Ce face ca Bitcoin să fie Bitcoin? Partea II

29 iunie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Am ajuns la cea de-a doua parte a articolului, o parte ce vine cu informații despre rezultatele Bitcoin la nivelul financiar global și al creșterii economice, punând în balanță oamenii, demnitatea acestora și banii.

Cu toate că nu sunt esențiale sau definitive pentru Bitcoin însuși, un număr de rezultate fac parte din aspirațiile ridicate împărtășite cu de mulți lideri ai fundațiilor ce susțin Bitcoin și totodată de către comunitatea Bitcoin.

Incluziunea financiară globală și dezvoltarea economică

Bitcoin are un potenţial mare pentru a oferi milioanelor de persoane din întreaga lume servicii financiare ce le va permite să construiască o avere. În 2012, un report făcut de Banca Mondială spunea că jumătate din adulții din întreaga lume nu au un cont la bancă din cauza barierelor precum costuri ridicate, distanța fizică și lipsa de informații. Un alt studiu făcut și mai târziu, în anul 2001, confirmă ceea ce bunul simț prezice: metodele informale de a salva bani precum păstrarea acestora în casă vor ajunge să se piardă – până la un procent de 26% din totalul strâns într-un an.

Bitcoin și serviciile financiare Bitcoin pot ajuta la reducerea barierelor la incluziunea financiară deoarece Bitcoin este low-cost, este disponibil oriunde o conexiune la internet există și pentru că transferul de Bitcoin nu necesită niciun fel de documentare. Bitcoin poate oferi populației nemulțumite atât acces către servicii financiare formale mult mai securizate, mai multă securitate însemnând ca activele financiare vor fi „ascunse” mult mai bine. Acestea sunt niște avantaje pentru cei care doresc să-și construiască rapid o avere, sau pentru cei ce o au deja și vor să se simtă mult mai în siguranță.

BitcoinEditorschoice

Demnitatea și libertatea oamenilor

Bitcoin poate ajuta oameni din întreaga lume, fie săraci sau bogați, și totodată oferă o mare autonomie, libertate și demnitate.

Principiile care rulează în adâncuri empatizează cu individualii însuși și cu lucrurile pe care aceștia le produc sau proprietățile lor. Cu toate că se află în forme diferite în întreaga lume, guvernul și alte forme private limitează oamenii să folosească proprietățile pe care le au așa cum sunt acestea. Aceste lucruri fac ca oamenii să fie controlați sau victimizați, negând demnitatea de a fi autonomi, independenţi și responsabili moral pentru propriile decizii.

Bitcoin poate extinde autonomia individuală, libertatea și demnitatea deoarece acesta oferă posibilitatea oamenilor de a-și lansa activele fără impedimente externe. Bitcoin poate facilita tranzacții anonime și private, care sunt rezistente controlului. Tranzacțiile Bitcoin pot suporta suportul conversațional, lucru pe care guvernul sau alte autorități caută să-l oprească printr-un control asupra serviciilor financiare. Bitcoin este un protocol de comunicare și are o virtute a internetului împotriva cenzurii.

Dreptul de proprietate, utilizare nu este nelimitat, desigur, și folosirea de Bitcoin care violează drepturile celorlalți sunt motive pentru prevenire și pedepsire.

Securitate

Securitatea nu reprezintă un scop de mijloc, ci un scop în sine. Controlul informației despre cineva – relațiile, gândurile, sentimentele, sănătatea și tranzacțiile unui persoane – este un zid individual împotriva obiectivelor guvernului, corporațiilor și a altor indivizi. Securitatea poate avea și alte scopuri precum libertatea de a vorbi și de a acționa.

Foarte mulți din cei care finanțează Bitcoin și foarte mulți din comunitatea Bitcoin sunt foarte conștienți de existența tranzacțiilor financiare în fiecare format incluzând bani în format fizic, toate acestea fiind subiect pentru supraveghere. Pentru bine sau rău, sistemele centralizate de plăți mereu vor include supraveghetori. Bitcoin poate facilita mai multe tranzacții care sunt legale în jurisdicţia în care pornesc la fel cum nu este treaba nimănui cui aceștia sunt adresați.

Securitatea poate masca un comportament greșit și guvernul are un interes în informațiile despre activitățile care se produc în mod ilegal. Există de asemenea și circumstanţe când serviciile ce au la bază Bitcoin necesită și beneficiază dintr-o colecție de informație despre utilizatori, deci simpla securitate nu este neapărat esența Bitcoin. Însă utilizarea protocolului Bitcoin ar trebui să întărească mâna utilizatorilor pentru a menține securitatea. Când securitatea în serviciile financiare de astăzi este dictată de guvern și corporații, ecosistemul Bitcoin poate fi mult mai ascultător la ceea ce numim „securitate definită de utilizator”.

Rezervă stabilă de bani

Un beneficiu cu adevărat semnificativ Bitcoin în ochii segmentelor liderilor fundației Bitcoin și a multor utilizatori din Comunitatea Bitcoin este asigurarea unei rezerve stabile de bani. Protocolul Bitcoin oferă minarea pentru un număr limitat de Bitcoin iar acea limită nu poate fi schimbată fără un consens din partea întregii comunități. Producția de Bitcoini va încetini până în anul 2140 când ultimul Satoshi va fi minat, ajungându-se la 21 milioane de Bitcoini.

Rata noilor Bitcoini minați este similară ratei de minare a metalelor preţioase precum aurul sau argintul. Precum aceste metale preţioase și deloc la fel ca moneda fiat, stocul Bitcoin nu poate crește rapid, acest lucru cauzând o scădere a valorii foarte rapidă în comparație cu alte produse.

Acest lucru înseamnă că Bitcoin este o dovadă a inflației la scară largă. Timpul și experiența pot dovedi că Bitcoin este mult mai stabil decât orice monedă fiat, fiind vorba de bucuria pe care o avem în privința metalelor preţioase în alte aspecte precum transferabilitate, divizibilitatea, securitatea în transfer și așa mai departe. Aceste lucruri fac ca Bitcoin să devină un potențial element cheie în construirea unei averi.

Aceste rezultate – Incluziunea financiară globală și dezvoltarea economică, Demnitatea și libertatea oamenilor, Securitatea și Rezervă stabila de bani – ar putea să nu fie toate la aceeași valoare, însă vor fi unul din succesele produsului Bitcoin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *