Adevăratele argumente pentru care Bitcoin este o unealtă economico-financiară

25 februarie 2015 bitcoin

Articol scris de David Mitran

De când Bitcoin poartă valoarea derivată a cererii și ofertei pieței, putem spune că Bitcoin reprezintă proprietatea activelor financiare, astfel fiind un instrument financiar. Documentele denumite „The Markets in Financial Instruments Directive” acoperă ocupaţia de rutină sau afacerile în care sunt oferite servicii de instrumente financiare și care fac investiții cu o bază profesională. Teoriile documentelor se aplică pentru firmele de investiții și instituţiile de credite.

Din moment ce Bitcoin nu este o întreprindere, teoriile din cadrul acestor documente nu se aplică și pentru Bitcoin. În același timp, gradul legal comun al unui bitcoin cu un instrument financiar poate determina măsura în care documentele MFID să fie aplicate stakeholderilor Bitcoin.

Așa cum se poate observa în articolele anterioare, stakeholderii Bitcoin încercuiesc categorii principale precum comercianți și exchange-uri. Având în vedere MFID, o firmă de investiții reprezintă orice persoană legală a cărei ocupație sau afacere este furnizarea a unuia sau mai multe servicii de investiții părților terțe și / sau performanța uneia sau mai multe activități de investiții cu o bază profesională.

Comercianții Bitcoin nu se conformează cu această definiție, din moment ce relația legală dintre un comerciant și un utilizator Bitcoin este limitată de achiziționarea a unor bunuri sau servicii prin mijloacele impuse de tranzacțiile Bitcoin. Întrebarea este dacă exchange-urile Bitcoin se pot conforma cu clasificarea de mai sus a unei firme de investiții sau nu.

dukegr-bitcoin-user-arrested-for-4-5m-ponzi-scheme-01

În conformitate cu MFID, conceptului unui instrument financiar include, printre altele, valorile mobiliare. Acestea sunt definite ca fiind: acele clase de valori mobiliare care sunt negociabile pe piața de capital, cu excepția instrumentelor de plată precum dreptul de cumpărare sau vânzare.

Valoarea mobiliară este în esență un instrument financiar, ceea ce înseamnă că valoarea îi este determinată direct și este relevantă pentru piață.  În cazul Bitcoin, putem susține că valoarea Bitcoin este determinată direct de cerere și ofertă din piața financiară. De asemenea, Bitcoin este negociabil, din moment ce prețul de schimb este foarte volatil, lucru care se poate observa cu ochiul liber.

În același timp, definiția unei valori mobiliare transferabile exclude instrumentele de plată. MFID nu furnizează definiția unui instrument de plată. Este posibil să se aplice formularea din PSD ( The Payment Services Directive ), care definește un instrument de plată ca fiind orice device personalizat sau set de proceduri stabilit de comun acord între serviciul de plată al utilizatorului și cel al furnizorului, fiind utilizat de cel al utilizatorului pentru a iniția un ordin de plată.

Este important ca înainte de toate să fie stabilit dacă relațiile legale dintre utilizatorii Bitcoin și exchange-urile Bitcoin implică faptul că utilizatorii acționează ca utilizatori ai serviciilor de plată, iar exchange-urile acționează ca furnizori ai serviciilor de plată.

Potrivit PSD, utilizatorul serviciului de plată este o persoană ce se folosește de un serviciu de plată în capacitatea fie de plătitor sau de plătit, sau amândouă. În această situație, statusul legal al unui utilizator Bitcoin care a intrat în relații legale cu un exchange Bitcoin depinde direct de faptul că exchange-ul este furnizorul serviciului de plată ce oferă utilizatorului un serviciu de plată ce are legătură cu Bitcoin.

PSD ( The Payment Services Directive ) distinge câteva categorii de furnizori de servicii de plată, printre care se află instituțiile de credit, instituțiile banilor electronici și instituțiile de plată.

Conform CIR ( Credit Institution Regulation ), o instituție de credit reprezintă o întreprindere în care se iau depozite sau alte fonduri rambursabile de la public pentru garantarea creditelor pentru conturi proprii. Un depozit este considerat ca fiind o sumă rambursabilă de bani plasată de o persoană într-un cont la o instituție de credit în scopul păstrării fondurilor.

Unii pot spune că exchange-urile Bitcoin acceptă fondurile membrilor ca depozite sau ca fonduri rambursabile din moment ce fondurile membrilor sunt păstrate pe conturile acestora și retrase la cerere. Cu toate acestea, exchange-ul nu promite niciun credit pentru contul său, astfel exchange-ul Bitcoin nu se conectează la definiția instituției de credit formulată de CIR.

Așa cum am mai menționat în articole anterioare, pentru a folosi o platformă de exchange, un utilizator Bitcoin ar trebui să devină membru pe respectiva platformă și să verifice un cont, fiind mai apoi realizat un acord între cele două părți: utilizatorul și exchange-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *