Bitcoin se confruntă cu amenințarea ”mining pool”

20 iunie 2014 minerit

Articol scris de Wu Mihu

Bitcoin
Sistemul digital de monede Bitcoin este în pericol de a-și pierde credibilitatea în ceea ce-l privește ca fiind un sistem de plată independent din cauza puterii tot mai mare a unui grup care conduce unele dintre calculatoare din spatele acestuia.

În ultimele săptămâni, un britanic care se bazează pe ”mining pool”, numit GHash, a acumulat aproape jumătate din puterea de calcul Bitcoin și a scăzut pentru un timp scurt mai mult de 50 la sută. Minerii operează calculatoarele care țin evidența Bitcoin și care crează monede adiționale.

Minerii își adună puterea de calcul pentru a împrăștia riscul financiar al operațiunilor lor. Dacă GHash cumulează mai mult de jumătate din puterea de calcul dedicată Bitcoin, în teorie, ar putea controla fluxul de tranzacții și ar putea îngheța oamenii din rețea și să păstreze toate monedele viitoare Bitcoin pentru el.

Deși GHash spune că își ia angajamentul de a păstra Bitcoin ca o tehnologie de încredere, simplul fapt că un jucător poate acumula controlul majoritar ar submina încrederea în monedă, care valorează numai dacă oamenii sunt dispuși să plătească pentru ea.

Întreaga premisă Bitcoin se bazează pe faptul că nicio autoritate unică nu va controla cea mai mare parte a puterii de minerit”, a declarat Ittay Eyal, un cercetător de la Universitatea Cornell care studiază vulnerabilitățile Bitcoin.
Valoarea monedelor Bitcoin a scăzut cu șase la sută într-o săptămână la aproximativ 600 de dolari iar amenințarea reprezentată de GHash a devenit mai clară, deși declinul este în intervalul de fluctuații normale pentru moneda volatilă.

Monedele Bitcoin permit oamenilor să trimită bani prin Internet, fără a trece prin intermediul băncilor. Avest lucru înseamnă costuri de tranzacție mici și, de asemenea, sunt utile pentru activități ilegale cum ar fi spălarea de bani și vânzarea de droguri. Monedele Bitcoin au devenit, de asemenea, o țintă a speculatorilor de pariuri.

Din punct de vedere tehnic, monedele Bitcoin sunt secvențe de numere, minuțios produse de calculatoare prin executarea a milioane de calcule.Tranzacțiile Bitcoin sunt înregistrare într-un registru virtual public, cunoscut sub numele de blockchain. Minerii sunt responsabili de menținerea acestui registru. Computerele efectuează calcule pentru a menține registrul iar răsplata procesului se face prin monede noi Bitcoin.

Cu un singur calculator pentru minerit ar putea dura ani de zile pentru a produce un singur bloc de monede și nu există nicio modalitate de a ști momentul în care s-ar putea întâmpla. În pools, minerii împart între ei monedele Bitcoin pe care le crează în funcție de activitatea pe care o desfășoară, oferindu-le un flux de venituri stabile. Pools nu sunt create pentru a pune în pericol încrederea în Bitcoin, este un efect secundar al acestora.

GHash este controlat de o companie britanică, CEX.IO Lrd. Compania a declarat potrivit unui comunicat că dorește să protejeze Bitcoin dar nu vrea ca oamenii să se abată de la pool sau să impună alte soluții temporare pentru a merge înapoi către pragul de 50 de procente.

GHash a spus că aranjează o întâlnire la ”masă rotundă” cu jucători cheie în sistemul Bitcoin în luna iulie, ”cu scopul de a discuta și a negocia coletiv modalități de a aborda centralizarea mineritului ca o industrie.

Eyal a spus că problema trebuie să fie stabilită ”într-o manieră foarte drastică”, pentru a reduce stimulentele pentru crearea de pool.

 

Sursa: montrealgazette

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *