Viitorul Bitcoin

16 mai 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Incotro se indreapta Bitcoin? Nimeni nu stie cu siguranta, insa o fraza populara des enuntata in comunitatea Bitcoin este urmatoarea: In zece ani, fie Bitcoin va fi nimic, fie va semnifica mai mult ca niciodata. Si noi credem ca este adevarat.

Ideea de bani digitali pe care sa ii poti organiza asa cum doresti este una puternica si in primii patru ani ai acestui „experiment monetar” am vazut o evolutie extraordinara, exploziva chiar. Este usor de observat cresterea exponentiala atat a utilizatorilor individuali, cat si a companiilor care accepta Bitcoin.

Daca va continua sa evolueze la ritmul actual, un Bitcoin va continua sa creasca in comparatie cu alte monede. Eventual, bunurile si serviciile vor fi valorificate in Bitcoin, in loc sa se bazeze pe alte monede pentru a valorifica un bun. Achizitionarea online probabil ca nu-ti va mai cere informatii ale cardului de credit sau un cont de PayPal. Identitatea ta nu va fi necesara atunci cand vei cumpara produse in cazul in care nu-ti doresti asta.

Un alt aspect in ceea ce priveste Bitcoin pe care nu l-am punctat inca este potentialul pentru acel tip de contractare care foloseste criptografia pentru a facilita tranzactii complexe precum servicii de garantie, mediere sau chiar management de imobiliare. In cazul in care Bitcoin va deveni mult mai popular, aceste servicii vor fi implementate in cod (asa cum Satoshi intentiona in mod initial).

1760895-funny-money-is-bitcoin-the-future-of-currency-or-a-total-scam-rotator

Insa viitorul este departe de a fi cunoscut. In momentul de fata sunt doar trei viitoare amenintari care apar in orizontul viitorului si acestea sunt urmatoarele:

1. Partea tehnica

In acest moment economia Bitcoin functioneaza decent, reusind sa sustina mii de tranzactii zilnic. Insa ce se va intampla atunci cand vor fi milioane de tranzactii zilnice? Poate Bitcoin sa faca fata unui numar atat de mare de tranzactii sau doar cardurile de credit sunt capabile? Exista speculatii pentru mai multe perspective, insa nimeni nu stie cu adevarat.

2. Guvernul

Pentru ca Bitcoin poate fi folosit pentru activitati ilegale (desigur, si banii sunt folositi pentru acest lucru) si pentru ca sistemul Bitcoin este foarte dificil de reglat, Guvernul din intreaga lume poate decide sa limiteze abilitatea locuitorilor de a folosi Bitcoin. Daca acest lucru se va intampla, economia Bitcoin va scadea extraordinar de mult si foarte rapid.

3. Competitia

In momentul de fata Bitcoin este liderul clar in ceea ce priveste moneda digitala, insa nu este singurul. Exista alte cateva alternative de moneda digitala care au copiat codul Bitcoin, l-au modificat si au lansat ceva nou si diferit. Unul din cele mai populare sunt Litecoin, PPCoin si Ripple. Nu sunt pe departe la fel de valoroase ca Bitcoin, insa exista posibilitatea ca o alta moneda digitala sa inlocuiasca Bitcoin.

Daca Bitcoin ar fi in stare sa sustina tranzactii mari, sa „ocoleasca” guvernul si sa bata orice competitie, atunci consideram ca acesta va deveni moneda digitala standard pentru intreg internetul. Bitcoin are posibilitatea de a avea acelasi impact pe care l-a avut trecerea de la comunicare prin intermediul scrisorilor la comunicare prin intermediul e-mail-ului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *