Cazul Silk Road

31 august 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Într-o joi, mai exact pe 1 octombrie 2013, FBI l-a arestat pe Ross Ulbricht din San Francisco. Tânărul de 29 de ani a fost operatorul din spatele Silk Road, renumita piață neagră online pentru vânzarea de droguri și alte bunuri ilicite. Cunoscut precum „Dread Pirate Roberts”, Ulbricht a fost arestat pentru trafic de narcotice, hacking și spălare de bani, la fel și pentru ordinarea a 6 crime. În timpul de viață de 2 ani a website-ului, acesta a generat 9.5 milioane de Bitcoini, câștigând peste 600.000 de Bitcoini doar din comisioane. Dacă s-ar face un calcul, s-ar ajunge undeva la 1.2 miliarde ca venit și 80 de milioane ca comision.

Utilizatorii accesau Silk Road folosind rețeaua Tor, ce ascunde adresele IP ale calculatoarelor folosind identități anonime. Odată aflat pe website, utilizatorul poate cumpăra în mod ilegal narcotice, conținut piratat, documente „ascunse” și servicii ilegale precum hacking și asasini plătiți. Singura modalitate de plată acceptată pe Silk Road erau Bitcoinii și fiecare utilizator avea una sau mai multe adrese Bitcoin asociate cu contul Silk Road.

Cu toate că Ulbricht a echipat Silk Road cu câteva codificări și unelte de securitate pentru a proteja cumpărătorii și vânzătorii, FBI a avut capacitatea de a-l urmări pe Ulbricht în urma a câtorva greșeli pe care le-a făcut. Acestea ar fi următoarea: greșeli de securitate, incluzând adresele IP ale unui server VPN folosit de Ulbricht a fost listat în codul Silk Road, împreună cu mențiuni de timp în Dread Pirate Roberts. Toate acestea postate pe site au ajutat FBI la identificarea fusului orar al zonei în care se afla și descoperirea faptului că el posta pe forumul Bitcoin Talk de pe un utilizator cu numele „altoid”, ce era conectat la adresa de e-mail a lui Ulbricht. De fapt, eșecul acestuia este atribuit unei erori umane, mai degrabă decât unei erori tehnice cu Tor și Bitcoin. În câteva zile, autoritățile din Statele Unite ale Americii, Suedia și UK au arestat încă 8 persoane care erau implicate în activități ce aveau legătură cu drogurile pe Silk Road. Având în vedere natura tranzacțiilor Bitcoin, FBI doar a luat urma banilor odată ce aveau „controlul” asupra contului Silk Road al individului căutat.

La o lună după acțiunea FBI, Silk Road 2.0 a apărut online cu o mică îmbunătățire față de varianta trecută: le oferea utilizatorilor opțiunea ca acum să își folosească codificarea PGP ca o caracteristică extra la autentificare. Un nou administrator este acum sub numele Dread Pirate Roberts, acesta postând pe Twitter că „niciodată nu veți putea omorî ideea Silk Road”. În timp ce câțiva vânzători ezită să se mai alăture rețelei Silk Road, alte astfel de „piețe” precum BMR sau Sheep Marketplace au crescut provocarea creșterii de utilizatori pentru Silk Road.

În adiție la arestul lui Ulbricht, FBI a confiscat 26.000 Bitcoin de la clienții Silk Road, toți aceștia în valoare de 3.6 milioane de dolari la timpul acela. La câteva luni mai târziu, FBI a confiscat cu succes încă 144.000 Bitcoini în valoare de 28.5 milioane de dolari din „ascunzătoarea” lui Ulbricht în valoare de 600.000 de Bitcoini ( care înseamnă undeva la 80 milioane de dolari ). Având în vedere știrile Silk Road, prețul unui Bitcoin a scăzut de la 140 de dolari la 110. Cu toate acestea, prețul a revenit rapid la 130 de dolari datorită „tăriei” acestuia ce nu are nicio legătură cu afilierea Silk Road.

Profilul înalt al Silk Road a fost adus în lumină de foarte multe reglementări emise ce contra atacau Bitcoin. Pe de o parte, aceste incidente resping cererea ce susține faptul că supraviețuirea ecosistemului Bitcoin se bazează în mod principal pe tranzacții ilegale. Prin eliminarea asocierii cu Silk Road, Bitcoin poate deveni în sfârșit o monedă de încredere. Președintele Fundației Bitcoin, Marco Santori, susține faptul că este un moment de respiro pentru Bitcoin și problemele de PR pe care acesta le avea și le-a avut în ultimul an. Pe de altă parte, acest caz empatizează cu dificultățile de care reglementatorii au avut parte în privința libertății digitale.

Acestea fiind spuse, Bitcoin se află tot mai aproape de revoluționarea metodelor de plată și a monedelor digitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *