Ai îndeajuns de multă încredere în Bitcoin astfel încât să-l folosești?

3 decembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Bitcoin necesită câteva cunoștințe tehnice din partea utilizatorului pentru ca acesta să poate fi utilizat într-un mod decent și totodată pentru a cumpăra și vinde bitcoini. Bitcoin este o piață volatilă unde totul fluctuează foarte rapid, iar acest lucru poate fi o provocare extraordinară pentru investitori. Tocmai din aceste motive putem spune că Bitcoin nu este pentru toată lumea.

Partea interesantă este că, oricât de bine pregătiți am fi în acest domeniu, totul se va reduce la un singur lucru, acel lucru pe care l-am specificat încă de la început și anume încrederea. Iar primul lucru cu care s-a confruntat Bitcoin a fost încrederea în ceea ce privește tranzacțiile, încrederea dorind să fie redusă. Cu cât este nevoie să investești mai puțină încredere în lucrul respectiv, cu atât știi că ești mai în siguranță. Până și în documentele oficiale ale lui Satoshi era exprimat acest lucru: „Ne propunem sa avem un sistem pentru tranzacţii electronice care sa nu implice încrederea”.

Sunt 5 instituții în care este nevoie de încredere pentru a putea investii. Să vedem care sunt acestea și ce putem face pentru a reduce nivelul de încredere.

  • Băncile

În momentul în care ne bazăm pe această instituție și o și folosim, încrederea stă în faptul că banii investiți vor fi restituiți și că atunci când vom vrea să-i retragem de pe un card, ei vor fi acolo. Însă nu de fiecare dată a fost așa, istoria arătându-ne că au fost momente de panică în care nu puteai să ai încredere totală în bănci.

Când vine vorba de utilizarea Bitcoin, putem spune că nu ai nevoie de nicio bancă, toată cantitatea de Bitcoin fiind organizată de tine, iar securitatea fiind în propriile tale mâini.

  • Guvernul

În anul 2013, Cipru arăta cât de periculos poate fi un guvern, mai ales când vine vorba de bani, în acea perioadă celor cărora investiseră în bănci li s-au confiscat foarte multe active pentru plata datoriei țării.

Dacă ne referim la Bitcoin, putem spune că guvernul poate face multe pentru a crea o imagine negativă în jurul acestuia, însă guvernul nu poate confisca Bitcoin și nu poate opri utilizatorii din a folosi Bitcoin pentru achiziționarea produselor dorite. Față de moneda tradițională, în cazul Bitcoin guvernul are un control mult mai mic.

  • Băncile centrale

Statele Unite ale Americii au Rezerva Federala. Uniunea Europeana are Banca Central Europeana. Japonia are Banca Japoniei. Tarile au bănci centrale care controlează emiterea monedei naţionale. Avem încredere in faptul ca băncile centrale nu vor crea prea multa moneda fiat, fapt care ar rezulta in inflaţie și preturi ridicate. Din păcate, odată cu criza financiara apăruta in 2008, băncile centrale din întreaga lume au creat din ce in ce mai multa moneda fiat, ceea ce înseamnă ca vom avea parte de inflaţie in viitor.

În cazul Bitcoin, putem spune că acesta nu este creat de nicio instituție centrală, acesta având o rată stabilă.

  • Procesoarele de plăți

Încrederea pe care o avem atunci când facem o tranzacție online este totodată susținută de procesoarele de plăți care asigură că nu trebuie să ne facem prea multe griji și că tranzacția noastră va fi realizată așa cum trebuie. Totodată, încrederea mai este susținută și de faptul că putem să cheltuim banii pe care îi deținem exact așa cum dorim, însă acest lucru nu este întotdeauna adevărat.

Pentru Bitcoin nu există niciun procesator de plăți. Bitcoin este „peer-to-peer”, ceea ce înseamnă ca tranzacţia este directa de la un utilizator la altui. Nu exista nimeni la mijloc care sa intervină in tranzacţie.

  • Identitatea

Pentru bani, procesoarele de plati, guvern și așa mai departe, este important ca identitatea să-ţi fie recunoscuta. Având in vedere sistemul economic din momentul de fata, daca nu cumva oferi bani cash, trebuie sa iţi stabilești identitatea.

Daca alegi sa fii anonim cu Bitcoin, atunci poţi fi anonim. Și cu toate ca toate tranzacţiile sunt publice, cele doua parti participante la o tranzacţie nu vor fi vizibile. Daca acorzi îndeajuns de multa atenţie, nu poţi fi identificat absolut deloc.

Când ne gândim la toate aceste lucruri putem observa că Bitcoin oferă foarte mult control și libertate utilizatorului, astfel că acesta nu trebuie să investească încredere în ceea ce face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *