Banca Centrala Europeana sugereaza crearea unei piete financiare europene unice bazata pe blockchain

2 februarie 2017 blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Banca Centrala Europeana sugereaza ca este necesara o revolutie economica si aceasta poate incepe cu crearea unei piete financiare unice la nivel european, bazata pe tehnologia blockchain.

Tehnologia Ledger distribuita ar putea ajuta la integrarea completa a pietei financiare europene si va construi un sistem unificat de emisie de valori mobiliare si plati de decontare instante.

An European Union flag flutters outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, January 12, 2016. REUTERS/Francois Lenoir

Propunerea a fost facuta de catre Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, in cadrul conferintei ” Viitorul: piata integrata digitala a Europei„, care a avut loc la 31 ianuarie la Frankfurt

O piata europeana pentru valori mobiliare ar trebui sa ofere posibilitatea de a emite, a stabili si a detine valori mobiliare in acelasi mod, indiferent de locul in care se afla emitentii si investitorii„, a spus Mersch.

Potrivit oficialului, pe termen scurt, volumul tranzactiilor cu valori mobiliare este de asteptat sa creasca in mod semnificativ, ca urmare a introducerii unei noi platforme de decontare a instrumentelor T2S (TARGET2- Securities) in 2015. Conform acordului-cadru intre Central Securities Depositaries si Eurosystem, trecerea la platforma T2S este realizata in patru etape, incepand din iunie 2015 si pana la februarie 2017.

Trei etape au fost deja finalizate, asa cum sugereaza raportul oficial. Tranzitia realizata pe piata germana la platforma T2S este programata pentru saptamana viitoare. In conformitate cu Banca Centrala Europeana, volumul tranzactiilor cu valori mobiliare poate creste cu pana la 90%.

In plus, Mersch a remarcat faptul ca crearea unui singur sistem de emitere a titlurilor de valoare ar contribui la reducerea costurilor de tranzactie si vor face piata europeana mai atractiva pe scena mondiala. Principala dificultate pe drumul spre acest obiectiv este fragmentarea pietei financiare din Europa existente, asa cum sugereaza si Mersch.

Blockchain

sursa: https://www.ecb.europa.eu/press/key/date/2017/html/sp170131_1.en.html

https://www.ecb.europa.eu/paym/t2s/html/index.en.html

http://www.coinfox.info/news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *