Interesul Guvernului În Reglementarea Bitcoin

1 septembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

În ultimul an, Bitcoin a ajuns să crească nivelul de control public. În timp ce utilizatorii și investitorii au notificat potențialul Bitcoin ca o monedă și un sistem digital de plăți, guvernul și reglementatorii au început să se îngrijoreze în privința riscurilor care s-ar putea să apară în zona acestei criptomonede. În cele ce urmează vom examina de ce guvernele sunt interesate de reglementarea Bitcoin.

Potențialul pentru activități infracționale

Un report din 2012 al FBI-ului a considera că Bitcoin este un potențial venit pentru indivizi să genereze, transfere, spele și să fure în mod ilicit fonduri cu o oarecare anonimitate. Având în vedere natura descentralizată și nereglementată a Bitcoin, la fel ca și în cazul tranzacțiilor sale pseudo-anonime, autoritățile de aplicare a legii vor avea o dificultate în detectarea activităților ilicite și descoperirea identității adevărate a utilizatorilor. Aceste îngrijorări sunt în mod special prioritare în Statele Unite ale Americii deoarece au reușit să oprească Liberty Reserve mai devreme în acest an asupra taxelor spălării de bani.

Această monedă digitală centralizată localizată în afara Costei Rica, Liberty Reserve, a promis utilizatorilor săi securitate și anonimitate, ce a rezultat în virtualitatea afacerilor acestei bănci să fie suspectate de activități infracționale.

În plus la spălarea de bani, comerțul ilegal ce implică droguri, pornografie cu minori și contrafacerea bunurilor, așa cum am văzut în articolul precedent cu cazul Silk Road și alți imitatori, este o altă problemă majoră. Un document recent găsit pe cel mai mare driver al tranzacțiilor Bitcoin este Satoshi Dice, un site de jocuri de noroc Bitcoin ce pare să facă parte din această categorie. Mult mai deranjant de atât, recenta creație numită Assassination Market – un fel de Kickstarter pentru asasinaturile politice arată că Bitcoin nu doar ajută la facilitarea activităților ilicite, însă de asemenea promovează o agendă împotriva guvernului în spiritul liberalismului radical. De fapt, Silk Road și Assasination Market pot ambele fi văzute ca un tribut pentru întoarcerea la ideologiile expuse de mișcarea Cypherpunk în anii 1990. De fapt, creatorul Assassination Market se numește pe el însuși un crypto-anarchist.

În timp ce toate aceste îngrijorări sunt adevărate, este totodată important să ținem minte faptul că Bitcoin are utilizatori legitimi cu o monedă și un sistem de plăți la nivel global. Cu toate acestea, cred că nu ar fi corect să condamnăm această monedă și utilizatorii pentru abuzarea acțiunilor ilicite făcute de un grup minoritar de utilizatori. Într-adevăr, criminalii se bazează de asemenea pe plățile cash și păstrarea anonimității – însă ar fi insondabil să banezi întreaga platformă în societate. Similar, în primele zile ale Internetului, foarte mulți individuali erau îngrijorați că ar putea fi folosit pentru activități ilegale. Cu toate acestea, pe termen lung, beneficiile internetului au fost și încă sunt extraordinare. Mai mult de atât, pseudo-anonimitatea Bitcoin este total diferit de ceea ce cred oamenii și anume o anonimitate completă. Toate tranzacțiile sunt publice în lanțul de blocuri și rețeaua nu ascunde adresele IP ale tranzacțiilor. Astfel că, în timp ce poate fi dificil să urmărești tranzacțiile ilicite, nu este imposibil să descoperi identitatea utilizatorilor pe internet, așa cum și câteva studii deja au arătat-o.

Anul trecut în noiembrie, Comitetul Senatului și Guvernul Statelor Unite ale Americii au avut primul congres în care Bitcoin a reprezentat un subiect, după ce timp de 3 luni a rulat o investigație asupra criptomonedelor. Ceea ce s-a recunoscut este faptul că utilizatorii legitimi au monedei nu sunt cu toții afiliați unor acțiuni ilicite. De fapt, reprezentativii guvernului au fost foarte optimiști în ceea ce privește viitorul Bitcoin și au recunoscut nevoia de a menține un echilibru sănătos între supravegherea acestei monede și încurajarea inovării financiare. Președintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a trimis totodată o scrisoare senatorilor susținând că monedele virtuale pot veni cu o promisiune pe termen lung, mai ales dacă inovările sunt mai încurajate, mai sigure și sistemele de plată sunt mai eficiente.

În plus, toate aceste lucruri ajută foarte bine la ceea ce noi numim un viitor strălucit pentru Bitcoin. Se pare că închiderea platformei Silk Road a oferit reglementatorilor federali mai multă încredere în abilitatea lor de a combate activitățile infracționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *