Agentia europeana Europol lanseaza grupul digital de lucru pe valute

13 septembrie 2016 blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Europol, agentia de top de aplicare a legii in cadrul Uniunii Europene, a co-fondat un nou grup de lucru dedicat monedelor digitale.

Initiativa este co-condusa de catre Interpol, organizatia interguvernamentala axata pe problemele privind aplicarea legii, precum si Institutul de la Basel privind guvernanta. Institutul este un grup non-profit, axat pe infractiuni financiare din sectorul public si cel privat.

europol

Grupul de lucru, potrivit unui anunt facut saptamana trecuta, va implica organizarea de ateliere de colaborare si o rețea globala compusa din experti in acest subiect.

Europol a declarat:

Tehnologiile ce tin de zona internetului devin in mod continuu mai avansate, la fel si modurile in care infractorii le folosesc pentru activitatile lor ilicite si ilegale. Printre aceste tehnologii, monedele digitale deja transforma lumea interlopa.

Europol si Interpol au petrecut o mare parte din ultimul an colaborand la problemele monetare digitale, un parteneriat care a condus ca cele doua grupuri sa organizeze conferinte si sesiuni de formare, care vizeaza reprezentanti la nivel mondial privind aplicarea legii.

Mai recent, Europol a semnat un contract cu start-up-ul bazat pe blockchain Chainalysis, in incercarea de a extinde capacitatea de urmarire a tranzactiilor valutare digitale.

Europol devine chiar mai puternic in universul cibernetic

In aceste zile in care informatiile digitale si conectivitatea on-line sunt de mare pret, este greu pentru agentiile de aplicare a legii sa detecteze vinovatii intr-un mod convenabil. Cele mai multe dintre retelele de comunicatii on-line sunt criptate, iar solutiile de confidentialitate centrate. Asadar este imposibil de a lega adrese IP cu locatii fizice. Toate motivele enumerate mai sus face parte din motivul pentru care Europol a primit o promovare. Sau, pentru a fi mai precis, agentii din cadrul Europol au primit „puteri” sporite cibernetice pentru a detecta pe terorismul international, precum si alte activitati criminale. Agentiile de aplicare a legii trebuie sa-si exercite instrumentele necesare pentru a-si indeplini in mod corespunzator atributiile, astfel incat aceasta decizie nu vine ca o surpriza completa.

Acest nou set de competente informatice ar permite, de asemenea, organizatiei Europol, pentru a crea propriul grup de analiza blockchain, in cazul in care nu s-au facut deja aceste demersuri. Recent documentele publicate au dezvaluit modul in care Securitatea Nationala are un astfel de grup de lucru la dispozitia lor, ceea ce le permite sa urmareasca in timp real activitatea Bitcoin suspecta In SUA.
Aceasta veste vine dupa eveniment organizat recent de Banca Centrala Europeana, pentru a stabili daca Bitcoin si blockchain isi justifica reglementarea in UE in continuare. Rezultatul acestui eveniment pare a fi de-a lungul trendului de a nu adauga cerinte suplimentare de reglementare, pentru moment; ceea ce este o veste pozitiva pentru amatorii de Bitcoin din Europa.

europol-members-map

Europol gazduieste Conferinta Digitala Monetara pentru aplicarea legislatiei in domeniu

Agentia de aplicare a legii in cadrul Uniunii Europene, Interpol, a organizat la mijlocul lunii iulie o conferinta de doua zile pe tema monedelor digitale.

Cea de a treia conferinta anuala privind valutele virtuale a fost organizata de catre Centrul European Cybercrime Europol(EC3) si a fost gazduit de sediul din Haga, in data de 14 si 15 iulie.

Reprezentantii organelor de implementare a legii din UE, Canada si SUA au fost prezenti; a declarat agentia. Subiectele majore acoperite la acest eveniment au inclus problema spalarii de bani si cele mai bune practici pentru cazurile de utilizare, in care monedele digitale au prezentate in mod vizibil.

shutterstock_165303932

sursa: https://www.europol.europa.eu/content/money-laundering-digital-currencies-working-group-established

https://www.europol.europa.eu/ec3

http://arstechnica.co.uk/tech-policy/2016/04/eurocops-get-new-cyber-powers-to-hunt-down-terrorists-criminals/

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2016/579110/EPRS_BRI(2016)579110_EN.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *