Care sunt beneficiile Bitcoin de care poti avea parte?

22 mai 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Atunci cand vine vorba de Bitcoin si beneficiile acestuia, putem vorbi ore in sir, insa de data aceasta am decis ca ar trebui sa ne rezumam doar la cateva dintre beneficii, mai exact acelea care sunt importante.

Control financiar si auto-determinare

Sistemul Bitcoin este unul unic deoarece este primul magazin digital de valoare care poate fi folosit cu usurinta si in siguranta de utilizatori, fara sa fie nevoie sa ai incredere in o a treia persoana. Odata ce se afla in siguranta, Bitcoin nu mai poate fi luat de la proprietar, nici de un hot, nici de o banca sau de guvern.

bitcoins1

Tranzactii irevocabile

Taxele bancare reprezinta o problema pentru foarte multi comercianti. Toate metodele de plata virtuale ( card de credit, transfer interbancar, PayPal, etc. ) le ofera comerciantilor posibilitatea de a-si reintoarce banii dintr-o tranzactie pentru taxe de 10$ – 50$. Comerciantii pot fi taxati cu penalitati de pana la zeci de mii de dolari daca abuzeaza de aceasta reintoarcere a banilor.

Comerciantii online au ales sa traiasca cu cateva reintoarceri ale banilor frauduloase, iar incercarea unora de a minimiza acest lucru a fost un rezultat al afisarii informatiilor personale atat din partea clientului, cat si din partea comerciantului.

Tranzactiile Bitcoin schimba „sensul” increderii prin faptul ca acestea sunt complet irevocabile. Odata ce a fost facuta si aprobata, o tranzactie nu mai poate fi revocata.

Nu este nevoie de un intermediar

Politicile procesoarelor de plati cateodata nu sunt deloc favorabile pentru aceia care ajung sa primeasca banii (de exemplu acei oameni care primesc donatii). In decembrie 2011, blogul Regretsy a strans donatii de Craciun pentru copii din familiile cu o situatie financiara slaba. Dupa ce s-au strans 100.000$, contul PayPal in care se stransesera banii a fost blocat.

Atunci cand staff-ul PayPal a fost contactat, acestia au spus ca butonul de donatii poate fi folosit doar de organizatii nonguvernamentale, mai tarziu contrazicandu-se singuri si spunand ca orice companie poate folosi butonul de donatii.

PayPal expune vanzatorii riscului de a avea conturile blocate. Acel beneficiu al PayPal, ce ofera clientilor posibilitatea de a-si primi banii inapoi in cazul in care ceva nu merge bine, nu se aplica si in cazul donatiilor. In schimb, cand vine vorba de Bitcoin in ceea ce priveste donatiile, nu exista niciun risc, pana in momentul de fata nefiind intampinata nicio problema.

Tranzactii low cost

In aditie la anticiparea riscurilor folosind procesoarele de plata, costurile serviciilor pot fi o foarte mare problema pentru profitul nostru, uneori aceste costuri depasind bunul simt. PayPal, Google si amazon au un cost de 2.9% + 0.30$ pentru fiecare tranzactie, iar daca vorbim de mii sau zeci de mii de dolari, acest procent este destul de mare. Taxele de tranzactionare cu Bitcoin sunt voluntare si platile sunt acceptate direct de comercianti.

Un sistem global

Spre deosebire de sistemele de procesoare de plata actuale, sistemul Bitcoin este la nivel global si multi-national. Nu exista bariere pentru plati precum granitele si este imposibil sa verifici originea unei tranzactii. Cineva care detine Bitcoin are accesul la market-ul global, fara niciun risc legal din partea oricarei tari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *