Este precum aurul, doar ca mai bun

6 iunie 2014 aur

Articol scris de David Mitran

Asa cum am mai discutat in articolele precedente, aurul nu este de valoare pentru ca straluceste, ci pentru ca este folosit ca o moneda. Nu exista niciun motiv particular pentru care am putea sa ne intrebam daca Bitcoin este valid sau daca cineva ne poate minti prin a ne oferi un raspuns adevarat sau fals. Bitcoin este valid in mod local, precum aurul, si se poate subdivide la fel de usor precum orice numar de pe un computer.

De asemenea, au fost articole in care am discutat despre cum se mineaza Bitcoin si asemanarea acestuia cu minarea aurului si astfel de articole vor mai aparea, insa in momentul de fata ne dorim sa facem cateva comparatii simple fata de felul in care aurul este minat, pentru ca pare sa fie exact acelasi lucru.

Aurul creste natural si este disponibil in mod natural in intreaga lume, acesta fiind de asemenea si cerut de foarte multi oameni. Odata ce cererea pentru aur creste, din ce in ce mai multi oameni si-l vor dori. La inceputuri, mineri aleatori aveau posibilitatea a se duce la poalele muntelui si astfel puteau face o avere – era cel mai josnic fruct al unui metal pretios la care aveai acces, doar te duceai si-l luai, fara costuri excentrice, fara unelte care sa te ajute.

gold-vs-bitcoinsCu toate acestea, odata cu cresterea cererii pentru aur, aurul de suprafata a fost minat si prospectat de milionari care doreau sa-si mareasca averile. La un moment dat, cererea pentru aur a crescut atat de mult incat mai multe mine au trebuit sa fie „desfacute” prin metode bine organizate de corporatiile mari si institutii mari de stat care puteau sa stranga multi oameni laolalta si foarte multi bani pentru a putea mina aurul respectiv. Masinarii complicate au fost folosite pentru a mina aurul si noi metode inovative au trebuit folosite pentru a patrunde in pamant si munti pentru descoperirea zacamintelor de aur mai adanci. Odata cu cresterea cererii de aur, rezerva scadea si devenea din ce in ce mai greu sa minezi dupa aur.

Bitcoin adopta foarte multe din aceste proprietati. In timp ce presiunea asupra aurului ofera posibilitatea ca noi mine sa fie deschise, pentru cresterea rezervei, presiunea asupra Bitcoin face cam acelasi lucru. Diferenta sta totusi in faptul ca rezerva nu se schimba la Bitcoin, ci doar modul de distributie.

Deci in cazul lui Pizarro, un renumit al istoriei, faptul ca acesta a deschis o mina in America de Sud si ca a inceput sa transporte aurului / argintul inapoi catre Europa, a cauzat inflatia. Insa cu Bitcoin, deschiderea unei noi mine in America de Sud ar fi precum reducerea productiei unei mine din Africa de Sud.

Bitcoin este mai bun decat aurul deoarece aurul nu are un proces de distributie indeajuns de bun. Este o comoditate foarte mare atunci cand tranzactionarea are loc prin intermediul retelelor electronice. Oamenii pot minti atunci cand vine vorba de cat de multe lucruri detin, si acestia mint mai tot timpul. Nu exista nicio modalitate prin care poti spune ca nu se poate cu Bitcoin, cu toate ca oamenii vor incerca mereu sa minta, fie in mod constient, fie din lipsa de informatii sau din cauza informatiilor gresite pe care le primesc.

Cu Bitcoin totul este salvat de cheile criptografice si este dovedit faptul ca ai acces doar la un numar limitat de chei, indiferent ca ai mesaje relevante atasate cheilor private sau nu. In articolele viitoare vom detalia mai mult despre cum Bitcoin lucreaza la anumite nivele, insa pana atunci vrem sa spunem ca Bitcoin este precum aurul, doar ca mai bun.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *