Bitcoin si revolutionarea drepturilor de proprietate intelectuala

9 mai 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Inlantuirea de blocuri Bitcoin este bine cunoscuta pentru utilizarea sa ca un registru de tranzactii valutare digitale, insa are potentialul si pentru alte utilizari, unele mult mai radicale, care abia acum incep sa fie explorate.

Serviciul online Proof of Existence este un exemplu de cum puterea acestei noi tehnologii poate avea aplicatii care sa nu fie limitate de lumea finantelor, in acest caz oferind o bucatica din modul in care Bitcoin ar putea avea odata un impact substantial in domeniul proprietatii intelectuale si de drept.

Desi se afla in stadiile sale initiale, serviciul Proof of Existence poate fi folosit pentru a demonstra dreptul de proprietate fara a dezvalui informatiile pe care le contine si sa faca dovada ca un document a fost autorizat intr-un anumit moment.

Manuel Aráoz, un programator din Buenos Aires Argentina, ce a construit Proof of Existence ca o metoda descentralizata de verificare, un fel de serviciu notar criptografic a explicat: „Pe masura ce lantul de blocuri este o baza de date publica, aceasta este un fel de consens distribuit, documentul tau devenind certificat din punct de vedere al distribuirii.”

In timp ce perspectiva blockchain ofera dovezi cheie in litigiile juridice poate parea exagerata astazi, un astfel de salt in gandire este inrudit cu activitatea desfasurata de catre dezvoltatorii de proiecte valutare digitale de pe glob.

Proiecte precum OneName si BitID dovedesc ca verificarea digitala, descentralizata, este un concept cu mai multi sustinatori ale sistemelor distribuite vazute ca o aplicare naturala a tehnologiei, inca neexploatata.

Screen-Shot-2014-05-01-at-5.25.21-PM

Suportul legal necesar

Avand in vedere ca implcatiile Bitcoin din intreaga lume sunt greu de inteles pentru multi, a realiza puterea pe care o detine blockchain ar putea ingreuna si mai mult intelegerea implicatiilor Bitcoin.

Aráoz intelege ca in prezent exista o problema si spune: „Fie poti plati un notar, fie poti folosi serviciul Proof of Existence. In practica blockchain o dovedeste, problema fiind ca aceasta nu este inca indeajuns de raspandita pentru a face fata in instanta.

Cu toate acestea, ar fi nevoie pentru acceptarea unei hotarari favorabile in cazul in care blockchain certifica faptul ca s-a intamplat ceva la un anumit moment. Atunci cand acest lucru se va intampla, ar putea fi permis registrul general Bitcoin pentru folosirea ca metoda de masa de verificarea documentelor de autor si continutul sau versiunea software-ului.

Hotararile judecatoresti din SUA au facut progrese in a face Bitcon o moneda mai tangibila, cel putin din punct de vedere legal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *