Ar putea Blockchain sa incheie birocratia?

2 septembrie 2016 blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Birocratia, explicata de Ludwig von Mises in 1944, este „aplicata intotdeauna cu o conotatie infama„, iar astfel de conotatii – cum ca birocratia este consumatoare de timp, frustranta si costisitoare – au trecut din pacate testul timpului. Noua gandire poate schimba acest lucru, cu toate acestea.

Blockchain – un registru distribuit public capabil sa inregistreze tranzactiile in siguranta- este un mijloc cheie. Intreprinderile lauda tehnologia, considerand ca aceasta este capabila de a elimina functiile de back-office, care „mananca” din marjele de profit. Bancile cred ca pot reduce $ 20 miliarde de la costurile de functionare. Guvernul trebuie sa vada tehnologia blockchain, de asemenea, ca o modalitate de a imbunatati in mod dramatic eficienta.

shutterstock_323944457

Guvernul Marii Britanii a oferit feedback-uri pozitive in acest an. In ianuarie, consilierul stiintific al Guvernului a publicat ” Tehnologia distribuita: dincolo de Blockchain„, stabilind o serie de aplicatii posibile ale conceptului software.

In luna aprilie, ministrul Matthew Hancock a explicat ca blockchain este explorat ca o modalitate de a eficientiza distribuirea subventiilor guvernamentale si a urmari cheltuielile, pentru a se asigura ca este cheltuit bugetul in mod corect. Ultimul guvern a dorit infiintarea unui „brainstorming blockchain” pentru a explora optiuni suplimentare.
O singura cerere este trecut cu vederea in vederea inlocuirii lucrarilor administrative in serviciul public. Acest lucru a reprezentat un staff de 170,000, la un cost de £ 3.25bn in 2014-15, conform graficului de mai jos.

Number-of-civil-servants-in-each-level
Blockchain poate inlocui unele dintre aceste functii prin inregistrarea tranzactiilor. Guvernele din intreaga lume au inceput sa experimenteze cu ajutorul software-ului, pentru a inregistra dreptul de proprietate. Acest lucru aduce din punct de vedere administrativ doar o mica imbunatatire, asa cum este documentat in mod automat de catre blockchain, si sare peste nevoia actuala pentru oameni de a utiliza registrele centrale pentru a avea acces la informatii.
Guvernul ar putea folosi aceasta abordare pentru a cheltui mai eficient bugetul de £ 13m anual alocat pentru personal. Suedia considera ca acest lucru poate fi facut in timpul taierii timpul necesar pentru a finaliza tranzactii imobiliare.
Adevarata victorie, cu toate acestea, vine de la rationalizarea derularii celor mai mari departamente, care sunt cel mai puternic ponderate spre administrare.

civil-service-departments

Acest lucru se poate face prin utilizarea unor „contracte inteligente” cu privire la blockchain. Aceste contracte efectueaza in mod automat anumite functii, in cazul in care au fost îndeplinite conditiile predefinite.

Intreprinderile ar putea, de exemplu, plati fiscale in timp real atunci cand primesc un venit – si in mod automat sa primeasca reduceri acolo unde este cazul. In mod similar, persoanele fizice ar putea crea profituri automate de auto-evaluare, sarind peste nevoia de a interactiona cu oficialii HMRC.
Pe de alta parte, Departamentul pentru Munca si Pensii ar putea plati in mod automat si ar putea actualiza securitatea sociala in reactie la starea de lucru – un compliment clar din partea Universal Credit, care plateste beneficiile in mod dinamic, bazat in parte, la orele de lucru.
Mutand responsabilitatea pentru plata impozitelor si distribuirea beneficiilor pe blockchain poate permite acestor departamente sa reduca din forma de administrare umana. HMRC are un obiectiv: acela de a deveni „in forma de diamant”, lucru care presupune taierea de peste 14.000 de locuri de munca, presupunand ca numarul de angajati la alte niveluri ramane constant. Numai acest lucru ar reduce costurile de personal cu £ 275m.

In 2015, oficialii DWP au adus in discutie reducerea numarului de angajati cu 30.000 – sau 36 %.

36 % reprezinta inlocuire procentului de functionari si s-ar economisi £ 290m privind costurile de personal – desi in toate probabilitatile, securea ar cadea mai mult pe locurile de munca administrative, din cauza potentialului lor de automatizare.

Acestea sunt obiective ambitioase. Istoria schimbarii fortei de munca din sectorul privat releva faptul ca pentru fiecare loc de munca ce necesita calificare si care este automatizat, alte patru sunt create. Sectorul public de azi poate opri o astfel de expansiune.

Dar pentru a intelege efectele blockchain, guvernul ar trebui sa urmeze sfatul consilierului sau sef stiintific in domeniul tehnologiei Ledger distribuite si sa inceapa pilotarea si utilizarea tehnologiei.

 

sursa: https://www.nao.org.uk/report/the-quality-of-service-for-personal-taxpayers/

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/492972/gs-16-1-distributed-ledger-technology.pdf

https://www.ft.com/content/27d328b8-c01e-11e4-a71e-00144feab7de

http://www.bbc.com/news/technology-35548160

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *