Caracterizarea răspunsului Bitcoin – Partea I

29 iunie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Având în vedere caracteristicile Bitcoin expuse în articolele anterioare și cele mai mari amenințări, ne-am poziționat astfel încât putem să caracterizăm răspunsurile care controlează amenințările către Bitcoin.

Determinarea celor mai importante amenințări nu este atât de simplă precum alegerea amenințărilor cu cea mai mare probabilitate sau cele mai mari consecințe, cu toate că aceste amenințări nu valorează mai nimic. Deci acest articol vine cu o clasificare mult mai substanțială asupra amenințărilor, grupându-le astfel încât să poată primi cel mai apropiat răspuns.

Am selectat 40% din amenințări, baza de selecție fiind multiplicatorul consecință x probabilitate deoarece acest prag al fiecărei dimensiuni esențiale Bitcoin are cel puțin o amenințare. Din aceste amenințări de top, o suită de amenințări va ieși la suprafață. Multe din subiectele abordate mai jos merită cu adevărat mai multă atenție decât altele, însă fiecare din următoarele zone problematice ar trebui să fie subiect pentru urmărirea în timp pentru observarea dacă mediul devine mai bun sau mai rău.

Pentru fiecare subiect abordat în continuare vor exista anumite tipuri de răspunsuri care îi sunt apropiate. Aceste răspunsuri se împart în 4 categorii:

–          Acceptare: Amenințări care sunt slabe ca probabilitate, slabe ca consecință și ambele pot fi acceptate ca fiind riscuri nesemnificative. Amenințări care sunt imposibil de a avea parte de elementul cost-eficiență sunt de asemenea candidate pentru acceptare.

–          Prevenire: Răspunsul ideal, în cazul în care acesta este disponibil, este să schimbe circumstanțele astfel încât amenințările semnificante să nu se poată manifesta.

–          Interdicție: Dacă se intervine cu acele forțe care contribuie la amenințare pentru a reduce probabilitatea și consecințele, atunci acesta este răspunsul pe care ar trebui să-l utilizăm.

–          Atenuare: Atunci când o amenințare se manifestă, efortul de a-i reduce consecințele reprezintă răspunsul.

Pentru fiecare domeniu de mai jos vom sumariza astfel încât să putem identifica răspunsurile disponibile, la fel vom și măsura succesul unde acesta există.

bitseed

Dezvoltarea de software

Dezvoltarea de software descentralizat asigură protocolul si software-ul împotriva capturării de către orice autoritate centrală, astfel încât Bitcoin servește comunității Bitcoin așa cum aceasta determină. Cea mai mare amenințare pentru dezvoltarea software-ului descentralizat nu este o amenințare pentru procesul de dezvoltare, ci mai degrabă un potențial ca protocolul Bitcoin să aibă parte de erori majore. Acesta se poate cataloga ca o amenințare cu probabilitate mică și consecință mare, care nu este atât de gravă în comparație cu alte dimensiuni Bitcoin. Asumându-ne că nu se materializează, această amenințare va continua să scadă în probabilitate odată cu trecerea timpului.

Cea mai mare amenințare:

–          O eroare existentă în protocol.

Răspuns:

–          Acceptarea: Testarea naturală a protocolului și software-ului Bitcoin este cel mai apropiat răspuns. Nimic adițional nu este necesar.

 

Minarea descentralizată

Minerii pot produce cel mai mare registru public sau lanț de blocuri unde sunt înregistrate tranzacțiile Bitcoin. Minarea centralizată ar oferi unui mic grup control asupra conținutului acestui lanț de blocuri, lucru care ar cauza o dispută de interese în cadrul comunității Bitcoin, deci minarea descentralizată este esențială pentru succesul Bitcoin. O interacțiune greșită între dovada de muncă Bitcoin, condițiile tehnologice și economia ar putea aduce o minare centralizată. Cu toate că acest lucru are șanse mici de a se materializa, consecințele sunt majore.

Cele mai mari amenințări:

–          Mineritul devine prea scump pentru multă lume, mai puțin pentru câțiva specialiști.

–          Minerii execută un atac procentual de 51% asupra sistemului.

–          Minerii nu mai au realizări economice.

Răspuns:

–          Prevenire: Asigurarea că protocoalele miniere și economia mineritului previn aceste rezultate.

Măsuri:

–          Numărul de mineri sau bazinele de minerit.

–          Concentrația mineritului.

 

Nodurile

Nodurile sunt calculatoare care servesc în întreaga lume pentru a păstra copii ale registrului tranzacțiilor publice. A avea mai multe noduri păstrează lanțul de blocuri dincolo de orice control central și este cheia operațiilor protocolului Bitcoin.

Cele mai mari amenințări:

–          Lanțul de blocuri crește costurile de funcționare a nodurilor.

–          Atacuri DDoS.

–          Nu există niciun beneficiu pentru rularea unui nod, numărul de noduri micșorându-se.

–          Volumul tranzacțiilor devine atât de mare astfel încât doar câteva tipuri de noduri le pot face față.

Răspunsuri:

–          Prevenire: Asigurarea că economia nodurilor funcționează pentru a susține întregul număr de noduri.

–          Interdicție ( operatorii de noduri ): Pregătire pentru contracararea atacurilor DDoS.

Măsuri:

–          Număr de noduri.

–          Număr de atacuri DDoS asupra nodurilor, număr de atacuri DDoS de succes asupra nodurilor.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *