Cât de multă încredere putem avea în Bitcoin?

8 noiembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

La fel ca orice alt lucru în care cineva poate investi bani, Bitcoin pune un semn de întrebare atunci când vorbim baloanele economice și de pierderile în urma unei gândiri iraționale, lucruri ce ar putea prăbuși cererea pentru o astfel de monedă digitală.

Așa cum am explicat mai în amănunt în articole precedente, încrederea ar putea fi un subiect delicat pentru Bitcoin deoarece schimbări neașteptate în rata inflației impusă de dezvoltatorii de software-uri sau alții, o cădere a guvernului, de crearea de monede alternative competitive sau de o spirală deflaționară. Încrederea ar putea să se prăbușească totodată din cauza problemelor tehnice: dacă anonimitatea sistemului este compromisă, dacă banii sunt pierduți sau furați sau dacă hackerii sau guvernul vor avea capacitatea să blocheze orice nouă tranzacție.

3

O folosire nepotrivită a autorității discreționare

Unii își pun încrederea în Bitcoin deoarece consideră că Bitcoin nu are nicio instituție centrală cu autoritate discreționară care să crească rezerva de bani mult mai rapid decât rata de inflație concepută prin intermediul software-ului. Cu toate acestea, atât dezvoltatorii cât și convingătoare coaliție ( un grup care publică o versiune compatibilă Bitcoin cu diferite setări ale infalției și convinge majoritatea utilizatorilor să schimbe ) ar putea probabil exersa autoritatea discreționară pentru a schimba rata de inflație.

Un astfel de exercițiu, chiar și făcut cu bune intenții și susținut de o majoritate de utilizatori Bitcoin, poate cauza pierdere de încredere în Bitcoin pentru foarte multe persoane și aceștia să-și vândă bitcoinii, intrând în panică. În mod alternativ, dacă rata de inflație este crescută foarte mult, valoarea Bitcoin probabil ar scădea foarte mult, într-un mod spontan.

Monedele superioare competitive

O monedă superioară competitivă ar putea duce la o criză a încrederii, cauzând fie un copals al valorii Bitcoin, fie reducere permanentă a valorii Bitcoin.

Reprimarea guvernului

Cu toate că Bitcoin poate fi dificil de închis datorită naturii descentralizate, o reprimare din partea guvernului ar putea cauza o criză a încrederii, în special dacă utilizatorii Bitcoin nu vor să dețină o monedă ce este asociată cu criminalitatea.

Spirala deflaționară

Bitcoin poate suferi de o spirală deflaționară ce cauzează anumite persoane sau industrii să abandoneze Bitcoin, cauzând, în mod posibil, o panică sau o depresie permanentă în valoarea Bitcoin. Din moment ce limita de bitcoini este fixată la 21 de milioane, bitcoinii vor deveni mult mai valoroși odată cu trecerea timpului odată cu creșterea monedelor fiat susținute de guvern.

Din moment ce prețurile denominate în bitcoini scad, producătorii vor răspunde prin scăderea producție, ducând la o cerere mai mică și în continuare o scădere a prețurilor. Finalul ar fi un rezultat cu o spirală deflaționară, ajungând ca aceasta să distrugă foarte multe averi. Cu toate aceasta, industria ce folosește Bitcoin ce ajunge sub o astfel de spirală poate decide să abandoneze Bitcoin.

Iar dacă este posibil să se ajungă la o astfel de spirală, popularitatea Bitcoin va fi afectată prima.

Descentralizarea Bitcoin

Având în vedere natural descentralizată a Bitcoin, oameni din întreaga lume care și-au vazut economiile pierdute în urma crizei economice din 2008 – cel mai mare furt din istoria bancară – au decis să investească în Bitcoin. De exemplu, cineva care a avut bani la Cyprus Bank și carora nu le-a placut ideea de a li se lua 10% din castiguri fara voia lor, puteau sa ia toti acei bani si sa-i puna intr-un cont Bitcoin de care nimeni sa nu se atinga.

Cu cat au mai putina încredere oamenii in centralizare, cu atat vor avea mai multa incredere in prima moneda descentralizata de care vor avea parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *