A 2-a injumatatire BTC a venit, a plecat si nu s-au intamplat multe

22 iulie 2016 bitcoin, halving

Articol scris de Mirona Noru

Recompensa din blocurile Bitcoin s-a redus la jumatate, s-a intamplat inevitabilul, pentru a doua oara saptamana trecuta si valoarea a scazut de la 25 la 12,5 Bitcoins. Evenimentul, denumit in mod obisnuit ca „injumatatire” (sau uneori: „The halvening„), a fost un moment cheie in istoria Bitcoin. Astfel de injumatatiri sunt programate sa aiba loc o data la aproximativ fiecare patru ani; astfel se asigura ca nu mai mult de 21 de milioane de Bitcoins vor fi vreodata pusi in circulatie.

Normal, injumatatirea a fost extrem de anticipata si au fost facute predictii cu privire la modul in care evenimentul ar avea un impact asupra ecosistemului Bitcoin.

Bitcoin-Halving-1

Ce s-a intamplat cu pretul Bitcoin?

Pretul este poate cea mai dezbatuta problema care a condus la reducerea la jumatate a cursului de schimb in cauza a monedei Bitcoin. Dupa cum bine se stie, pretul Bitcoin se bazeaza pe cerere si oferta, iar unii au considerat o reducere a ofertei ca ar putea conduce in mod natural la o crestere a pretului. Dar, din moment ce injumatatirea nu a venit ca o surpriza, altii se asteapta ca piata sa fi anticipat aceasta taiare de aprovizionare, stabilind un pret deja. Altii au crezut ca o anticipare a unei cresteri a preturilor ar putea de fapt, sa fi avut ca rezultat un efect de „balon” si prin urmare, era de asteptat o scadere a pretului, lucru care s-a si intamplat.

Acum , la o saptamana dupa ce s-a intamplat reducerea la jumatate, este clar ca pretul nu a suferit modificari in mod substantial – cel putin nu intr-o asemenea masura, incat este evident ca injumatatirea este cauza acestei mici modificari. Aflandu-se in jurul valorii de 675 $, comparativ cu aproximativ 650 $ la momentul injumatatirii, rata de schimb a fost in crestere cu cateva  puncte procentuale. Dar asta nu e ceva neobisnuit pentru Bitcoin.

bitcoinprice

Poate fi insa sustinut faptul ca majorarea preturilor ca urmare a injumatatirii a avut loc in anticiparea evenimentului – ca reducerea la jumatate a fost intr-adevar anticipata si calculata; cursul de schimb Bitcoin a crescut cu circa 50% ( de la valorea de 430 $ ) in cele trei luni, inainte de injumatatire si chiar mai mult de doua ori ( de la valoarea de 300 $ ), comparativ cu un an in urma. Si, desigur , modul in care injumatatirea va afecta pretul Bitcoin in viitorul apropiat ramane de vazut.

Ca un amanunt interesant, momentele care au dus la injumatatirea in sine nu vor suferi o anumita volatilitate crescuta. Cu o ora dinainte ca primul ” 12.5 Bitcoin bloc ” sa fi fost minat, rata de schimb Bitcoin a scazut cu mai mult de 30 $, reprezentand aproape 5 %, de la aproximativ 660 $ la 630 $. S-a stabilizat la aproximativ 650 $, la momentul cand s-a intamplat injumatatirea in sine.

Bitcoin-price-check-625x377

Hash Rate

Avand in vedere ca recompensa bloc este principala sursa de venit pentru minerii Bitcoin (si ca minatul Bitcoin in sine vine la un cost semnificativ), multi s-au asteptat sa vada o scadere a hash-rate-ului dupa reducerea la jumatate. O parte a prezis ca hash-rate-ul ar putea scadea cu pana la 50%, proportional cu scaderea in blocul recompensa. Dar, chiar din prisma unor estimari mai conservatoare – de catre unii dintre cei mai importanti operatori pentru piscina miniera, de exemplu, – a fost prezisa o usoara scadere de 5 pana la 10 procente , lucru care s-a si intamplat in realitate.

Dupa cum se dovedeste prin date si analize, hash-rate-ul cu greu a scazut, chiar aproape deloc. Estimarile actuale sugereaza ca rata totala de distribuire a scazut doar cu aproximativ un procent – sau mai putin. Si din moment ce mineritul Bitcoin este in mod inerent un joc de noroc, aceasta pierdere usoara poate fi chiar si din cauza variatiei. (Acest lucru inseamna ca scaderea ar putea fi in realitate putin mai mare decat un singur procent.)

Nici injumatatirea nu pare sa fi avut ca rezultat schimbari semnificative in peisajul minier Bitcoin. Desi au existat mici schimbari in marimea diferitelor bazine miniere, nici una dintre acestea nu se aflain afara limitelor cu variatiuni asteptate.

bitcoin-market

Stabilitatea

Predictiile cele mai ingrijoratoare sunt reprezentate de stabilitatea retelei Bitcoin in sine. Mai multe tipuri proeminente de Bitcoiners sunt ingrijorati de ce s-a intamplat: faptul ca o scadere brusca a veniturilor ar putea duce la inchidererea hardware-urilor mai multor mineri. „Picatura” care rezulta in rata de distribuire si incetinirea ulterioara a creatiei blocului, ar putea duce la congestionarea retelei, au avertizat specialistii in domeniu. Intr -un scenariu in care se ia in considerare cel mai rau caz , gradul de utilizare s-ar putea duce in jos ca o “spirala descendenta” si prin urmare, chiar mai multi mineri si-ar putea inchide activitatea.

O alta amenintare prezinta un risc crescut de atac de 51%. In acest scenariu, reducerea recompensei miniere ar putea inlatura minerii de pe retea, rezultand intr-un peisaj minier chiar mai centralizat . Acest lucru ar deschide posibilitatea blocarii minerilor sau chiar inversarea tranzactiilor.
Desigur, din moment ce nici hash-rate-ul si nici pretul nu a scazut atat de mult, „spirala descendenta” conform scenariului nu s-a intamplat si nu a existat deloc. Reteaua de Bitcoin isi desfasoara activitatea intr-un ritm regulat, cu mineri activi in zona miniera de blocuri si care sa confirme tranzactiile, ca si cum nimic nu s-a intamplat.

In timp ce se pare ca ponderea energiei electrice hash controlata de bazinele miniere majore concentrate in China a crescut cu cateva procente, din nou  nu exista niciun motiv de a crede ca acest lucru a avut de fapt nimic de a face cu injumatatirea; ar putea fi foarte bine datorata variatiei.

sursa: https://bitcoinmagazine.com

http://www.forbes.com/forbes/welcome/#6441b48499e1

http://forums.prohashing.com/viewtopic.php?f=11&t=821

http://www.cnbc.com/2016/07/09/bitcoin-miners-face-fight-for-survival-as-new-supply-halves.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *