Caracterul pieței și al exchange-urilor Bitcoin

16 noiembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Marea majoritate a experților sunt de acord cu faptul că atât timp cât această monedă există, bitcoin va avea un impact în felul în care plățile sunt procesate. Rețeaua de transfer prin „cabluri” nu doar că a fost extinsă recent pentru a putea face față device-urilor electronice, însă și infrastructura necesară pentru a procesa plățile prin instituţiile tradiționale bancare și-au mărit orizonturile și au devenit disponibile.

În zilele noastre, marea majoritate a plăților care se produc online, au loc atunci când oamenii folosesc un card de credit sau de debit pentru a realiza tranzacția. Unele companii, precum PayPal sau Square, fac acest întreg proces mult mai ușor, însă se află tot sub efectul de pârghie al instituțiilor bancare.

Bitcoin trece în totalitate dincolo de aceste instituții bancare din moment ce se bazează doar pe internet pentru realizarea unei tranzacții în rețea. Cu toate acestea, infrastructura necesară pentru conversia bitcoinilor în dolari sau orice altă monedă este aproape inexistentă. Astfel, foarte mult din interesul curent în bitcoin nu este datorită utilității bitcoin ca o monedă, ci mai degrabă ca o marfă financiară ce poate furniza întoarcerea pe venit.

Volatilitatea extremă a prețului în trecut a atras foarte multe persoane fizice în piața Bitcoin pentru a investi în această monedă. Cu toate acestea, volatilitatea extremă și faptul că Bitcoin a fost creat numai acum 6 ani a descurajat marea majoritate a instituțiilor financiare de mare anvergură să acorde încredere acestei monede și le-a făcut să ignore capacitatea Bitcoin ca o potențială investiție.

Este considerat că marea majoritate a tranzacțiilor curente făcute prin intermediul Bitcoin sunt făcute de persoane fizice, nu de instituții. Din cauza acestui lucru, tipurile de tranzacționare și strategiile ce stau la baza acestora sunt mult mai puțin complexe decât în cazul acelora tradiționale.

Mai mult de atât, Bitcoin este interesant dacă este văzut ca un instrument financiar. Marea majoritate a stocurilor pot fi analizate pe baza unor instrumente foarte simple de utilizat, aici sentimentul fiind că cu cât Bitcoin devine un sistem de plată mai popular, cu atât fiecare bitcoin va avea o valoare intrinsecă mult mai mare. Aceasta este, într-un fel, o corelare foarte slabă.

Astfel, vedem că foarte multe persoane fizice ce tranzacționează cu bitcoin fie se bazează pe un sentiment în legătură cu piața sau se bazează pe știrile despre Bitcoin ce sunt vizibile și postate în timp real pe website-urile majore.

În ceea ce privește exchange-urile, în momentul de față toate tranzacțiile din piața Bitcoin au loc prin intermediul diferitelor exchange-uri. Felul în care acestea funcționează este că acestea au capacitatea de a menține un bazin minier lichid astfel încât oamenii să poată bitcoinii atunci când doresc. Cei care doresc să tranzacționeze trebuie să știe că aceste exchange-uri au o mică taxă pentru momentul în care bitcoinii sunt scoși de pe respectiva platformă.

Cel mai mare exchange a fost Mt. Gox, care în 2014 a anunțat că din cauza problemelor tehnice au pierdut prea mulți bitcoini și că declară faliment. De asemenea, Bitfloor s-a închis în aprilie 2013. Cele mai mari exchange-uri din momentul de față sunt OKCoin, BitStamp, Bitfinex, btc-e și BTC-China.

Analiza tehnică

O ipoteză este că foarte multe persoane fizice folosesc funcții tehnice de analiză de bază și bine înțelese. Aceste analize pot fi împărțite în două categorii esențiale și anume: cele ce au la bază un sentiment (instinctul) și cele ce au la bază niște date.

Teoria în cazul instinctului este accea că acest semnal indică faptul că impulsul de a cumpăra și vinde a atins un fel de echilibru și astfel dacă exista un fel de trend anterior, atunci acest lucru putea să fie un punct de interes în respectivul trend. În celălalt caz, indicatorii erau bazați pur și simplu pe existența unor date. Dacă observăm felul în care datele erau prezentate, putem spune că piața era angrenată.

Ideea prezentată aici spune că dacă obiectivelor pe termen scurt se aliniază cu cele pe termen lung, atunci acest lucru înseamnă că instinctul este mult mai pozitiv decât trendul pe termen lung și astfel ajungem să așteptăm ca prețurile să crească, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *