Bitcoin si elementele sale prezente la nivel international

7 decembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Un mare beneficiu pe care Bitcoin il are in competitia marketului valutar il reprezinta notiunile despre economia la scala. Economia la scala este acel lucru pe care o firma il obtine in functie de marimea ei. O firma mare va fi capabila sa concureze mult mai bine avand economie la scala.

Daca un lant de supermarket-uri se afla in competitie cu o bacanie simpla dintr-un oras, atunci lantul de supermarket-uri va avea de castigat datorita avantajelor economiei la scala. Un exemplu ar fi costurile de transport. Un mare lant de supermarket-uri poate avea propriul centru de distributie si masini cu care sa transporte la un pret mult mai mic. Un market mai mic nu poate avea propriul centru de distributie deoarece acesta ar avea o singura rezerva de aprovizionat si nu ar fi eficace din punct de vedere al costurilor.

Daca ambele magazine ar transporta unt de arahide iar supermarket-ul are propriile lui masini, acesta va avea capacitatea de a scade preturile untului de arahide prin prisma costurilor mici de transport. Bacania va trebui sa cumpere untul de arahide cu tot cu costul de transport, ceea ce va face sa creasca pretul fiecarui produs in parte livrat.

Pe langa acestea, lantul de supermarket-uri poate cumpara unt de arahide en-gros deoarece are propriul centru de distributie, in timp ce bacania nu poate. Preturile en-gros sunt mult mai mici. In cazul in care lantul de supermarket-uri are o putere de marketing incredibila, acesta poate achizitiona untul de arahide direct de la producatori si poate negocia pretul. Producatorii isi doresc sa aiba produsele pe rafturile supermarketurilor care sunt foarte populare. In polul celalalt, bacania nu poate negocia cu producatorul pentru ca nu va ajunge sa cumpere niciodata indeajuns de multe produse pentru a le putea negocia pretul.

Totodata, lantul de supermarket-uri poate sa-si faca reclama pe domenii mult mai mari de activitate, in timp ce bacania poate sa faca acest lucru doar local. Economia la scala reduce foarte mult pretul de a pune un produs pe raft.

Pana acum am folosit acest exemplu cu lantul de supermarket-uri si bacania pentru a scoate in evidenta un anumit lucru. Acelasi fenomen se aplica si in cazul valutei. Daca ai incerca sa concurezi impotriva unei banci cu dolari facuti acasa, acestia ar rade de tine si te-ar da afara din institutia respectiva.

Cu toate acestea, Bitcoin reuseste sa continue lupta impotriva monedei fiat prin prisma economiei la scala. Bitcoin este o moneda internationala pe care oricine o poate utiliza. Acest lucru adauga un beneficiu tranzactiilor internationale si Bitcoin obtine economia la scala prin alimentarea serviciului intregii lumi. Aurul este valorificat ca ceva greu de gasit, insa natura fizica a acestuia se bazeaza pe moneda fiat. Bitcoin nu se bazeaza pe asa ceva insa este ceva greu de gasit care poate fi conectat la orice.

Aceste implicatii pot fi foarte interesante la inceput. Tarile obtin de obicei prosperitate numai prin securitatea financiara a institutiilor. Ideea sta in faptul ca Bitcoin universalizeaza depunerea in siguranta a banilor si prezice pentru un viitor mult mai dezvoltat din acest punct de vedere.

Razboaiele monetare sunt un alt aspect ce ar trebui luat in considerare. Care ar fi impactul acestora asupra monedelor si tranzactiilor? Este posibil ca monedele internationale sa se autodistruga in procesul de razboi in timp ce Bitcoin va continua sa-si mareasca valoarea?

Acestea sunt doua intrebari la care nu vom afla raspunsul prea curand, insa avand in vedere ca razboaiele monetare se intampla atunci cand tarile isi scad valorile monedelor in scopuri competitive si avand in vedere actiunile ultimilor decenii din aceasta perspectiva, putem spune ca Bitcoin este un candidat ideal pentru o noua moneda internationala. Posibil chiar in viitorul apropiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *