Care este impozitul pe criptomonede in 2022?

28 iulie 2021 bitcoin

Articol scris de Alexandra Popescu

impozit pe criptomonede

Criptomonedele sunt un tip de monede, nebancare, care pot fi folosite ca mijloc de schimb a unor bunuri sau serivicii, ca mijloc de plata etc. Majoritatea criptomonedelor functioneaza si se trimit prin intermediul tehnologiei blockchain. Dupa cum probabil stiti deja, acestea sunt descentralizate si nu sunt controlate de nicio entitate, cum ar fi un guvern in cazul EUR. Cea mai populara moneda digitala, Bitcoin, a aparut dupa criza financiara din 2008, cand s-a simtit nevoia unei alternative, care sa nu impuna prezenta unei autoritati care o administreaza. Bitcoin functioneaza dincolo de politica si este simplu si ieftin de transferat.

Pe langa Bitcoin, mai exista si alte criptomonede de viitor cum ar fi: Ether, Ripple, Stellar sau Litecoin. Toate acestea pot fi tranzactionate prin platformele noastre online sau prin reteaua de ATM-uri Bitcoin Romania. Principalele caracteristici ale criptomonedelor sunt volatilitatea, cantitatea limitata, pot fi utilizate doar prin intermediul unui portofel digital etc.

Pe fondul sustinut a tot mai multe persoane care tranzactioneaza criptomonede in Romania si a volatilitatii acestora, s-a luat decizia ca persoanele fizice care utilizeaza monede digitale sa-si faca o declaratie unica a veniturilor anuale, in care acestea sa fie incluse. Aceste venituri trebuie declarate la Fisc, fiind considerate venituri din alte surse si pentru impozitare se aplica regimul fiscal din categoria din care fac parte. Conform depunerii declaratiilor unice din anul precedent, romanii trebuiau sa se prezinta la ANAF pana pe 15 martie, insa, din cauza pandemiei si a situatiei actuale globale, s-a decis data de 25 mai an curent.

Tranzactiile cu monedele digitale a fost reglementata pentru prima data in Romania in 2019, prin Legea 30/2019, care a introdus in Codul Fiscal si impozitul pe profit pentru tranzactionarea criptomonedelor. Confirm reglementarii, profitul rezultat din tranzactiile de criptomonede se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse si sunt taxate ca atare, specific categoriei din care fac parte.

Acest venit trebuie calculat si declarat de persoana care primeste venitul, nu de cea de la care se ofera acest venit. Ceea ce inseamna utilizatorii de platforme online au obligatia de a-si declara impozitul criptomonedelor, nu platformele in sine.

Declaratia unica trebuie sa fie depusa pana la data de 25 mai 2021, pentru veniturile obtinute in 2020 din tranzactiile cu criptomonede si pentru cele a fi estimate in anul curent. Daca sunteti persoana fizica rezidenta in Romania aveti obligatia de a face aceasta declaratie chiar daca veniturile sunt obtinute din Romania sau din alta tara.

Care este impozitul Bitcoin?

bitcoin

Persoanele fizice care obtin profit din Bitcoin sau oricare alta moneda digitala trebuie sa plateasca 10% din profit. Acesta este media dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare. Desigur, fiind vorba de monede digitale exista si o particularitate in ceea ce priveste plata de taxe pentru criptomonede. Nu se impoziteaza castigurile daca acestea nu depasesc 200 de RON pe tranzactie, cu conditia ca totalul castigului intr-un an sa nu fie mai mare de 600 de RON.

Daca totusi este depasit acest prag atat pentru tranzactiile singulare, cat si pentru cele cumulate cu alte venituri personale si se trece de 12 salarii brute minime de economie, romanii trebuie sa plateasca, pe langa cei 10% si contributia de asigurari sociale de sanatate.

In ceea ce priveste contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) aceasta s-a majorat pentru anul 2020, ajungand la 26.760 de lei. Cota CASS se aplica pentru acest plafon si se impoziteaza cu 10%, ceea ce inseamna o contributie de 2.676 de RON, indiferent de nivelul castigului, daca s-a depasit pragul mentionat anterior.

Daca nu va depuneti aceste declaratii unice riscati sa fiti sanctionati cu amenda cu valoare echivalenta intre 50 si 500 de lei.

In concluzie, care este impozitul de criptomonede? In teorie sunt doar cei 10% din profit, daca profitul depaseste 600 de RON pe an. Dupa cum puteti observa, daca aveti un an bun, platiti mai mult.

Dar nu trebuie sa va lasati descurajati de taxele pe care le percepe statul din tranzactiile de criptomonede. Acestea sunt normale si asta inseamna ca si tara noastra se indreapta spre constientizarea acestora si in curand speram ca si acceptarea lor in randul bancilor.

Cumpara Bitcoin sau vinde bitcoin si alte criptomonede prin platformele online Bitcoin Romania. Tot ce trebuie sa faceti este sa aveti un cont activat pe pro.bitcoinromania.ro sau pe trade.bitcoinromania.ro. Ambele platforme au o gama larga de monede din care puteti alege. Va sfatuim sa investiti sume in mai multe monede, pentru a preveni pierderile suferite in momente de volatilitate maxima. Dupa ce v-ati inregistrat pe platforma cu documentele dumneavoastra, trebuie sa depuneti fondurile prin transfer bancar si primiti cantitatea de crypto, echivalentul sumei depuse. Aveti optiunea de a pastra fondurile in platforma online sau sa le trimiteti intr-un portofel extern. Daca alegeti prima optiune, garantam pastrarea in conditii de siguranta maxima a monedelor dumneavoastra.

De asemenea, Bitcoin Romania are cea mai mare retea de ATM-uri crypto din tara. Am implementat pentru dumneavoastra doua modele de astfel de bancomate. Unul este deja cunoscut de voi prin care puteti tranzactiona ETH, LTC si BTC, topul monedelor digitale. Cel de-al doilea model este unul nou care are integrat un soft care permite tranzactionarea a 8 cryptomonede: BTC, ETH, LTC, BCH, XRP, XLM, USDT si RONC. Pe langa diversitate, ATM-ul are un nou program integrat care va permite achizitionarea de BTC doar cu numarul de telefon. Da, nu aveti nevoie de portofel pentru a cumpara Bitcoin. Suma minima cu care puteti cumpara este de 50 de RON.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *