dupa cum ne-am obisnuit deja cu ele, datoriile nu reprezinta ceva nou, la inceput fiind un termen de care lumea se temea foarte mult. Acum parca am inceput sa imbratisam datoriile si sa ne dorim sa avem din ce in ce mai multe. Statistic vorbind, asta se observa.

Insa articolul de astazi este despre aur si despre cat de bine sau rau ar fi mers lucrurile in cazul in care aurul inca exista ca moneda de schimb. Sa vedem in continuare cateva pareri pro si contra despre importanta aurului:

Pro

–          O stabilitate a pretului pe termen lung

Un standard de genul acesta ar face al naiba de dificil pentru guvern sau orice alta organizatie privata (precum bancile centrale) sa creasca preturile prin prisma circulatiei banilor. Nivele inalte de inflatie sunt rare, iar hiperinflatia este imposibila din punct de vedere virtual deoarece rezerva de bani poate sa creasca doar la nivelul la care rezerva de aur creste.

–          Promovarea cresterii economice

Atunci cand Statele Unite ale Americii au returnat standardul aurului din 1870 in 1912, tara a experimentat o crestere in productia industriala de 682%. Cu toate acestea, a crescut cu numai 159% din 1970 pana in 2012 cand nu a mai existat niciun standard al aurului. Statele Unite ale Americi au avut o crestere economica exceptionala de-a lungul istoriei prin intermediul unui sistem standard al aurului.

–          Rate de schimb internationale fixe

Pentru tarile care o adopta, o rata de schimb internationala fixa reduce incertitudinea in tranzactii. Vorbind strict din punct de vedere istoric, dezechilibrele dintre nivelurile preturilor in diferite tari ar fi partial sau integral redresate de catre o ajustare a sistemului de plati, de obicei numit mecanism de debit al platilor. Prin folosirea aurului pentru a plati pentru importuri, deflatie si reducerea in general a preturilor produselor si a serviciilor, le putem face mai competitive.

GoldStandardNote1922

Contra

–          Distributie inegala

Precum petrolul (o resursa naturala), aurul este mult mai avantajos in termeni de cost si imputernicire economica numai pentru acele tari care il produc.

–          Constrangeri

Odata cu cresterea capacitatii productive a economiei ar trebui sa existe o rezerva monetara. Pentru ca standardul aurului are nevoie de acei bani sa fie metalizati, atunci raritatea metalului ar constrange abilitatea economiei de a produce mai mult capital si de a creste.

–          Mai putine optiuni in tipul recesiunilor

Economistii de masa, in cea mai mare parte a timpului, considera ca recesiunile economice pot fi atenuate prin cresterea rezervelor de bani in timpul involutiei economice (ceea ce ei considera ca daca ar fi fost facut mai devreme, ar fi putut incheia Marea Depresie mult mai devreme, acesta fiind si primul catalist in ceea ce priveste pierderea standardului aurului). Cu toate acestea, prin urmarirea unui standard al aurului, politica monetara nu poate fi folosita pentru stabilizarea economiei in timp de recesiune.

–          Volatilitatea preturilor mari pe termen scurt

Chiar daca un standard al aurului ofera o stabilitate a preturilor pe termen lung, de asemenea a fost dovedit faptul ca acesta are o volatilitate a preturilor mari pe termen scurt, care poate duce la instabilitate financiara, prin prisma creditorilor si debitorilor ce ar putea deveni incerti in privinta valorii imprumuturilor.

–          Productia

Fluctuatia in cantitatea aurului minat poate cauza inflatie sau deflatie, in functie de cresterile sau descresterile bruste ale aurului.

In intregime, in momentul de fata in timpul economiei moderne, se pare ca nu se va intampla si ca nici nu ar fi sanatos o reintoarcere la standardizarea aurului, avand in vedere mai ales faptul ca volumul monedei fiat depaseste cu MULT cantitatea de aur existenta.

Daca ar fi sa adresam o intrebare care sa va puna pe ganduri, aceasta ar fi urmatoarea: este posibil ca intregul sistem sa fie pus deoparte si sa operam in lipsa prezentei acestuia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *