Un studiu comparativ asupra succesului pe care îl are Bitcoin

18 iunie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Așa cum probabil am mai menționat în articole anterioare, în ciuda celor trei decenii de research asupra e-cash-ului făcut de comunitatea criptografică, toate aceste eforturi par să fie diminuate de succesul rapid al Bitcoin. A reușit Nakamoto, un singur individ al cărui nume până atunci nu mai fusese auzit, să păcălească ingeniozitatea tuturor criptograferilor combinată? Bitcoin pare să fie perfect, iar presupusele probleme fie au mai fost expuse în diverse articole, fie vor fi expuse de acum în colo pentru ca cititorul să poată lua la cunoştinţă. Deci, este creat Bitcoin astfel încât să aibă un succes asigurat?

După o investigație în amănunt asupra Bitcoin, am găsit că Bitcoin nu folosește o monedă de lux, fiind de fapt conceput pentru a reflecta asupra cantității de ingeniozitate și sofisticare. Însă, cel mai important, el se adresează stimulării rezolvării problemelor.

Nu există un punct central de încredere

Bitcoin are o arhitectură distribuită în mod complet, fără a avea o singură entitate în care să trebuiască să ai încredere. Bitcoin presupune că majoritatea nodurilor din rețea sunt sincere și stațiuni pentru un mecanism de vot majoritar pentru a evita dubla cheltuială și soluționarea litigiilor. În contrast, marea majoritate a schemelor e-cash necesită o bancă centralizată care este de încredere pentru scopuri precum asigurări. Acest lucru se adresează în mare parte persoanelor care își doresc o monedă ce poate fi tranzacționată gratuit și care să nu se afle sub controlul niciunui guvern, bănci sau autorități – de la libertini la traficanți de droguri și alți „agenți” ai economiei underground ( de notat faptul că pe lângă utilizabilitatea ilegală menționată, există foarte multe metode de utilizare legitime, pe care le vom menționa mai târziu ).

În același spirit pentru motivația originală de a avea un Internet distribuit, precum un așa sistem centralizat pur garantează nicio entitate singură, nu contează cât de benevol inițial este, poate sucomba tentației sau poate fi forțat de guvern să se răstoarne pentru propriile beneficii.

What-is-Bitcoin-2012-London-Mike-Hearn

Stimulenți și sistemul economic

Eco-sistemul Bitcoin este conceput într-un mod ingenios și asigură faptul că utilizatorii au stimuli economici pentru a participa. Înainte de toate, generația noilor Bitcoini se pare să fie distribuită la o rată predictibilă: minerii Bitcoin soluționează puzzle-uri computerizate pentru a genera noi Bitcoini, acest proces fiind cuplat din apropiere cu verificarea tranzacţiilor anterioare.

În același timp, minerii au acces la taxe opționale de tranzacționale pentru efortul depus pentru verificarea tranzacției. Aceste lucruri oferă în mod clar stimulenți economici utilizatorilor pentru a investi în verificarea tranzacțiilor Bitcoin și la generarea unora noi. De exemplu, dacă investești într-o placă video pentru a accelera obținerea de Bitcoin, investiția va putea fi amortizată în 4-6 luni.

Rezervă previzibilă de bani

Bitcoin se asigură că noile monede vor fi minate la o rată fixă care este la fel de mare precum comunitatea Bitcoin și cu cât totalitatea resurselor computerizate devotate generației Bitcoin este mai mare, cu atât dificultatea puzzle-urilor computerizate va crește. Acest lucru oferă un stimul puternic pentru cei care adoptă devreme această monedă – cu cât ești prezent mai devreme în joc, cu atât sunt mai ieftine monedele minate.

Divizibilitate și fungibilitate

O parte practică a Bitcoin este ușurința cu care monedele pot fi împărțite și recombinate pentru a crea, în esență, orice posibilă denumire. Aceasta este un fel de „talpă a lui Achille” a sistemului e-cash deoarece denumirile trebuie standardizate pentru a nu fi conectate, fapt care face in mod accidental ca tot costul tranzacțional de e-cash să fie linear în volum. În Bitcoin, conexiunea este automată și concepută pentru a preveni dubla cheltuire și reprezintă identitățile care sunt „anonime”.

Versalitate, deschidere către nou și vibrație

Bitcoin este remarcabil din punct de vedere al flexibilității în mare parte datorită felului de distribuție complet în care a fost conceput. Natura de deschidere către nou și gratuitatea cu care acesta poate fi utilizat atrage crearea unor noi aplicații și a unor noi afaceri. Datorită flexibilității, un bogat și extins ecosistem înconjoară Bitcoin, lucru care îl face să înflorească.

Scriptarea

O altă caracteristică foarte remarcabilă și inovativă este faptul că utilizatorii au posibilitatea să folosească scripturi în cadrul tranzacțiilor. Și cu toate că în momentul de față această caracteristică nu este utilizată la maximul ei potențial, în teorie un singur individ poate realiza tranzacții foarte bogate prin intermediul scripturilor.

Ireversibilitatea tranzacțiilor

Tranzacțiile Bitcoin devin foarte rapid ireversibile. Acest lucru atrage o nișă a pieței unde vânzătorii sunt îngrijorați de fraude. Un vânzător nu ar putea niciodată face comerț în acele țări în care frauda este ridicată, însă cu ajutorul Bitcoin acesta își poate extinde granițele oriunde în lume.

Costuri mici și cât mai puține neînțelegeri

Bitcoin asigură mereu un cost mic pentru tranzacții ( care sunt opționale și alese de plătitor ), acest lucru fiind atractiv pentru microplăți unde costurile sunt mari. Bitcoin este atrăgător pentru lipsa de costuri adiționale asupra tranzacțiilor internaționale.

Implementări disponibile oricui, oricând

Ultimul, însă nu cel din urmă, în comparație cu alte sisteme e-cash, Bitcoin pune la dispoziție implementări ce sunt disponibile oricui și oriunde, însă nu doar pentru calculatoare, ci și pentru telefoane. Acest proiect este menținut constant de o comunitate și are departamente foarte „sănătoase” ce lucrează pentru a se asigura că Bitcoin funcționează cu și pentru utilizator, în concordanță cu dorințele și necesitățile acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *