Bancile nu isi pot permite sa ignore efectul BitTorrent al monedei Bitcoin

1 iunie 2016 bitcoin, bitcoin vs banks, blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Astazi marile banci promoveaza aplicatiile lor bancare mobile ca fiind cel mai bun lucru care li se putea intampla consumatorilor. Dar sunt acestea „inovatii ” sau doar lucrari de renovare pe puntea proverbiala de pe Titanic? Si similar cu modul in care BitTorrent a afectat industria de divertisment, bancile in cauza, s-ar complace in aceasta situatie fara sa riposteze deloc in fata monedei Bitcoin?

bitcoin-price-crash-illustration-ramreva-newsbtc1-825x510

Efectul BitTorrent

 BitTorrent reprezinta pentru file-sharing ce reprezinta Bitcoin pentru banii traditionali. Inainte de aparitia acestei tehnologii de file-sharing, platforme precum Napster si Kazaa au fost relativ usor si simplu sa se inchida. Intentezi un proces, darami niste usi, inchizi unele servere, iar operatorul istoric traieste inca o alta zi.

Apoi a venit BitTorrent

Modelul de fisier descentralizat de partajare Peer-to -peer ( P2P ) a schimbat pentru totdeauna modul in care fisierele au fost impartasite si distribuite on-line, datorita arhitecturii sale care l-a facut imun la pericolul de inchidere. BitTorrent a devenit rapid una dintre cele mai comune protocoale pentru transferul de fisiere de mari dimensiuni, iar asta a propulsat retelele P2P sa creasca in popularitate. De fapt, partajarea de fisiere P2P realizata in mod colectiv, reprezinta aproximativ de la 43 % pana la 70 % din totalul traficului pe Internet, incepand din februarie 2009.

Ceea ce protocolul BitTorrent a reusit sa faca a fost sa eludeze legea dreptului de autor – pe care multi ar spune ca fi servit drept adeziv pentru pastrarea monopolului mass-media intact. Pe masura ce revolutia internetului a demarat, consumul de media – din care o parte importanta a fost determinata de acest file-sharing ilegal – a fost fortat impins spre mediul on-line.
Aceaste actiuni au fortat industria de divertisment Behemoth sa-si intensifice jocul. Din moment ce nu mai jucau dupa regulile lor, singurele optiuni ramase erau fie se duca in jos si sa isi recunoasca infrangerea, sau sa actualizeze modelul lor de distributie si sa ajusteze preturile in mod corespunzator pentru a satisface cererea consumatorilor.

Multe servicii populare, cum ar fi Netflix , HBO si Hulu, nu ar exista astazi in cazul in care protocolul BitTorrent nu ar fi reusit, acolo unde Napster si Kazaa nu au facut-o. Cresterea acestora a continuat si in ponderea traficului de internet, ce reflecta faptul ca consumatorii sunt dispusi sa plateasca pentru produse mai bune.
BitTorrent este un exemplu clar de tehnologie care permite o piata libera sa existe, chiar si atunci cand este ingradita si suprimata de giganti. Cota sa de piata s-a diminuat, deoarece si epoca de aur a caselor de discuri mari și studiouri de film s-a dus; noi forme de consum si de distributie a mass-media aproape zilnic apar, sub forma aplicatiilor usor consumabile.

o-BITCOIN-facebook

Bitcoin- jocul mereu castigator

In cazul in care analogia este corecta, Bitcoin va face acelasi lucru pentru sectorul bancar si financiar. Licentele bancare, reglementarile si sistemul monetar fiat in ansamblu sunt asfixiante ale economiei. Dar schimbarea se intampla deja. Pe masură ce clientii bancari nemultumiti asteapta zile in sir pentru controalele lor de depozit, dorind informatii clare, bancile preiau deja pagini din manualul Bitcoin-ului.
Bank of America, de exemplu, a imbratisat mobile banking-ul in ultimii ani, oferind clientilor sai mobile banking in cadrul unei aplicatii, precum si depozite controlate digital (asemanatoare cu scanarea unui QR cod pentru utilizatorii Bitcoin). Apoi, exista Wells Fargo, care ofera ceea ce ei numesc „Text Banking” pentru a „primi rapid informatii legate cont prin mesaj text”, impreuna cu capacitatea de a plati facturile, a face transfer de fonduri si chiar a obtine directii catre cel mai apropiat ATM.

Acest tip de renovare ar fi desigur ridicol pentru oricine care a folosit chiar si cel mai de baza portofel Bitcoin. Mai mult decat atat, numeroase start-up-uri Bitcoin si FinTech ofera deja servicii in cazul in care marile banci ar colapsa.

3 moduri in care Bitcoin bate bancile

Bancile pretind ca ” iau probleme de securitate foarte serios”. In primul rand, riscul de securitate al bancilor il reprezinta „stocarea informatiilor personale pe serverele lor centralizate, fiind un defect structural intr-un model invechit.

bitcoin-banks-competition

In contrast, un hacker trebuie sa intre in portofele individuale Bitcoin, unul cate unul, pentru a muta fonduri necunoscute in interior. Mai mult decat atat, in cazul atacurilor DDoS, reteaua este protejata prin Protocolul Proof-of -Work si nu de blockchain, contrariu credintei populare. Astfel, motivatia pentru a merge dupa ” borcanul cu miere”, este reprezentata de asa-numitele bancii – in cazul in care mii de conturi sunt pastrate într -un singur loc – este mult mai atractiv pentru hackeri prin comparatie.
In al doilea rand, aplicatiile pentru portofelul Bitcoin vor afisa soldul dvs., va va permite sa trimiteti si sa primiti bani, si va arata istoricul tranzactiilor. Unele au caracteristici suplimentare, cum ar fi harti comerciale, reduceri integrate la Starbucks etc.
In al treilea rand, fondurile Bitcoin nu sunt asociate cu identitatea reala. Aceasta este o caracteristica de proiectare deliberata in cazul Bitcoin, pentru a proteja utilizatorii de furtul de identitate si frauda, o problema care afecteaza industria bancara traditionala. Adica, liniile directoare ale Know Your Customer-( KYC ) expun de fapt clientii la hotii de identitate, in loc sa ii protejeze.
Cu alte cuvinte, o aplicatie tip portofel Bitcoin nu este o aplicatie bancara. Este o banca. Una mai buna.

Confuzia publicului privind Bitcoin genereaza de fapt produse mai bune

Bitcoin si cripto-monedele descentralizate, in general, va permite lansarea unor start-up-uri noi, mai flexibile si mai versatile, pentru a fi mereu cu un pas inaintea bancilor letargice , oferind in acelasi timp inovatia open source, o mai mare transparenta si servicii financiare disponibile 24/7.
Un fapt distractiv: Bitcoin nu a fost inchis, acesta fiind lansat in 2009. Din pacate, nu acelasi lucru se poate spune pentru banci. In mod paradoxal, acest lucru va obliga industria bancara sa se revolutioneze, Bitcoin continuand sa existe la fel ca BitTorrent. Se va adapta si va evolua. si da, va da nastere la inovare in continuare. Dar, in acelasi timp, ea va servi ca linie de baza, fortand operatorii traditionali sa aleaga intre a fi inchisi sau a furniza produse si servicii mai bune.

sursa: https://news.bitcoin.com

http://www.nbcnews.com/id/44231957/ns/business-consumer_news/t/security-flaw-could-expose-credit-card-data/%23.VxdZnZN97ic#.V06XT5GLTIU

http://www.techspot.com/news/64747-identity-theft-rise-five-simple-ways-protect-yourself.html

http://www.webcitation.org/6OVSh9hZ0

http://techcrunch.com/2015/05/28/netflix-hbo-streaming-video-traffic-increases-as-bittorrent-declines/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *