Caracteristicile sistemelor de rating

25 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Un astfel de sistem este o provocare foarte mare pentru Bitcoin, însă pentru a înțelege mai exact de ce, în articolul de astăzi vă vom prezenta câteva caracteristici ale acestor tipuri de sisteme. Un sistem de rating este nevoia unui client de a oferi feedback asupra unei achiziții pe care posibilii viitori clienți îl pot lua în seamă atunci când doresc să facă aceeași achiziție.

Alte scopuri, precum cele de urmărire a satisfacției consumatorilor sau pentru monitorizarea performanței, în timp ce potențialul posibil nu este luat în considerare aici. Rating-ul poate lua diferite forme, precum număr de fani, thumbs up/down, sau un rating numeric. Unele sisteme pot fi multiple. De exemplu, unei tranzacții i se pot oferi rating-uri diferite pentru fiecare categorie, precum preț, viteza de livrare și calitatea produsului.

Review-urile produselor sunt de asemenea comune și oricare ar fi metoda folosită, scopul este codificarea conceptului calității asociate cu tranzacțiile, produsul sau cu furnizorul, într-o formă ce poate fi ușor înțeleasă de viitori clienți.

Potențialul unui calculator să asambleze informația este relevantă în cazul tranzacțiilor Bitcoin. Într-o formă stas, o tranzacție Bitcoin conține foarte puține informații pe care oamenii le consideră importante. O tranzacție Bitcoin este în mod esențial mai mult decât un cod care este folosit pentru identificarea anumitor alte coduri. Programele pot avea ușor acces la input-uri și output-uri, arătând adresele Bitcoin și mai exact de la cine Bitcoinii au fost luați și către ce adresă au fost trimiși. Ca și date meta, există foarte puține care ar identifica scopul unei tranzacții al entităților implicate. Acesta este un sistem eficient pentru transmiterea de informații. Orice sistem de rating pentru tranzacțiile Bitcoin ar trebui să fie prezent fără niciun compromis.

Sistemele de rating online sunt subiectul câtorva slăbiciuni ce pot fi exploatate de părți „invidioase”. O astfel de slăbiciune poate fi considerată ca rating-urile false. Acesta este reprezentat de, prieteni sau inamici ai vânzătorului, ce pot posta rating-uri false pentru a crește sau a minimiza reputația vânzătorului. Este esențial ca orice sistem de rating, incluzându-l pe cel care implică tranzacții Bitcoin, să se adreseze acestor slăbiciuni.

Ar trebui ținut minte faptul că aceste sisteme de rating sunt folosite în mare parte pe post de sisteme de reputație.

bitcoins

Considerații pentru un astfel de sistem aplicat în cazul Bitcoin

Inima protocolului Bitcoin este lanțul de blocuri, registrul tuturor tranzacțiilor care este menținut de întreaga rețea Bitcoin. Dovada de lucru criptografică îl face foarte stabil din punct de vedere al tranzacțiilor, fapt ce asigură un grad ridicat de integritate lațului de blocuri. Pentru că acest lanț de blocuri reține fiecare tranzacţie Bitcoin, este foarte mare și continuă să se dezvolte constant. În contextul unor rating-uri asupra tranzacționărilor, aceste lucruri pot însemna că adăugarea unor date meta direc în lanțul de blocuri poate cauza o creștere îndeajuns de mare în rezervă și capacitatea de transmitere a tranzacțiilor.

Un punct mult mai remarcabil decât dimensiunea datelor este viteza la care acestea devin „fixe” în lanțul de blocuri. Una dintre atracțiile Bitcoin este că tranzacțiile sunt foarte rapide, cu confirmări ce vin din întreaga rețea în doar câteva minute. Confirmarea înseamnă că un număr de câteva noduri din jurul rețelei au verificat dovada de muncă criptografică asociată tranzacției. De asemenea mai înseamnă că odată ce a fost confirmată, tranzacția nu mai poate fi schimbată. Clienții care oferă feedback în urma unei tranzacții, vor aștepta până când produsul este livrat, până când este instalat sau până când acesta se va strica.

Având în vedere adresele aferente tranzacțiilor și anonimitatea acestora, putem spune că există câteva tehnici prin care adresele pot fi deanonimizate. De exemplu, dacă câteva adrese sunt input-uri pentru aceeași tranzacție, atunci acestea sunt sub aceeași proprietate. Refolosirea oricăror adrese din respectivele oferă informații adiționale despre acestea.

Toate aceste considerații sunt foarte pe larg din punct de vedere tehnic și credem că totodată ar trebui avute în vedere și considerațiile sociale. Protocolul Bitcoin nu aloca pur și simplu tranzacțiile anonime, ci este construit intenționat în acest fel. Cu toate acestea, pentru ca un sistem rating să fie bun, ratingurile trebuie să fie atașate aceleiași identități, astfel că vânzătorii vor trebui să ofere ceva mai multe informații personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV