9 caracteristici tehnice ale Bitcoin

2 decembrie 2014 Uncategorized

Articol scris de David Mitran

Bitcoinii sunt transferabili, divizibili și securizați în mod gratuit. Cu toate acestea, această proprietate singură nu-i face să fie speciali. Oricine este specializat poate crea un sistem computerizat care ține cont de conturile utilizatorilor și de soldurile acestora ca o monedă virtuală, putând totodată să vândă unități din respectiva monedă virtuală către utilizatorii creduli. Ce face ca Bitcoin să se diferențieze de celelalte sisteme de aceeași natură descentralizată? Nu există o entitate centralizată care să controleze Bitcoin.

În cele ce urmează nu vom discuta despre partea tehnică de funcționare a Bitcoin, ci mai degrabă despre proprietățile tehnice care sunt relevante pentru Bitcoin:

  1. Spre deosebire de celelalte monede, Bitcoin nu este susținut de nicio lege, ci de tehnologie. Chiar și atunci când tot sistemul legal s-ar prăbușii, Bitcoin tot ar putea să funcționeze atât timp cât internetul ar exista și ar fi câțiva oameni care și-ar dori să-i folosească, chiar dacă nu ar depinde de aceștia.
  2. Bitcoin se bucură de proprietățile garantate și puternice ale criptografiei. Dacă este stocat cum trebuie, este imposibil să fie furat sau luat împotriva voinței deținătorului.
  3. În momentul de față sunt 14 milioane de Bitcoin minați și numărul se îndreaptă lejer către 15 milioane, numărul de Bitcoini minați la fiecare 10 minute este de 25. Acest număr de Bitcoini minați va ajunge să scadă treptat, până când se va ajunge la un număr total de 21 de milioane de Bitcoini minați.
  4. Tranzacțiile sunt anonime, însă publice. Oricine poate avea oricât de multe adrese Bitcoin își dorește ( comparând cu conturile bancare ) și oricine deține o astfel de adresă are posibilitatea de a trimite Bitcoini către orice altă adresă. Fiecare tranzacție executată este înregistrată într-o arhivă disponibilă publicului.
  5. Pentru a putea trimite Bitcoini cuiva, cel care îi trimite trebuie să fie online, însă nu și cel care îi primește. De asemenea există mecanisme pentru a schimba Bitcoin online, însă trebuie să existe alte două părți de încredere.
  6. Tranzacțiile pot fi executate în câteva secunde, însă este nevoie de cel mult o oră pentru a fi confirmate. Până când acestea nu sunt confirmate, şansa ca o tranzacție să nu fie acceptată de către rețea este foarte mică.
  7. Toate tranzacțiile sunt executate și verificate de sute de calculatoare în paralel – cu o schemă elaborată pentru a rezolva inconsistența voturilor majoritate, unde voturile sunt greutatea puterii computerizate. Orice calculator poate lua parte la sistem. Taxele tranzacțiilor sunt distribuite între participanții la rețeaua Bitcoin ca un câștig pentru contribuția cu puterea computerizată. Până ce limita de 21 de milioane de Bitcoini va fi atinsă, cei mai noi Bitcoini sunt oferiți odată cu taxele de tranzacție.
  8. Taxele de tranzacționare sunt foarte mici deoarece există foarte mulți participanți în rețea. În momentul de față, o astfel de taxă este de 0.001 Bitcoini, care înseamnă undeva la 10 cenți. De fapt, poate fi mai bine descris ca un bacșiș, nu ca o taxă.
  9. Bitcoin nu are niciun activ la bază, exact la fel cum sunt monedele convenționale. Nu există nimeni care să-i poată garanta valoarea.

Pe lângă toate aceste 9 caracteristici tehnice, ne-am gândit că ar fi bine să mai adăugăm câteva alte detalii, așa că în continuare vom discuta câte puțin despre lucrurile pe care ar trebui să ne focusăm și acelea pe care ar trebui să le schimbăm la Bitcoin, însă foarte pe scurt.

Pe ce anume ar trebui să ne focusăm?

Primul punct tare al Bitcoin este arhitectura descentralizată de care are parte îmbinată cu absența unui control central, fapt care îi oferă posibilitatea să servească pentru o platformă de plată deschisă și independentă.

Un al doilea punct tare este proprietatea de a construi pe baza unor metode criptografice sustenabile ( dovedite ). Dacă este stocat corect, numeni nu îți poate lua Bitcoinii împotriva voinței tale, nici măcar indirect prin intermediul inflației, cum se întâmplă de obicei cu monedele fiat. Bitcoin nu depinde de nicio regulă, lege sau de integritatea operatorilor săi. Tehnologia sa robustă și Internetul este tot ce are nevoie Bitcoin pentru a funcționa.

Un al treilea punct tare este reprezentat de faptul că protocolul Bitcoin poate fi schimbat doar dacă foarte mulți utilizatori sunt de acord cu asta. Acest lucru face ca Bitcoin să fie o platformă de încredere în care se poate investi.

Celelalte puncte forte ar fi costurile de tranzacție minime și rapidele transferuri la nivel internațional.

Care sunt lucrurile ce ar trebui schimbate?

Faptul că Bitcoin este descentralizat și foarte greu de controlat poate fi totodată un punct slab. Acest lucru face ca Bitcoin să se adapteze foarte greu la schimbări. Atunci când piața sau reglementatorii cer ca o schimbare să fie făcută în nucleul Bitcoin, este aproape imposibil ca aceasta să fie făcută. Majoritatea stakeholder-ilor precum dezvoltatori de nuclee și bazine miniere de mare amploare sunt cunoscuți pentru a fi foarte conservatori în ceea ce privește schimbările și sunt foarte greu de convins.

O altă slăbiciune ar fi consecințele directe ale acestui sistem descentralizat prin faptul că nicio entitate nu este concentrată și nu există un interes puternic în promovarea Bitcoin. Câteodată anumiți entuziaști plătesc pentru a face Bitcoin mai public, probabil din altruism, însă acest lucru nu s-ar compara cu efortul pe care o companie l-ar depune într-un astfel de caz.

Volatilitatea extremă ar fi o altă slăbiciune. Schimbări în valoare de mai mult de 10% pe zi sunt comune în ceea ce privește Bitcoin, forțând vânzătorii să ia decizii spontane, uneori pripite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *