Cum functioneaza Bitcoin cu adevarat?

17 mai 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

In momentul de fata, in urma tuturor articolelor pe care posibil le-ati citit pe BitcoinRomania, s-ar putea sa fiti interesati in cum puteti obtine Bitcoin. Insa inainte de a stii cum poti face rost de Bitcoin, consideram ca este mai important sa intelegem ce se afla in spatele acestei monede digitale. Desigur, nu este nevoie sa stim cum functioneaza Bitcoin pentru a-l putea utiliza, insa noi recomandam ca utilizatorii sa se familiarizeze cel putin cu informatiile de baza, astfel atunci cand vine vorba de banii dumneavoastra sa va simtiti in siguranta.

Sa intelegem criptografia publica

Pentru a intelege Bitcoin, este necesar sa intelegem principiile criptografiei. In timp ce detaliile sunt dificil de inteles, in esenta putem intelege ca fiecare utilizator care doreste sa comunice cu un altul are doua chei (grupuri de numere). Una din ele este publica – toti pot sa o vada, iar alta este privata – numai utilizatorul are acces la ea.

Uite un exemplu pentru cartografia publica. Pentru a trimite o scrisoare secreta, Alice va encripta scrisoarea folosind grupul de numere (cheia) public al Ionelei. Apoi Alice va trimite scrisoarea impreuna cu grupul respectiv de numere. Ionela o primeste si o decripteaza cu ajutorul grupului ei privat de numere.

Motivul pentru care cartografia publica este atat de puternica este urmatorul: nu conteaza daca un alt utilizator intercepteaza scrisoarea respectiva, fara cheia privata acesta neputand sa o acceseze. Aceasta tehnologie face ca toata lumea sa vada scrisoarea respectiva, insa doar destinatarul o poate citi.

bitcoin

Milioane de cutii de depozitare

Cum foloseste Bitcoin criptografia publica? Ganditi-va la lantul de blocuri ca are milioane de cutii de depozitare sigure, confectionate din geam antiglont. Aceste cutii au diferite cantitati de Bitcoin, insa sunt protejate. Si cu toate ca oricine poate observa ce contine o cutie, doar proprietarul poate sa-i foloseasca continutul.

In exemplul pe care l-am folosit mai devreme, Alice i-a trimis Ioanei un mesaj pe care doar Ioana il putea citi. Bitcoin functioneaza in acelasi fel cu exceptia ca nu se trimit scrisori, ci Bitcoin. Pentru a folosi exemplul din nou, uite cum functioneaza: Alice ii trimite Ioanei 1 Bitcoin, ceea ce inseamna ca trimite un mesaj catre toata reteaua. Acest mesaj include adresa Ioanei (locatia cutii de depozitare), numarul de Bitcoin pe care doreste sa-l trimita Ioanei si o semnatura digitala pentru a verifica identitatea proprietarului.

Sapand dupa Bitcoin

Acum ca intelegem cum au loc tranzactiile, ar fi ideal sa ne intrebam cum au aparut Bitcoinii prima data. Tineti minte ca am mentionat niste retele care verifica acuratetea tranzactiilor si apoi le includ intr-un bloc pentru a fi publicate in intreaga retea? Acest proces necesita o putere extraordinara de calcul, deci de ce ceilalti utilizatori ar face asta? Pentru ca sunt premiati cu Bitcoin!

Daca exista anumite intrebari in retea, probleme matematice, atunci cei care ofera solutii vor fi premiati cu 25 Bitcoin. Aceasta valoare se dubleaza o data la cativa ani, deci stim sigur ca intreaga cantitate de Bitcoin nu va creste prea rapid. De asemenea, cu cat mai multa lume se implica, cu atat sansa de a fi premiat creste.

Un lant de blocuri

Inca un lucru important de mentionat despre blocuri – acestea sunt construite pe baza celorlalte intr-un lant. Este imperativ sa existe o inregistrare cronologica si continua a tuturor tranzactiilor, iar acest lucru asigura volumul de zi cu zi. Pentru a se ajunge la acest lucru, fiecare bloc are doua elemente aditionale pe langa tranzactii: primul asigura constructia unul bloc in functie de anteriorul, iar al doilea are legatura cu solutiile pe care utilizatorii le ofera pentru a avea parte de premiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV