Câteva idei prin care să reparăm Bitcoin

15 septembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

În articolul de astăzi vom lua în considerare câteva idei prin care am putea „repara” fluxul Bitcoin ca în cazul banilor stabili. Acesta este în acel sens în care toate posibilitățile sunt luate în calcul, chiar dacă unele par să fie imposibile sau extraordinar de greu de realizat. Provocarea pentru a găsi câteva portițe de scăpare de la capcana inevitabilă creată de cerințele unei intrări complet accesibile și dovezii de muncă.

Prezența mafiei

Cum ar fi dacă ar exista un cartel de minerit? În loc să existe o piață competitivă cu o intrare complet accesibilă, consideră un singur jucător care domină piața. Acest lucru poate fi ceva de succes pentru un operator botnet, despre care am vorbit în unul din articolele anterioare, folosindu-și profiturile pentru a „cumpăra” competitorii sau să-i elimine din joc. Odată cu creșterea dimensiunii acestuia, capacitatea de a forța competitorii să iasă din joc va crește. Acest model va ajunge să distrugă echilibru, poate chiar ecosistemul.

Guvernul

Aceasta este o altă posibilitate de folosire a puterii imediate. De exemplu, este cunoscut că agențiile inteligente la nivel național au „ferme” foarte mari de calculatoare și este plauzibil ca acestea să intervină în piața Bitcoin. În mod tipic, acest lucru ar fi în interesele Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, care este mandatată să protejeze moneda Statelor Unite ale Americii, având totodată un registru al monedelor digitale. În acest caz, o intervenție ar putea implica depozitarea rezervelor, separarea aceştia și asigurarea volatilității condusă de utilizatori cinstiți care caută stabilitate într-un sistem monetar.

Cloud

O situație ipotetică viitoare este ca marea majoritate a corporațiilor să înceapă să folosească cloud. Google, Microsoft, Apple, Amazon probabil pot face față pieței Bitcoin. Asumând că vor lua această decizie cu zâmbetul pe buze, ar putea chiar reuși să împingă înapoi botneții, însă ar fi prinși de următoarea capcană: factura electrică ar crește considerabil. Astfel că, ar fi mai benefic să securizeze platformele, decât să se alăture.

Chiar și atunci când corporațiile ar câștiga și ar avea parte de un profit continuu, vor ajunge să aibă parte de o competiție între ele. Teoria cartelului tradițional va exclude competitorii de anvergură mică, însă atunci, odată ce industria va fi stabilită, va fi o oportunitate pentru aceia care lucrează pentru bani foarte puțini să își centralizeze platformele și să lucreze ca și cum costul puterii lor ar fi zero.

Anti botnet

O altă strategie ar fi să curețe securitatea și să scoată botnet din afacere. Acest lucru ar fi presupus un stimul care probabil nu ar fi îndeajuns – de exemplu, Microsoft încercând să oprească botnet și reușește doar într-o cantitate mică.

Dovada de muncă

Presupunerea fundamentală că dovada de muncă este un mecanism bun pentru generarea de soluții în cazul unei probleme este gratuită pentru unii și cu cost pentru alții. Inevitabil, cazurile în care costurile sunt scăzute vor învinge, ajungând într-un final la un posibil colaps. Întreaga dihotomie poate fi eliminată prin eliminarea calculului dovezii de muncă, însă astfel nu am mai vorbi despre Bitcoin, dovada de muncă făcând parte din conceptul Bitcoin.

Intrare complet accesibilă

Din punct de vedere legal, o astfel de intrare complet accesibilă ar putea fi banată, permițându-le doar minerilor cinstiți să intre. O organizație privată ar putea asigura un stimul pentru așa ceva, însă din nou, o astfel de „reparație” ar distruge spiritul Bitcoin. Mai mult de atât, din moment ce vor exista doar utilizatori cinstiți, va fi nevoie de o nouă metodă pentru calculul dovezii de muncă.

Segmentarea

O contra măsură fezabilă ar fi adăugarea unei monede competitive, care să necesite același tip de minare. Însă acest lucru nu ar schimba regulile fundamentale sau economice ale economiei Bitcoin, doar ar segmenta-o. Și la amenințarea pe care a arătat-o în momentul de față mediul, atacurile pot fi făcute mult mai ușor asupra noilor segmente. Și aici se aplică regula generală pentru orice monedă de succes: colaps urmat de o curățare de lucrurile nefolositoare pentru a se putea stabiliza.

Controlul prețurilor

O altă metodă de control ar fi setarea unor prețuri minime pentru Bitcoin, însă acest lucru nu ar fi plauzibil, deoarece Bitcoin nu a fost conceput în așa fel. Pentru a face acest lucru, ar trebui ca Bitcoin să fie raportat la o monedă, lucru care ar schimba total felul în care a fost conceput.

Concluzionând, am putea spune că securitatea Bitcoin trebuie să asigure capacitatea de minerit. Astfel, Bitcoin se bazează pe o diversitate foarte mare de mineri. Cu toate acestea, mecanismul dovezii de muncă, existența unei intrări complet accesibile și lipsa limitelor vor face ca „furtul” de electricitate să alunge acei utilizatori cinstiți. Odată ce botnet va acapara sistemul, criminalitatea va crește și utilizatorii sinceri vor dispărea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *