Antreprenorul australian Craig Wright spune ca e Satoshi Nakamoto

3 mai 2016 bitcoin

Articol scris de Mirona Noru

 

inventatorul real Bitcoin

inventatorul real Bitcoin

 

La numai 5 luni dupa ce Craig Steven Wright, omul de stiinta australian specializat in IT si antreprenor de succes a fost descoperit impotriva vointei sale ca fiind Satoshi Nakamoto, el spune ca este intr-adevar, creatorul Bitcoin.

Identitatea reala a creatorului Bitcoin sub pseudonimul Satoshi Nakamoto este cea a antreprenorului australian Craig Steven Wright. Astazi putem spune ca cel mai mare mister din lume legat de Bitcoin si toti anii de speculatii cu privire la cine a fost cel care a venit cu ideile originale care stau la baza sistemului de numerar digital, trebuie sa se fi fost incheiat.

Domnul Wright a dovedit aparent identitatea sa catre trei organizatii media – BBC, The Economist si London Review of Books – prin semnarea digitala a mesajelor utilizand unele dintre cele mai vechi chei criptografice Bitcoin, care sunt legate de blocuri Bitcoin minate de Nakamoto insusi. „Acestea sunt blocuri folosite pentru a trimite 10 Bitcoins cstre Hal Finney, in ianuarie [2009], reprezentand prima tranzactie Bitcoin„, a spus el.

Am fost principala parte a acestui proces, desi nu pot nega faptul ca si alti oameni m-au ajutat„, a spus Wright intr-un interviu televizat cu BBC. Domnul Wright a publicat, de asemenea, un blog post elaborat luni, explicand, in termeni foarte tehnici, cum a dovedit ca este Satoshi Nakamoto.

Atunci cand a fost intrebat despre pseudonimul sau, domnul Wright a explicat ca el a ales să se numească „Nakamoto” dupa un filosof din secolul 17 japonez, care era de asemenea si comerciant, Tominaga Nakamoto, care a fost extrem de critic privind modul de gandire normativ al timpului sau si a favorizat comertul liber. Cu toate acestea, el a pastrat tacerea cu privire la originea numelui „Satoshi” – „Unele lucruri ar trebui sa ramana secrete.”

Craig Steven Wright - Mr. Bitcoin Satoshi Nakamoto

Craig Steven Wright – Mr. Bitcoin Satoshi Nakamoto

 

Dezvaluirea domnului Wright nu arata doar adevarata origine a Bitcoin – ea poate influenta foarte, de asemenea, viitorul controversat al cripto-monedei.
Proiectul Bitcoin a fost lansat in 2008, iar software-ul Bitcoin a fost lansat in 2009, iar un an mai tarziu, domnul Nakamoto a dat inapoi de la o implicare activa. Daca el se intoarce acum, acest lucru ar putea avea un impact considerabil asupra definirii directiei viitoare a monedei Bitcoin.
In ceea ce priveste situatia actuala, societatea Bitcoin a fost impartita intre cei care doresc sa pastreze moneda Bitcoin „pura” si cei care considera ca modificarea ei este singura modalitate de a permite o crestere rapida – chiar si prin compromisul de a face moneda se semene mai mult cu un sistem de plata conventional.

viitorul Bitcoin

viitorul Bitcoin

 

Echipa The Economist admite ca declarația domnului Wright i-a convins aproape pe deplin sa recunoasca identitatea reala a domnului Nakamoto. Cu toate acestea, intrebarile sacaitoare raman.
In primul rand, domnul Wright trebuie sa dovedeasca faptul ca el se afla în posesia cheilor criptografice pe care numai dl Nakamoto ar trebui sa le aiba. In al doilea rand, el trebuie sa aiba o explicatie rationala pentru gaurile din poveste, care au iesit la lumina, cand a fost facuta prima sa declaratie privind adevarata identitate in decembrie. In al treilea rand, este necesar sa se asigure ca dl Wright este capabil suficient punct de vedere tehnic pentru a dezvolta un sistem atat de complex si inteligent ca Bitcoin. Și in sfarsit, acei oameni de stiinta din domeniul IT care au colaborat on-line cu dl Nakamoto cred in declaratia domnului Wright. Raspunsul la toate aceste intrebari va insemna daca domnul Wright are intentii serioase de a convinge lumea ca el este adevăratul creator al Bitcoin- lui.
Jon Matonis, un alt membru de baza al comunitații Bitcoin, considera ca proba prezentata de Wright este concludenta, deoarece el este „adevaratul Satoshi Nakamoto „. Acum, ca toti oamenii din lume pot verifica in mod public aceasta informatie, nu exista niciun motiv pentru a nu valida afirmatia facuta de Dr. Craig Steven Wright ca fiind adevaratul Satoshi Nakamoto.

cine e inventatorul real?

cine e inventatorul real?

 

Cu toate acestea, un mare segment al comunitatii Bitcoin ramne sceptic privind revendicarile facute de domnul Wright. Cel mai important, asa cum a descoperit mai intai CEO-ul bitonic Jouke Hofman, semnatura criptografica postat ca dovada de Wright s-a dovedit a fi disponibila in mod public – acest aspect nu este ceva ce numai Satoshi ar fi putut cunoaste. Invaliditatea acestei dovezi a fost ulterior confirmata de ambii dezvoltatori Bitcoin Core si Libbitcoin; dezvoltatorul Bitcoin Core, Jonas Schnelli numindu-l chiar pe Wright ca fiind un impostor.
In cazul in care domnul Wright ar fi încercat o data sa convingă comunitatea Bitcoin sa-l recunoasca drept adevaratul Satoshi Nakamoto, in mod evident, de aceasta data cuvintele sale trebuie sa se supună unui examen serios pentru a fi absolut veridice. Argumentele sale de pana acum s-au confruntat deja cu un feedback negativ din partea celor din comunitate.
Deci, intrebarea ramane: daca domnul Wright a inventat cu adevarat Bitcoin sau el doar a inventat acest complot pentru mass-media ? Va vom tine la curent!

 

 

 

sursa: https://bitcoinmagazine.com/

http://www.newsbtc.com/

http://www.bbc.com/news/technology-36168863

http://www.economist.com/news/business-and-finance/21698060-craig-wright-reveals-himself-as-satoshi-nakamoto

http://www.lrb.co.uk/2016/05/01/andrew-ohagan/the-search-for-satoshi

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *