Blockchain este perfect pentru servicii guvernamentale

8 septembrie 2016 blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Serviciile guvernamentale sunt una dintre cele mai evidente si imediate domenii de aplicare pentru blockchain si nu este de mirare ca guvernele progresiste lucreaza deja la initiative in acest sens.

In prima jumatate a anului 2016, orasele mari, municipiile si guvernele au fost vocale in planurile lor pentru implementarea acestei tehnologii.

Intr-adevar, o scurta trecere in revista a proiectelor in dezvoltare arata cat de departe a ajuns ideea ca blockchain ar putea schimba serviciile guvernamentale si cum aceasta s-a raspandit in intreaga lume.

blockchain

Delaware-blockchain pentru tinerea evidentelor

In Delaware , statul american in care o majoritate de companii noi vor incorpora probabil tehnologia blockchain, guvernatorul Jack Markell a anuntat doua initiative blockchain in luna mai, la un eveniment organizat de publicatia CoinDesk.

Asa cum este detaliat de catre guvernator, primul efort este axat pe mutarea inregistrarilor de arhiva de stat in registrul- distribuit deschis, iar al doilea permite oricarei societati private sa incorporeze aceasta tehnologie, pentru a tine evidenta drepturilor de capital si actionar pe blockchain.

La acea vreme, Markell Delaware a declarat ca este „deschis pentru afaceri blockchain” si speram ca in 2016 se va vedea in continuare progresul realizat in indeplinirea acestei promisiuni.

Singapore- servicii guvernamentale pt combaterea fraudei

Pe de cealalta parte a lumii, in Singapore, guvernul a apelat la blockchain din diferite motive. Acolo, orasul-stat incearca sa impiedice comerciantii de la fraudarea bancii. Aceasta actiune a pornit de la un incident in care Standard Chartered a pierdut aproape 200 de milioane de $ din cauza unei fraude in portul Qingdao din China in urma cu doi ani.

Aici , companiile frauduloase utilizeaza facturi duplicate pentru aceleasi bunuri, pentru a obtine sute de milioane de dolari de la banci, astfel incat guvernul din Singapore a dezvoltat un sistem cu bancile locale, axat pe prevenirea fraudei facturii prin utilizarea blockchain pentru a crea un hash criptografic unic (o amprenta digitala unica) a fiecarei facturi.

Bancile impartasesc aceasta cheie unica, mai degraba decat datele brute. In cazul In care o alta banca incearca sa inregistreze o factura cu aceleasi detalii, sistemul va fi alertat.

Estonia – e-servicii guvernamentale progresiste

Estonia beneficiaza de servicii guvernamentale progresiste si a stabilit un program de e–rezidenta. Orice persoana din lume poate aplica pentru a deveni un e-rezident al Estoniei. In schimb, rezidentii primesc o carte de identitate digitala cu o cheie de criptare pentru a semna in siguranta documente digitale, eliminand nevoia de semnaturi clasice cu cerneala pentru documentele oficiale.
Un e-rezident poate, de asemenea, sa acceseze conturile bancare deschise, folosind sistemul de e-banking al Estoniei. Acesta a fost infiintat de o companie estoniana, folosind sistemul on-line al tarii si utilizarea lor de e-servicii.
Cu ajutorul blockchain, Estonia aduce rezidenti din intreaga lume pentru a castiga practic noi fluxuri de venituri, in mod corespunzator. Estonia a lansat si o initiativa de asistenta medicala, in cazul in care sunt urmarite procesele din dosarele medicale. Pacientul stie in orice moment cine s-a uitat la dosarul sau si cand. Acest lucru pune cetateanul in controlul propriilor date si exista transparenta cu privire la ingrijirea medicala pe care o primeste.

shutterstock_108757142

Domeniile de activitate pentru noile servicii guvernamentale

In cazul in care o institutie guvernamentala, un judet, municipiu, oras sau jurisdictie nu se gandeste la blockchain, acestea ar trebui sa o faca.

Exista o multime de posibilitati de inovarea , în special in orasele mici si municipalitati, deoarece acestea reprezinta un punct de plecare perfect.

Avand in vedere stadiul incipient al tehnologiei blockchain, este mult mai usor sa se puna in aplicare solutii la scari mai mici in primul rand, in jurisdictiile care au intre cinci si pana la 300.000 de cetateni, in loc de orase mai mari care au mai mult de un milion de locuitori.

Cum pot fi imbunatatite serviciile guvernamentale cu ajutorul blockchain? In general, exista patru categorii de activitate:

1.Verificare: Licente, dovezi de inregistrari, tranzactii, procese sau evenimente. A fost acest serviciu realizat pe aceasta piesa de echipament? Aceasta persoană are permisul corect?
2. Circulatia activelor: Transferul de bani de la o persoana/ entitate la alta, care sa permita plati directe, o data ce o conditie de munca a fost indeplinita.
3. Patronatul: registrele funciare, titluri de proprietate, precum si orice tip de proprietate imobiliara. Blockchain este un detinator perfect al lantului de custodie pentru orice activ fizic.
4. Identitati: guvernul ar trebui sa emita e-identitati bazate pe blockchain cetatenilor sai, permitandu-le sa foloseasca in siguranta serviciile guvernamentale, cum ar fi serviciile de vot. O e-identitate ar putea deveni similara cu un pasaport, care sa permita accesul detinatorului la o varietate de servicii si drepturi.

Sa speram ca sectorul public din întreaga lume incepe punerea blockchain pe ordinea de zi privind inovarea serviciilor. Poate atunci, putem vedea o diferenta semnificativa in modul in care sunt livrate serviciile guvernamentale.

distributed-ledger-800x400

 

 

sursa: http://global.blogs.delaware.gov/2016/06/10/delaware-to-create-distributed-ledger-based-share-ownership-structure-as-part-of-blockchain-initiative/

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-22/fraud-in-4-trillion-trade-finance-turns-banks-to-digital-ledger

http://www.coindesk.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *