Bitcoin: dincolo de bani

3 octombrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Bitcoin este mai mult decât o monedă. Bitcoin și alte valute virtuale reprezintă crearea unei noi arhitecturi de schimb de informații pe Internet, care este la egal la egal, deschis încă sigur, și aproape fără „frecare”. Imaginați-vă cum alte sisteme care se bazează pe intermediari, cum ar fi transferul de proprietate, contract de execuție, și de gestionare a identității, ar putea fi perturbat de un sistem similar deschis peer-to-peer.

Sistem de plată

Bitcoin reduce „frecarea” în plăți. În prezent, atunci când un individ transferă, el sau ea trebuie să lucreze cu o terță parte. Acest intermediar, cum ar fi o companie de card de credit sau de plăți, de multe ori plătește un preț teribil pentru comisioane ridicate. De exemplu, pentru remitențe, există o taxă medie de 9 la sută, cu unele bănci de încărcare o taxă suplimentară de până la 5 la sută pentru transformarea remitențelor în numerar.

Bitcoin permite o plată directă pentru oricine, oriunde în lume, în orice moment. Cu Bitcoin, o persoană ar putea transfera o valoare către vărul său în India fără să plătească o taxă la un transmițător de bani la nivel global sau o bancă pentru transfer. Desi cele mai multe utilizări ale Bitcoin pentru a face plăți se vor baza pe terțe părți, cum ar fi Coinbase, Bitcoin poate permite acestor companii abilitatea de a percepe taxe mai mici decât o fac în prezent. Acest lucru ar putea perturba piața de remitențe la nivel mondial, evaluate la 514 miliarde dolari în 2012, prin furnizarea unei metode mai puțin costisitoare pentru transferuri directe globally. Furnizorii de curent pot fi obligați la taxe mai mici sau acestea să fie înlocuite cu participanți, cum ar fi BitPesa, o cerere de plată prin telefonie mobilă pentru Bitcoin in curs de dezvoltare.

bitcoin-storyCazuri de utilizare suplimentare pentru Bitcoin în spațiul de plată includ:

Servicii bancare din țările în curs de dezvoltare. Țările în curs de dezvoltare, cu o infrastructură adecvată pentru telefonul mobil pot fi capabile de a face un salt din lumea dezvoltată în maturizarea finanțelor mobile. Ca o formă de electronic banking, Bitcoin ar putea fi o cale pentru incluziunea financiară de pe piețele emergente.

Micropayments. O microplată este o tranzacție financiară foarte mică care are loc on-line. Sisteme practice pentru a permite transferul de $ 1 sau mai puțin în on-line cu un card de credit, nu exista. Bitcoin ar putea facilita plata direct la muzicieni individuale sau capacitatea de a oferi bacșiș persoane de pe Twitter, Reddit, sau alte platforme de social media. Aceasta ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru ziare și alți producători de conținut în căutarea unor noi modele de venituri.

În același mod în care Bitcoin reduce costurile de tranzacție pentru transferuri, s-ar putea, de asemenea, și pentru costurile de tranzacționare mai mici pentru achizițiile de zi cu zi de produse cu marjă redusă. Astăzi, dacă cineva cumpără o gogoașă cu un card de credit, comerciantul plătește un comision interbancar la emitentul cardului de credit. Acest comision interbancar este, de obicei, o cantitate mică de plată (10-20 cenți), plus un procent de 1-3 la sută. Pentru o marjă scăzută de bun ca o gogoașă, un 10 pana la 20 de procente taxă fixă ​​se poate apropia de 100 la sută din costul mărfurilor. Acest comision interbancar este de multe ori trecut pe la client. Folosind Bitcoin, taxa de tranzacție ar putea fi redusă la mai putin de 1 percent. Acest lucru ar putea evolua în cele din urmă într-un nou sistem de plată pentru companii de carduri de credit și bănci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *