Banca Centrala Europeana se simte amenintata de Bitcoin si cere Uniunii Europene sa tina in frau monezile virtuale

19 octombrie 2016 bitcoin, bitcoin vs banks

Articol scris de Mirona Noru

Banca Centrala Europeana se simte tot mai amenintata de Bitcoin si ca urmare, in avizul sau juridic, solicita institutiilor Uniunii Europene sa stopeze promovarea Bitcoin si a altor valute virtuale, pentru a se asigura ca Banca Centrala continua sa mentina controlul asupra sistemului monetar.
Bitcoin este probabil inovatia cea mai revolutionara a acestui secol. Pe masura ce criptomonedele descentralizate continua sa revolutioneze sistemul financiar global, Banca Centrala Europeana a inceput sa se simta amenintata.

bitcoin-price-crash-illustration-ramreva-newsbtc1-825x510

Intr-o declaratie recenta, BCE a cerut parlamentarilor din Uniunea Europeana sa „stranga suruburile” privind reglementarea in jurul valorii Bitcoin si a altor monede digitale. Banca centrala, simtindu-se amenintata, doreste a se salva de la a pierde controlul asupra sistemului financiar.

Declaratia Bancii privind Bitcoin si monedele virtuale a facut parte din avizul juridic publicat in decursul zilei de ieri. In document, banca centrala a precizat ca nu doreste ca institutiile UE sa promoveze utilizarea monedelor virtuale, deoarece acestea nu au un statut juridic clar in regiune. Cu toate acestea, afirmatia pare a fi in contradictie directa cu diverse hotarari ale Curtii Europene de Justitie, care in mai multe randuri a extins privilegiile Bitcoin similare cu cele de care se bucura monedele fiat.

Multe natiuni din cadrul Uniunii Europene au o perspectiva favorabila fata de Bitcoin si tehnologia de baza din spatele monedei. Adoptarea tot mai mare a monedelor virtuale in ultimele zile reprezinta o dovada clara a popularitatii in crestere a monedei digitale in regiune.

bitcoin

Declaratia Bancii Centrala Europene prevede:

Dependenta actorilor economici privind unitatile monetare virtuale, in cazul in care acestea au crescut in mod substantial, in viitor, ar putea afecta, în principiu, controlul bancilor centrale asupra ofertei de bani … Astfel (organismele legislative ale UE) ar trebui sa nu solicite, in acest context mai ales, sa promoveze o mai larga utilizare a monedelor virtuale.

In timp ce Banca Centrala Europeana continua sa vorbeasca dur la adresa Bitcoin, aceasta face planuri de a adopta tehnologia care sta la baza Bitcoin. Un raport recent al BCE enumera diverse aplicatii ale tehnologiei blockchain, mai ales atunci cand vine vorba de combaterea spalarii banilor si cunoasterea politicilor clientilor.

Raportul intitulat „Tehnologii distribuite Ledger in titluri de post-tranzactionare: Revolutie sau evolutie?” listeaza impactul potential asupra tehnologiei Ledger distribuite în diferite straturi de post-tranzacționare (decontare si straturi privind custodia).

De asemenea, raportul atinge impactul potential al tehnologiei asupra blockchain si a eficientei interne de e-Guvernare a institutiilor. Punctele de vedere ale BCE cu privire la Bitcoin si tehnologia sa de baza nu sunt noi, deoarece multe banci centrale impartasesc aceeasi opinie. Acestea toate asteapta cu nerabdare efectul de levier asupra beneficiilor potentiale ale tehnologiei blockchain, in timp ce ignora avantajele oferite de Bitcoin si alte valute digitale, temandu-se ca acestea ar trebui sa renunte la controlul asupra sistemului monetar.

bitcoin_2014

sursa: https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/scpops/ecbop172.en.pdf

http://www.reuters.com/article/us-eurozone-ecb-bitcoin-idUSKCN0XN1LH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *