Tehnologia Blockchain va fi aplicata in administratia publica din Spania

19 septembrie 2018 blockchain

Articol scris de Cristina Dinica

Comunitarea autonoma Aragon, din nord-estul Spaniei, va fi prima din tara care va aplica tehnologia Blockchain in administratia publica. Aragon este una dintre cele 17 comunitati autonome din Spania, create cu scopul de a garanta o autonomie calificata pentru diferitele nationalitati din tara. Regiunea este compusa din provinciile Zaragoza, Huesca si Teruel.

administratia publica Spania

Fernando Gimeno, consilierul de Finante si Administratie Publica din cadrul guvernului aragonez, a semnat un contract cu Alastria – un ecosystem bazat pe Blockchain si constituit din 274 de entitati. Acestea include companii si institutii care dezvolta instrumente bazate pe Blockchain in conformitate cu normele juridice spaniole, dar si ala Uniunii Europene. Astfel, ca urmare a parteneriatului, Aragon va deveni prima comunitate autonoma spaniola care va furniza servicii de tip Blockchain la nivel de stat.

Gimeno considera ca aceasta colaborare va avea un efect transformator asupra economiei. Mai mult decat atat, acesta considera ca lumea va „realiza brusc si puternic” puterea pe care o are tehnologia registrului distribuit asupra tuturor industriilor in viitorul apropiat. El a subliniat faptul ca Blockchain reprezinta „viitorul tehnologiei” si este fundamental pentru administratia publica.

Consilierul aragonez considera ca Blockchain va imbunatati transparenta si eficienta administratiei, atragand astfel investitii si conducand la dezvoltarea economiei. El a adaugat ca angajatii administratiei regionale invata despre Blockchain pentru a se familiariza cu „potentialul sau enorm„.

Reprezentantii comunitatii vecine, Catalonia, si-au exprimat deja interesul pentru utilizarea Blockchain in administratia publica. Potrivit stirilor locale din iunie 2018, Departamentul de Politici Digitale din Catalonia a dezvaluit ca intentioneaza sa dezvolte o strategie pentru incorporarea Blockchain in administratie pana la sfarsitul anului.

Pe masura ce Blockchain patrunde in administratia publica, Partido Popular, unul dintre cele mai importante partide de pe scena politica din Spania, ia in considerare acordarea de taxe si impozite reduse pentru companiile care utilizeaza tehnologia registrului distribuit. Si coalitia de stanga Unidos Podemos a sugerat guvernului spaniel sa infiinteze o subcomisie responsabila cu studierea potentialului Blockchain si cu reglementarea cryptomonedelor.

Sursa: https://cointelegraph.com/news/spanish-autonomous-community-of-aragon-to-become-first-in-country-to-apply-blockchain

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *